Σε είκοσι ημέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τις ενστάσεις

Σε είκοσι ημέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τις ενστάσεις

Σε είκοσι ημέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τις ενστάσεις

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3210 ΦΟΡΕΣ

Εντός των επόμενων είκοσι ημερών αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου (2ο Τμήμα έδρας) αναφορικά με την ένσταση και την αντένσταση που έχουν καταθέσει οι παρατάξεις των κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη και Αλέξανδρου Κολιάδη αντίστοιχα, για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, στον δήμο της Ρόδου.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία, η όποια απόφαση ληφθεί είναι άμεσα εκτελεστή και δεν αναστέλλεται ακόμη και αν η όποια πλευρά αποφασίσει να προσφύγει στο ΣτΕ, καταθέτοντας αναίρεση!

Οι υποθέσεις εκδικάστηκαν χθες από το δικαστήριο, το οποίο και άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα που προέβαλλαν ενώπιόν του οι δύο πλευρές.

Στη δίκη παραστάθηκε αυτοπροσώπως ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, η παράταξη του οποίου εκπροσωπήθηκε από τους νομικούς κ.κ. Βασίλη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Χρυσόγονο και Κώστα Χαλκιά, ενώ η παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη εκπροσωπήθηκε από τους νομικούς κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Λάμπρο Πάσχο και Δημήτρη Βερβέρη.

Αρχικά, τον λόγο πήραν οι δικηγόροι της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Καμπουράκη, όπου ο κ. Λοβέρδος, μεταξύ άλλων, επισήμανε τρία θέματα για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές και αναφέρθηκε στις 5 αιτήσεις -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- που χρειάστηκε να υποβάλουν, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των ψηφοδελτίων από την παράταξή του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τρία εκλογικά τμήματα, οι σάκοι των οποίων παραδόθηκαν στο δικαστήριο την Τρίτη, δηλαδή τη μεθεπομένη των εκλογών.

«Η νομοθεσία λέει, έως τη 12η της επομένης και μιλάμε για 104 ψήφους. Άρα τα τρία εκλογικά τμήματα δεν είναι αμελητέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο ίδιος, μίλησε και για τον τρόπο που έγινε η ενσωμάτωση του αποτελέσματος και συγκεκριμένα ανέφερε, ότι 111 εκλογικά τμήματα (δήμου και περιφέρειας) είχαν αποτελέσματα και ενσωματώθηκαν μετά τις 2 το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2023, ενώ τόνισε, ότι 13 εκλογικά τμήματα, όλα μονά (δηλαδή με αποτελέσματα για τον δήμο) ενσωμάτωσαν τα αποτελέσματά τους από τη μία έως τις δύο τα ξημερώματα.

«Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα», είπε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας, ότι « το αποτέλεσμα άλλαξε τα ξημερώματα».

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο κ. Πάσχος, αναφέρθηκε στον επανέλεγχο που έγινε από την παράταξη του κ. Καμπουράκη και στον οποίο και ο ίδιος ήταν παρών:

«Ήταν προβληματική η διαδικασία στον δήμο Ρόδου και διαφάνηκε και στον επανέλεγχο».

Ο κ. Πάσχος, αναφέρθηκε διεξοδικά στα έγκυρα και άκυρα ψηφοδέλτια της παράταξης του κ. Καμπουράκη, εξηγώντας, γιατί δεν έπρεπε να είχαν ακυρωθεί, ενώ «αντέκρουσε» και τα όσα αναφέρονται στην αντένσταση του κ. Κολιάδη για το θέμα αυτό, χαρακτηρίζοντας «αόριστα» τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται εκεί για τα ψηφοδέλτια της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο».

Τέλος, ο κ. Πάσχος, αναφερόμενος στο ειδικό αίτημα για τη διόρθωση του πίνακα των εκλεγέντων τοπικών συμβούλων στις κοινότητες Πυλώνας και Λαέρμων, που έχει καταθέσει η παράταξη του κ. Κολιάδη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το ζητούν χωρίς έννομο συμφέρον. Το Κοινοτικό Συμβούλιο εκλέγεται ανεξαρτήτου δημάρχου» είπε ο κ. Πάσχος προσθέτοντας, ότι υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα και «δικονομικό ζήτημα».

Ο κ. Δημήτρης Βερβέρης κλείνοντας την τοποθέτηση των δικηγόρων του κ. Καμπουράκη, μίλησε για την αναφορά που γίνεται στην αντένσταση του κ. Κολιάδη, «για παραβίαση της βούλησης των εκλογέων της Ρόδου».

«Αν όλα είχαν γίνει σωστά, κανένα αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης δεν θα παραβιαζόταν. Την πρώτη Κυριακή επέλεξαν με ποιους ανθρώπους θα διοικήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Ένας συνδυασμός εκ σφαλμάτων δεν κατάφερε να πετύχει αυτοδυναμία την πρώτη Κυριακή, με αποτέλεσμα να μείνουν άνθρωποι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι είχαν συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό ψήφων προτίμησης».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι δικηγόροι της παράταξης «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο» του κ. Κολιάδη, όπου ανέλυσαν τα δικά τους επιχειρήματα, ενώ αντέκρουσαν και τα όσα νωρίτερα οι συνάδελφοι τους είχαν αναφέρει.

Ειδικότερα, ο κ. Βασίλης Παπαδημητρίου, είπε μεταξύ άλλων, πως «όποιος χάνει με τέτοιες διαφορές, πάει σπίτι του. Πώς θα διοικήσει;

Ο δεύτερος γύρος ήταν γεγονός που έλαβε χώρα και ακύρωσε τον πρώτο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας σε ό,τι αφορά τα όσα ισχυρίζεται η άλλη πλευρά ότι έγιναν εντός των εκλογικών τμημάτων ότι «οι ισχυροί ήταν αυτοί. Είχαν τρεις δικούς τους σε κάθε εκλογικό τμήμα, πώς δεν τα είδαν!».

Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε επίσης, ότι οι νομικοί του κ. Καμπουράκη προέβαλαν στο ακροατήριο λόγους που δεν αναφέρονται στην ένστασή τους. «Καμία παράβαση δεν υπάρχει, αυτά τα ζητήματα συμβαίνουν και αυτά τα κάνουν τώρα για λόγους εντυπωσιασμού».

Ο ίδιος έκανε λόγο και για θέμα συνταγματικότητας καθώς όπως είπε δεν γίνεται το 43% να εκλέγει δήμαρχο, να βγάλει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, ειδικά όταν έχει υπάρξει δεύτερος γύρος και έχει υπάρξει η βούληση του κόσμου με αυτή τη διαφορά»!

Αλλά και ο κ. Κώστας Χαλκιάς επισήμανε στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι «βρώμικες» αυτές οι εκλογές. Υπήρχαν (στα εκλογικά τμήματα) αστυνομικοί, επιτροπές, αντιπρόσωποι τριών συνδυασμών.

Πώς έγιναν όλα αυτά τα σφάλματα» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «νικητής των εκλογών δεν είναι αυτός που βγαίνει πρώτος αλλά αυτός που συγκεντρώνει το ποσοστό που δείχνει ότι κέρδισε».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, είπε μεταξύ άλλων, πως ότι «λάθη έχουν γίνει εις βάρος του ενός, έχουν γίνει και εις βάρος των άλλων» και μίλησε για «προσπάθεια αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών με ενστάσεις».

«Θεωρούμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οριστικό και δεν πρόκειται να μεταβληθεί και έτσι πορευόμαστε εμείς από εδώ και πέρα»
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικηγόροι και των δύο πλευρών προέβησαν σε δηλώσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κώστας Χαλκιάς από την παράταξη του κ. Κολιάδη είπε τα εξής:

«Η ένσταση της παράταξης του κ. Καμπουράκη και η αντένσταση της παράταξης της δικής μας, με σκοπό να ανατραπεί το αποτέλεσμα και του πρώτου και του δευτέρου γύρου των εκλογών. Οι ενστάσεις αυτές εκδικάστηκαν, συζητήθηκαν, προβλήθηκαν οι ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές.

Όπως γνωρίζετε, εμείς είχαμε μία σοβαρότατη ένσταση σε σχέση με τα λεγόμενα που προβλήθηκαν και είχαν να κάνουν με τις τυχόν -κατά την άποψη της άλλης πλευράς- διαβλημένες εκλογές.

Έναν ισχυρισμό που προβάλλουν οι αντίδικοί μας σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου. Έναν ισχυρισμό που δεν τον έχουν περιλάβει στο δικόγραφο της ένστασής τους και αυτό ήταν κάτι που μας οδήγησε να το αντικρούσουμε και θεωρούμε ότι το κάναμε αυτό, ενώπιον του δικαστηρίου.

Από εδώ και πέρα θα σας πω, ότι διαδικαστικά, για να κλείσουν οι φάκελοι, θα πρέπει αμφότερες οι πλευρές να υποβάλουν υπομνήματα εντός διημέρου δηλαδή εντός δύο εργάσιμων ημερών και έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν και εκατέρωθεν αντικρούσεις εντός περαιτέρου δύο εργασίμων ημερών.

Από εκεί και έπειτα, αφού κλείσει ο φάκελος, αναμένεται η έκδοση απόφασης. Δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθεί η απόφαση. Θεωρούμε ότι η υπόθεση αυτή θα έχει κλείσει, τουλάχιστον πρωτοδίκως, περί τα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Από την πλευρά μας, διακατεχόμαστε όχι από συγκρατημένη αλλά από απόλυτη αισιοδοξία για την έκβαση αυτής της δίκης. Δεν θεωρούμε, ότι εδώ έχει γίνει κάτι μεμπτό σε αυτές τις εκλογές, τουλάχιστον όχι κάτι μεμπτό σε βάρος της παράταξης του κ. Καμπουράκη.

Θεωρούμε επίσης. ότι τυχόν σφάλματα που εντοπίζονται στα ψηφοδέλτια είναι ισορροπημένα και για τις δύο πλευρές. Δεν είναι δηλαδή σφάλματα, τα οποία παρατηρούμε να έχουν συμβεί μόνο στα ψηφοδέλτια του κ. Καμπουράκη.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι όταν υπάρχουν σφάλματα σε ψηφοδέλτια και από τις δύο πλευρές, αυτό δεν οδηγεί σε μεταβολή του εκλογικού αποτελέσματος. Το πιο πιθανό είναι ότι το δικαστήριο θα εκδώσει μία απόφαση, με την οποία θα απορρίψει την ένσταση και για τον ίδιο λόγο και την αντένσταση διότι δεν τίθεται λόγος να εξεταστεί η αντένσταση απορριπτόμενης της ένστασης.

Θεωρούμε, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οριστικό και δεν πρόκειται να μεταβληθεί και έτσι πορευόμαστε εμείς από εδώ και πέρα».

Σε δηλώσεις του και ο κ. Βασίλης Παπαδημητρίου είπε: «Είναι τόσο ευρεία η διαφορά ενόψει και του δευτέρου γύρου, που ένα αποτέλεσμα ανατροπής δεν θα συμβιβάζει με αυτό που επέλεξε ο κόσμος και θα οδηγήσει σε άκρως προβληματικές καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα, το δικαστήριο θα κρίνει πιο είναι έγκυρο και πιο άκυρο. Δεν έχει νόημα να πούμε κάτι παραπάνω, ούτε και για λόγους εντυπωσιασμού».

«Η δική μας παρέμβαση έχει μόνο έναν σκοπό: Την προστασία της λαϊκής θέλησης»
Δηλώσεις μετά το πέρας της δίκης έκανε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, εκπροσωπώντας την παράταξη του κ. Καμπουράκη είπε τα εξής:

«Από τη στιγμή που οι συνάδελφοί μου κατέθεσαν την ένσταση και που στη συνέχεια ανέλαβα εγώ, σε όλες μας τις παρεμβάσεις και σήμερα στο δικαστήριο, μιλήσαμε με ευπρέπεια, μιλήσαμε με νομικά επιχειρήματα, επικαλεστήκαμε έγγραφα και καταστάσεις που διαμόρφωσαν την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Δεν προσβάλαμε, δεν καταφερθήκαμε προσωπικά εναντίον κανενός και μέσα στο δικαστήριο μάς δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι.

Ό,τι έχουμε προβάλει ως έγκυρο από τη δική μας πλευρά και ως άκυρο από την πλευρά της αντιδίκου, είναι θεμελιωμένο στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και θα αναλυθεί πέραν του υπομνήματος που ήδη έχει γίνει και στο υπόμνημα.

Σήμερα όμως, στο δικαστήριο, μας δόθηκε η ευκαιρία και στο υπόμνημά μας, θα είναι πολύ αναλυτικό το υπόμνημά μας, να καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο βγήκε το αποτέλεσμα.

Η δική μας παρέμβαση έχει μόνο έναν σκοπό: Την προστασία της λαϊκής θέλησης. Την προστασία αυτού που ο πολίτης, ο δημότης Ρόδου επέλεξε ως δήμαρχο της πόλης και δημοτικό συνδυασμό. Δεν έχουμε άλλο σκοπό. Εξού και ο νόμος και το Σύνταγμα επιβάλλουν τον έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων ώστε ο εκλογέας να εκφράσει τη βούλησή του και αυτό που εξέφρασε, αυτό και να βγει από την κάλπη.

Όταν ο άλλος παίρνει τον σάκο στο σπίτι του δύο μέρες και είναι τρεις αυτές οι περιπτώσεις, και παραβιάζει τη νομοθεσία για την ώρα και τον τόπο που πρέπει να δώσει το συγκεκριμένο υλικό, δημιουργεί υποψίες.

Όταν ο άλλος, αντί «αμελητί» όπως ορίζει ο νόμος και η εγκύκλιος, ενσωματώνει το αποτέλεσμα την άλλη ημέρα το απόγευμα, ε κάτι κάνει εν τω μεταξύ.

Κάτι που ο νόμος όμως δεν επιτρέπει. Όλα αυτά «χρωματίζουν» τον τρόπο με τον οποίο προσβλήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας μέσα από ψηφοδέλτια που ήταν με διακριτικά γνωρίσματα.

Κάτι που απαγορεύει ο νόμος και το Σύνταγμα, όπως είπα και στο δικαστήριο, με συγκεκριμένη διάταξη που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Τίποτα πέραν αυτού δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν προσωπικά, δεν υπάρχουν προσωπικά μεταξύ δικηγόρων. Κάνουμε τη δουλειά μας.

Η δουλειά όμως του ενισταμένου είναι να προασπίσει τη βούληση των δημοτών. Ο νόμος ορίζει ότι με 43% ο δήμαρχος βγαίνει από την πρώτη Κυριακή, από την 8η Οκτωβρίου.

Ο κ. Καμπουράκης βγήκε και του αλλοίωσαν το αποτέλεσμα. Άρα, το διαβλητό έχουμε υπογραμμίσει ως επιχείρημα, τίποτα περισσότερο, τίποτα προσωπικό, τίποτα αγενές, τίποτα που να ξεφεύγει από τα δημοκρατικά πλαίσια».

Ο κ. Λοβέρδος ερωτήθηκε και για το πότε εκτιμά ότι θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου:

«Ο νόμος ορίζει εντός 20 ημερών αλλά αυτές οι προθεσμίες, πολλάκις, γίνονται αντιληπτές ως ενδεικτικές από τους δικαστές. Θα κάνουν αυτό που νομίζουν οι άνθρωποι. Πάντως το ξέρουν και οι ίδιοι, ότι όλα αυτά σύντομα θα τελειώσουν. Άρα είναι εικοσαήμερο από εκεί και πέρα αν γίνει 22 μέρες ή σε 18 είναι δικό τους θέμα.

Σεβόμαστε το δικαστήριο, σεβόμαστε τη κρίση και την αξιολόγησή του. Απευθυνθήκαμε με τον ευγενικό τρόπο σε αυτό και αναμένουμε το αποτέλεσμα»!

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων είναι εκτελεστές αμέσως.

Η αναστολή, που σε άλλες περιπτώσεις, προβλέπεται να συνοδεύει την αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εδώ απαγορεύεται από τον νόμο, δεν υπάρχει αναστολή εκτελέσεως.

Άρα, εμείς ζητήσαμε να ανακηρυχθεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο κ. Καμπουράκης, που πήρε πάνω από 43% αλλά που με τη διαβλητή διαδικασία το κατέβασαν στο 42,8%.

Συνεπώς ό,τι πει το δικαστήριο. Οι δικηγόροι τελείωσαν τη δουλειά τους σήμερα»!

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»