Αισιόδοξοι οι ξεναγοί της Ρόδου για τη φετινή τουριστική περίοδο

Αισιόδοξοι οι ξεναγοί της Ρόδου  για τη φετινή τουριστική περίοδο

Αισιόδοξοι οι ξεναγοί της Ρόδου για τη φετινή τουριστική περίοδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2292 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα και στον κλάδο των ξεναγών της περιοχής μας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου στη Ρόδο.

Τόσο για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο όσο και για τις επισκέψεις τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, το 2024 θα είναι μία ικανοποιητική χρονιά, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρης Σαλαχούρης και η αντιπρόεδρος Κατερίνα Γκόγκου.

«Όλοι οι οιωνοί είναι καλοί για τη φετινή σεζόν. Ακούμε καλά νέα, ακούγεται ότι θα είναι μία πολύ καλή σεζόν καλύτερη από την περσινή κι ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα με τον πόλεμο που συνεχίζεται. Τα κρουαζιερόπλοια έχουν αλλάξει ρότα έχουμε χάσει κάποια πλοία αλλά σε γενικές γραμμές θα πάμε καλά. Ελπίζω να πάμε λίγο καλύτερα από πέρσι.

Οι κρουαζιέρες που προβλέπονται είναι περισσότερες από το 2023, ακόμα και μετά από αυτά τα πλοία που ακύρωσαν» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σαλαχούρης.

Έγινε η μηχανογράφηση των ενσήμων

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο χρονίζον ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων, το οποίο λύθηκε και επιτέλους οι ξεναγοί της περιοχής μας απέκτησαν μηχανογραφημένα ένσημα, ενώ πήραν και τα επιδόματα ανεργίας που τους οφείλονταν.

«Για τα δικά μας θέματα έχουμε ένα πολύ καλό νέο. Επιτέλους μετά από 20 χρόνια τα ένσημα των ξεναγών είναι πλέον μηχανογραφημένα, φυσικά χρειάστηκε ο ΕΦΚΑ Αθηνών ένα διάστημα τριών μηνών για να καταγράψει τα ένσημα της τελευταίας τετραετίας και επιτέλους και εμείς στον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης του καθενός βλέπουμε τα ένσημά μας.

Τα μέλη μας εκτός από λίγες εξαιρέσεις πήραν την ανεργία των τελευταίων τριών ετών που είχε παγώσει και εκκρεμούν τα επιδόματα τα οποία ελπίζω στο επόμενο διάστημα να τα εισπράξουμε και αυτά. Αυτό είναι μία τεράστια πρόοδος για τους ξεναγούς μετά από 20 χρόνια» δήλωσε.

Αδιαφορία για τις καταγγελίες

Παράλληλα ο κ. Σαλαχούρης υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι οι καταγγελίες για τις παράνομες ξεναγήσεις. «Έχουμε μία πλήρη αδιαφορία από το υπουργείο Tουρισμού. Έχουμε καταγγελίες από το 2021 που η τοπική περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού ΠΥΤ δεν έχει επιλύσει, προβλήματα τα οποία παραμένουν δεν ξέρουμε τι θα γίνει . από την 1 Ιανουαρίου του 2023 έχουμε νέα προϊσταμένη την κ. Φτάκλα στην ΠΥΤ όμως δεν μας έχει βοηθήσει, παρά τις υποσχέσεις της.

Η υποστελέχωση είναι μία δικαιολογία αλλά δεν έχουμε καμία υποστήριξη από το υπουργείο που πρέπει να προφυλάσσει το επάγγελμα του ξεναγού. Σχεδιάζουμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Θα δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε.

Από το Δεκέμβριο του 2021 έχει ψηφιστεί ένας νόμος βάσει του οποίου κανένας μη ξεναγός ή μη αδειούχος τουριστικού πρακτορείου δεν μπορεί να διαφημίζεται ψηφιακά στο διαδίκτυο αν δεν έχει τη σχετική άδεια. Όμως ποιος το ελέγχει αυτό; Κανείς.

Εμείς μόνοι μας προσπαθούμε να βρούμε άκρη, μαζεύουμε στοιχεία τα στέλνουμε στο υπουργείο και καμία ανταπόκριση. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα βρίσκουμε μπροστά μας και το 2024» ανέφερε για το θέμα ο πρόεδρος των ξεναγών.

Άλλα θέματα

Παράλληλα μίλησε και για άλλα ζητήματα που πολλές φορές έχει επισημάνει ο κλάδος στην περιοχή μας και αφορούν τη σωστή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, κάνοντας γνωστό με την ευκαιρία ότι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου τοποθετήθηκε νέος προϊστάμενος ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης.

Ειδικότερα για το θέμα ο κ. Σαλαχούρης δήλωσε τα εξής: «Όσον αφορά τις προσπάθειες που κάνουμε εδώ και δύο χρόνια με την αρχαιολογία για θέματα προσβασιμότητας, θέματα ασφάλειας και διάφορους χώρους και ειδικά στη Λίνδο ούτε και εκεί έχει γίνει κάτι. Είχαμε πριν μερικές μέρες μία άτυπη συνάντηση με την Αρχαιολογία.

Έχουμε κάποιες υποσχέσεις τουλάχιστον για ράμπες μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο που θα βοηθούν τους επισκέπτες να κινούνται και να μειωθούν τα ατυχήματα, θα δούμε αν προλάβουμε πριν την αρχή της σεζόν. Ο ΟΔΑΠ πρέπει να συνεργαστεί με την Αρχαιολογική υπηρεσία της Δωδεκανήσου (ΕΦΑ) η οποία από φέτος έχει νέο προϊστάμενο, καθώς έχει πάρει σύνταξη η κ. Μιχαηλίδου . ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης που είναι και προϊστάμενος ΕΦΑ Κυκλάδων και θα ελπίζουμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία και τα αιτήματά μας να εισακουστούν.

Δεν θέλουμε να ξαναδούμε το καλοκαίρι αυτές τις ουρές στη ζέση την αγανάκτηση και τα ατυχήματα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».

«Ντρεπόμασταν για το νησί»

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Σωματείου Κατερίνα Γκόγκου, ανέφερε και εκείνη, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα καλή , όμως απαιτούνται και άλλα πράγματα ώστε να φεύγουν και οι πελάτες μας ικανοποιημένοι, όπως είπε. Μάλιστα στάθηκε στην καθαριότητα και υπογράμμισε ότι δέχονταν πολλά παράπονα από τους τουρίστες μας το καλοκαίρι για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το νησί.

«Είναι πολύ καλοί οι οιωνοί για τη νέα σεζόν, θα αρχίσουμε νωρίς. Θα πάει καλά από την άποψη ότι θα έχουμε πολύ κόσμο. Αλλά για να πάει καλά δεν αρκεί να έχουμε μόνο πολλούς επισκέπτες.

Είναι το πόσο σεβασμό δείχνουμε σε αυτούς τους επισκέπτες πόσο προσβάσιμοι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι πόσο καθαρό είναι το νησί ώστε να φεύγουν με καλές εντυπώσεις γιατί τα τελευταία χρόνια ντρεπόμασταν για το νησί και ήταν η πρώτη φορά που γινόταν αυτό (είμαστε και οι δύο ξεναγοί πάνω από 30 χρόνια).

Ειδικά στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που πάνε από τόπο σε τόπο, θυμόμαστε και οι δύο ότι, όταν έρχονταν στη Ρόδο έλεγαν πόσο καθαρή είναι. Και τα τελευταία χρόνια πραγματικά δεν ξέραμε που να κρυφτούμε γιατί μας ρωτούσαν γιατί είναι τόσο βρώμικο το νησί και είχαν δίκιο.

Δεν είχαμε αντίλογο και ούτε μπορούσαμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο» δήλωσε η κα Γκόγκου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπάρχει πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, με τη στάθμευση, η Τροχαία δε βγαίνει να μαζέψει αυτούς που διπλοπαρκάρουν και εμποδίζουν ένα λεωφορείο που θέλει να κάνει τον γύρο, για ένα τέταρτο και κορνάρουν όλοι. Μας ρωτάνε τροχαία δεν έχετε;

Δεν υπάρχει έλεγχος ούτε στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Όλο αυτό για να λειτουργήσει δε φτάνει να έχεις ένα πολύ καλό ξενοδοχείο που έχουμε, καλά πρακτορεία με καλό σέρβις που έχουμε, καλούς επαγγελματίες ξεναγούς που έχουμε. Το θέμα είναι πώς δουλεύουμε όλοι μαζί. Γινόμαστε ρεζίλι με όλα αυτά τα πράγματα και όχι μόνο. Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ επικίνδυνες. Και καλούνται οι ξεναγοί να εξηγήσουν.

Αυτά δεν μπορούμε να τα δικαιολογήσουμε, λέμε έχετε δίκιο, είναι ντροπή». Κλείνοντας, ο κ. Σαλαχούρης τόνισε, ότι το Σωματείο έχει ενημερώσει τον νέο δήμαρχο που έχει ζήσει αυτές τις καταστάσεις και ελπίζουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου