Δρ. Βάλια Κεφαλά: Επιβεβλημένη η συχνή χρήση αντηλιακής κρέμας σε μέρη όπως η Ρόδος

Δρ. Βάλια Κεφαλά: Επιβεβλημένη η συχνή χρήση αντηλιακής κρέμας σε μέρη όπως η Ρόδος

Δρ. Βάλια Κεφαλά: Επιβεβλημένη η συχνή χρήση αντηλιακής κρέμας σε μέρη όπως η Ρόδος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2893 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη της έγκριτης ακαδημαϊκού στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας του ΣΕΠΑΔΩΚΥ

Συνέντευξη στη
Βιβή Τριανταφύλλου
vivi@rodiaki.gr

Μία ενημερωτική ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, για τους Επαγγελματίες Αισθητικούς του Νοτίου Αιγαίου.

Η Ημερίδα, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Αισθητικών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων (ΣΕΠΑΔΩΚΥ) με επικεφαλής την κα Κατερίνα Παπασάββα, περιελάμβανε στο κεντρικό πρόγραμμά της ενημερωτικές ομιλίες, παρουσιάσεις πρωτοπόρων θεραπειών και προϊόντων από εταιρείες με ηγετικό ρόλο στην αγορά, ενώ πραγματοποιήθηκε και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου.

Κεντρική ομιλήτρια και επίτιμη καλεσμένη της Ημερίδας, η έγκριτη ακαδημαϊκός, κα Βάλια Κεφαλά, Καθηγήτρια Αισθητικής, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Δερματολογίας – Αισθητικής – Εφαρμογής Laser (LabLAD) και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νησί μας για την ημερίδα του ΣΕΠΑΔΩΚΥ, η κα Κεφαλά παραχώρησε συνέντευξη στη «Ροδιακή», όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη σημασία τέτοιων δράσεων, τη σωστή χρήση αντηλιακής κρέμας, αλλά και το πώς μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές ως καταναλωτές.

Κυρία Κεφαλά, ποια είναι η σημασία τέτοιων ημερίδων; Πώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτές οι επαγγελματίες της περιοχής μας;
Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του ΣΕΠΑΔΩΚΥ κα Κατερίνα Παπασάββα για την τιμή που μου έκανε να με προσκαλέσει να παραστώ στην ημερίδα του συλλόγου ΣΕΠΑΔΩΚΥ επ’ ευκαιρία της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου στη Ρόδο -σε ένα νησί με μεγάλη ηλιοφάνεια- και να δώσω μία διάλεξη με θέμα «Η βιολογική συμπεριφορά του δέρματος ως απάντηση στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας».

Είναι σημαντικό να διοργανώνονται ημερίδες από τους κατά τόπους επαγγελματικούς συλλόγους και τούτο διότι παρακολουθούμε την Αισθητική χρόνο με τον χρόνο να προοδεύει, να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται με νέα προϊόντα και με νέες τεχνολογίες αιχμής. Η παρουσία μου εδώ ως Καθηγήτρια Αισθητικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ως Πρόεδρος, έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών της Αισθητικής της περιοχής για τις νεώτερες επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο και την παροχή τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης, έτσι ώστε να βοηθούν τους πελάτες τους και να μπορούν να τους προσφέρουν αξιόπιστες, επιστημονικά αποδεκτές, ασφαλείς και θεσμικά έννομες λύσεις, σε πλείστα όσα προβλήματα της Αισθητικής.

Η καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας είναι μία συνήθεια που λίγοι τηρούν, παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες συστήνεται από επαγγελματίες του κλάδου σας ως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Μάλιστα, κατά καιρούς βλέπουμε και δημοσιεύματα που αποτρέπουν τους καταναλωτές από τη χρήση αντηλιακών για δήθεν «τοξικά» συστατικά.

Σε μέρη όπως η Ρόδος, που η ηλιοφάνεια βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και πολλοί από τους συμπολίτες μας εργάζονται για ώρες κάτω από τον ήλιο, μπορείτε να μας πείτε κάποια λόγια για τη σημασία της χρήσης αντηλιακών προϊόντων; Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η αντηλιακή ώστε να είναι αποτελεσματική;
Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με μεγάλη ηλιοφάνεια, η χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη από τις αρχές του Μάρτη μέχρι το τέλος του Οκτώβρη σε καθημερινή βάση και όχι μόνο στις καλοκαιρινές μας διακοπές, όπως πολλοί λανθασμένα νομίζουν.

Η χρήση αντηλιακών προϊόντων προλαμβάνει, εκτός από τον καρκίνο του δέρματος, το ηλιακό ερύθημα, το ηλιακό έγκαυμα, το πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα, τη φωτογήρανση και άλλες δερματοπάθειες.

Δημοσιεύματα που αποτρέπουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αντηλιακά καλλυντικά διότι αυτά περιέχουν «τοξικά» συστατικά και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι πέρα για πέρα αναληθή και τούτο διότι οι κανονισμοί της Ευρώπης καθώς και οι έλεγχοι για όλα τα καλλυντικά είναι πολύ αυστηροί.

Το αντηλιακό πρέπει να τοποθετείται στο δέρμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο σε ικανοποιητική ποσότητα (περίπου 30 γραμμάρια για όλο το σώμα) και να είναι κατάλληλο για το φωτότυπο του δέρματος του ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση, ένα καλό αντηλιακό προϊόν πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
• Να απλώνεται εύκολα στην περιοχή όπου εφαρμόζεται και να μην απορροφάται από το δέρμα.
• Το δραστικό συστατικό να περιέχεται σε κατάλληλη συγκέντρωση για να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
• Το δραστικό συστατικό να είναι συμβατό με τα υπόλοιπα συστατικά του προϊόντος.
• Το άρωμα που περιέχεται να μην ξεπερνά το 0,2% διότι κατά την έκθεση στον ήλιο μπορεί να εμφανισθούν κλινικά σημεία φωτοευαισθησίας ή φωτοτοξικότητας.
• Το προϊόν να είναι εύχρηστο και αισθητικά αποδεκτό, δηλαδή όχι υπερβολικά λιπαρό και κολλώδες.

Όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές και σε ανακοινώσεις Ενώσεων Επαγγελματιών Αισθητικών απαντώνται σε όλη τη χώρα υποτιθέμενα «Κέντρα Αισθητικής» στελεχωμένα με μη καταρτισμένο προσωπικό και χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Συμπολίτες μας που λαμβάνουν υπηρεσίες αισθητικής από τέτοια κέντρα, αναφέρουν παρενέργειες και προβλήματα υγείας, που πολλές φορές δυστυχώς τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Με ποια κριτήρια μπορεί κάποιος να κάνει τη σωστή επιλογή ενός Κέντρου Αισθητικής;
Το επάγγελμα του/της Αισθητικού είναι ένα επάγγελμα «Υγείας», που για να το ασκήσει νόμιμα στην Ελλάδα κάποιος. πρέπει να είναι Πτυχιούχος των Τμημάτων Αισθητικής των τέως ΤΕΙ-Αθήνας και ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης ή Πτυχιούχος του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, (Κατεύθυνσης Αισθητικής και Κοσμητολογίας) της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιπλέον, δικαίωμα άσκησης Επαγγέλματος Αισθητικού δίδεται και σε πτυχιούχους της Αλλοδαπής, των οποίων οι τίτλοι σπουδών έχουν τύχει Επαγγελματικής Ισοδυναμίας με τους τίτλους που απονέμονται στην Ελλάδα από Πανεπιστήμια. Η επαγγελματική ισοδυναμία χορηγείται από το ΑΤΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας).

Με δεδομένο ότι για να λειτουργήσει νόμιμα ένας χώρος που να ασκείται το επάγγελμα των πτυχιούχων Αισθητικών απαιτείται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει όλοι όσοι επισκέπτονται χώρους παροχής υπηρεσιών Αισθητικής να διερευνούν εάν τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις όπως πτυχίο Αισθητικού, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Κάτι παρόμοιο βλέπουμε και στο διαδίκτυο. Διάφορα άτομα που παρουσιάζονται ως αυθεντίες σε τομείς όπως η φροντίδα προσώπου κ.λπ. χωρίς να γνωρίζουμε πλήρως το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, επηρεάζουν την κοινή γνώμη από τη σύσταση προϊόντων μέχρι και αισθητικών μικρο-επεμβάσεων.

Μπορούμε να εμπιστευτούμε «ειδικούς» του διαδικτύου; Με ποιον τρόπο μπορούμε να «φιλτράρουμε» όσα βλέπουμε και διαβάζουμε ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές;
Δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα καλά του διαδικτύου.
Ωστόσο, πρέπει να φιλτράρουμε την πληροφορία που δεχόμαστε, ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία μας. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό αυτό. Δυστυχώς οι «ειδικοί» του διαδικτύου επενδύουν στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες του κοινού.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει από τους επαγγελματικούς φορείς των Αισθητικών μία εκστρατεία ενημέρωσης έτσι ώστε το κοινό να ενημερωθεί για το ποιος ονομάζεται Αισθητικός, ποιες είναι οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο Αισθητικός, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι ο χώρος που επισκέπτονται νόμιμα αδειοδοτημένος.

Δε θα ήταν κακό να τονισθεί επίσης, τι δεν επιτρέπεται να κάνει ο Πτυχιούχος Αισθητικός και τι επιτρέπεται καθώς και τι δεν επιτρέπεται να κάνει ένας απόφοιτος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ–ΙΕΚ), βάσει πάντα της κείμενης νομοθεσίας.

Δυστυχώς, στον βωμό του κέρδους, πολλοί κάνουν αντιποίηση επαγγέλματος με αποτέλεσμα καθημερινά να χρησιμοποιείται η λέξη «Αισθητικός» για να γίνει αναφορά σε κακές ή και μη επιτρεπτές υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό