Στις 5 Φεβρουαρίου η δίκη 41χρονου για τη δολοφονία του πατέρα του στην Παλιά Πόλη

Στις 5 Φεβρουαρίου η δίκη 41χρονου για τη δολοφονία του πατέρα του στην Παλιά Πόλη

Στις 5 Φεβρουαρίου η δίκη 41χρονου για τη δολοφονία του πατέρα του στην Παλιά Πόλη

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1267 ΦΟΡΕΣ

Για τη δολοφονία του 75χρονου πατέρα του, Γιώργου Καρυώτη, μέσα στο σπίτι του στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, θα δικαστεί 41χρονος στις 5 Φεβρουαρίου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και ο 41χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αν και ο ίδιος το αρνείται εξ αρχής.


Ο άτυχος 75χρονος είχε εντοπιστεί στις 14 Ιουνίου 2022 πριν από τη μία το μεσημέρι, νεκρός μέσα στο σπίτι του, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στην οδό Ηρίννης, από συγγενικό του πρόσωπο.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», ο 75χρονος είχε βρεθεί πεσμένος στο πάτωμα, τα χέρια του ήταν ελαφρώς δεμένα πίσω με είδος κορδονιού και στον λαιμό του ήταν περασμένο ένα κομμάτι σχοινί, επίσης χαλαρωμένο.


Όλα αυτά τα στοιχεία, καθώς και άλλα που έχουν προκύψει τόσο από την εξονυχιστική έρευνα του κλιμακίου της σήμανσης στο σπίτι του 75χρονου αλλά και τις καταθέσεις που είχαν ληφθεί αξιοποιήθηκαν αναλόγως προκειμένου, οι αστυνομικοί να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη στο σπίτι του ηλικιωμένου. Η επιβεβαίωση των υποψιών, που εξ αρχής είχαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου που χειρίζονται την υπόθεση, ότι δηλαδή επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, δόθηκε με το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης.


Συγκεκριμένα από τη νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Ρόδου κ. Παναγιώτης Κοτρέτσος στη σορό του 75χρονου, επιβεβαιώθηκε αυτό που εξ αρχής οι έμπειροι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου εκτιμούσαν, ότι δηλαδή πρόκειται για δολοφονία από άγνωστο – μέχρι τότε- δράστη.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», από την εξέταση που έγινε στη σορό του 75χρονου διαπιστώθηκε, ότι ο θάνατός του προήλθε είτε από πνιγμό (του έγινε φραγή σε στόμα και μύτη απ’ όπου ανέπνεε) είτε από στραγγαλισμό (καθώς υπήρχε θηλιά από σχοινί γύρω από τον λαιμό του) ή ακόμη και σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων. Σε ό,τι αφορά το χρόνο θανάτου του άτυχου 75χρονου αυτός προσδιορίζεται την προηγούμενη ημέρα.


Τα στοιχεία αυτά, έδωσαν το «πράσινο» φως για να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι έρευνες, κάτι που συνεχίστηκε όλο αυτό το διάστημα. Βάσει πληροφοριών της «Ροδιακής» στο στόχαστρο των Διωκτικών Αρχών είχαν «κλειδωθεί» και εξετάστηκαν εξονυχιστικά όλοι όσοι είχαν σχέσεις με τον ηλικιωμένο άνδρα καθώς και άτομα του οικογενειακού, φιλικού και συγγενικού του κύκλου.

Παράλληλα, οι καταθέσεις αυτών των ανθρώπων αλλά και των περιοίκων, οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα που είχε λάβει ή είχε στείλει τις τελευταίες ημέρες πριν το θάνατό του ο 75χρονος, καθώς και οι επισκέψεις που δέχτηκε, αξιολογήθηκαν αναλόγως. Ε

πίσης σε μία προσπάθεια να βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες του εγκλήματος ελέγχθηκαν και όλα τα στοιχεία που μπορούσαν να ληφθούν από κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στην περιοχή γύρω από το σπίτι του 75χρονου.


Σημαντικό στοιχείο, που επίσης απασχόλησε τις Αστυνομικές Αρχές που χειρίστηκαν την υπόθεση, είναι και το γεγονός, ότι στο σπίτι όπου βρέθηκε ο ηλικιωμένος άνδρας νεκρός, δεν υπήρχε μεγάλη αναστάτωση, κάτι που σημαίνει, ότι αυτός ή αυτοί που εισήλθαν σε αυτό τον γνώριζαν το χώρο και ήξεραν πως να κινηθούν, ενώ δεν παραπέμπει σε πιθανή πρόθεση διάρρηξης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η απολογία και η προφυλάκιση
Σε βάρος του 41χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τις 3 Μαρτίου 2023 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του κα Δέσποινα Γρύλλη προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου και απολογήθηκε, αρνούμενος για άλλη μία φορά τα όσα του καταλογίζονται.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος είχε πει, πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός, ο δολοφόνος του πατέρα του και πώς θα μπορούσε αφού όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν εκείνος που, ακόμη και μέσω της εκπομπής της Αγγελικής Νικολούλη, προσπαθούσε να βοηθήσει στις έρευνες και να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος.
Ωστόσο οι όποιοι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν Eισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση και έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή.


Σημειώνεται, πως ο 41χρονος κλήθηκε για απολογία χωρίς προηγουμένως να έχει συλληφθεί καθώς είχε παρέλθει ο χρόνος του αυτοφώρου, ενώ μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.


Μάλιστα, προς επικύρωση της συγκεκριμένης διάταξης, την 1η Μαρτίου 2023, ο 41χρονος είχε βρεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου για να υποστηρίξει ότι δεν επιθυμεί τη διατήρηση του μέτρου αυτού σε βάρος του.
Τελικά, μετά την απολογία του οδηγήθηκε στη φυλακή όπου συνεχίζει να βρίσκεται έως και σήμερα.

Συμπληρωματική απολογία
Την 1η Αυγούστου 2023, ο κατηγορούμενος κλήθηκε εκ νέου ενώπιον της Aνακριτικής Aρχής του νησιού μας για να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που έγινε από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι του 75χρονου (πειστήρια).


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια αποτυπώματα ή δείγματα αίματος του θύματος που βρέθηκαν στα αντικείμενα του 41χρονου ή το αντίστροφο δηλαδή, αποτυπώματα του 41χρονου στο σπίτι του 75χρονου, δικαιολογούνται απολύτως. Και αυτό διότι, ο 41χρονος επισκεπτόταν καθημερινά τον πατέρα του και είναι φυσιολογικό να υπήρχε γενετικό υλικό δικό του, στο σπίτι, όπως και ο ίδιος είχε επικαλεστεί.


Πάντως, κατά τη συμπληρωματική του απολογία συνοδευόμενος από τoν δικηγόρο του κ. Δήμο Μουτάφη, ο 41χρονος είχε επισημάνει ότι είναι αθώος, και πως άλλο πρόσωπο είναι αυτό που είχε απειλήσει τον πατέρα του ότι θα τον σκοτώσει και που έχει «ωφεληθεί» από τον θάνατο του 75χρονου. Το ίδιο δε αυτό πρόσωπο- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- φέρεται να έχει βρεθεί ξαφνικά με αρκετά χρήματα, μετά τον θάνατο του ηλικιωμένου, όπως τόνισε στη συμπληρωματική απολογία του ο 41χρονος στην ανακρίτρια Ρόδου.


Ο ίδιος είχε προσθέσει και την έλλειψη κινήτρου από την πλευρά του, το οποίο απουσιάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση και μάλιστα είχε επισημάνει, ότι ακόμη και οι αστυνομικοί που διερεύνησαν την υπόθεση δεν του είχαν αποδώσει κίνητρο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 41χρονος οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή.

Το παραπεμπτικό βούλευμα
Στις 29 Αυγούστου 2023, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπει στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τον 41χρονο για να δικαστεί για την ανθρωποκτονία με δόλο τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, του 75χρονου πατέρα του.

Σύμφωνα με αυτό, ο 41χρονος, το χρονικό διάστημα από τις 12 έως τις 13 Ιουνίου 2022 στην οδό Ηρίννης στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, αιφνιδίασε τον πατέρα του από πίσω, φράζοντάς του τη μύτη και το στόμα με μία πετσέτα, τον έριξε στη συνέχεια στο πάτωμα και αφού ανέβηκε επάνω του, πιέζοντας τον κορμό του στο έδαφος με το βάρος του σώματος του για να τον ακινητοποιήσει, τον χτύπησε με δύναμη επανειλημμένα το πρόσωπό του στο πάτωμα.

Αφού με τον τρόπο αυτό έκαμψε την αντίσταση του 75χρονου, ο 41χρονος κατηγορείται, ότι του έδεσε πισθάγκωνα τα χέρια και περιέσφιξε σχοινί γύρω από τον λαιμό του και τον στραγγάλισε. Σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα, ο 41χρονος κατά τη διάρκεια των πράξεων του αυτών φορούσε γάντια ώστε να μην αφήσει γενετικό υλικό.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών