Πολυσέλιδα υπομνήματα κατετέθησαν για τις ενστάσεις στις εκλογές του δήμου

Πολυσέλιδα υπομνήματα κατετέθησαν για τις ενστάσεις στις εκλογές του δήμου

Πολυσέλιδα υπομνήματα κατετέθησαν για τις ενστάσεις στις εκλογές του δήμου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1394 ΦΟΡΕΣ

Πολυσέλιδα υπομνήματα στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου (Ειδική Διαδικασία εκλογικών διαφορών) κατέθεσαν χθες – όπως ορίζει η σχετική διαδικασία- οι νομικοί σύμβουλοι των παρατάξεων των κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη και Αλέξανδρου Κολιάδη αναφορικά με την ένσταση και αντένσταση (αντίστοιχα) που έχουν καταθέσει για το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Όπως είναι γνωστό, οι υποθέσεις εκδικάστηκαν από το δικαστήριο την περασμένη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 και έως και χθες όφειλαν οι δύο πλευρές να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα με τις θέσεις και τους ισχυρισμούς τους.

Πράγματι, οι νομικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Λάμπρος Πάσχος και Δημήτρης Βερβέρης στο υπόμνημά τους περιέλαβαν όλα όσα και ενώπιον του δικαστηρίου είχαν δηλώσει, καθώς και το σύνολο των ψηφοδελτίων ανά κατηγορία (έγκυρα, άκυρα, κακώς ακυρωθέντα κ.λπ.) και των δύο πλευρών με βάση την ισχύουσα νομολογία και παράλληλα παρουσίασαν και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Στο υπόμνημα ζητείται δε όπως και στην ένσταση:

• Να αναγνωριστούν έξι ψηφοδέλτια της παράταξης του κ. Καμπουράκη, τα οποία εσφαλμένα δεν καταχωρήθηκαν στο βιβλίο διαλογής ψήφων και δεν προσμετρήθηκαν υπέρ τους, αλλά αντίθετα εσφαλμένα καταχωρήθηκαν και προσμετρήθηκαν έξι ψηφοδέλτια υπέρ της παράταξης του κ. Κολιάδη.

• 89 ψηφοδέλτια της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» τα οποία εκ παραδρομής ή εσφαλμένα έχουν κριθεί άκυρα να αναγνωριστούν από το δικαστήριο ως έγκυρα, και να προστεθούν στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχει λάβει η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

• 532 ψηφοδέλτια από τους άλλους τρεις συνδυασμούς (των κ.κ. Κολιάδη, Γερονικόλα και Πότσου) που έχουν θεωρηθεί έγκυρα, να ακυρωθούν από το δικαστήριο και να αφαιρεθούν από τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έχουν λάβει οι λοιποί συνδυασμοί αλλά και από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων της εκλογικής αναμέτρησης της πρώτης Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Τις θέσεις και απόψεις της παράταξής του «ΕΝ.Α – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο», ζητώντας να απορριφθεί η ένσταση του κ. Καμπουράκη και να επικυρωθεί η εκλογή του ως δήμαρχος Ρόδου και της κατάταξης των συνδυασμών όπως αυτή έχει εξαχθεί με την απόφαση (προσβαλλόμενη) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, ζητά με το πολυσέλιδο υπόμνημά του ο κ. Κολιάδης.

Με το ίδιο έγγραφο που κατατέθηκε από τους νομικούς συμβούλους κ.κ. Βασίλη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Χρυσόγονο και Κώστα Χαλκιά ζητείται να διορθωθεί ο πίνακας εκλεγέντων τοπικών συμβούλων στα χωριά Πυλώνα και Λάερμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του κ. Κολιάδη: «Η κρινόμενη ένσταση και οι πρόσθετοι λόγοι είναι απορριπτέοι ως απαράδεκτοι, άλλως ως προδήλως αβάσιμοι, νόμω και ουσία».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Ο ενιστάμενος, με την κρινόμενη ένστασή του, στρέφεται κατά της υπ’ αριθ. 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία ανακηρύχθηκε μετά τον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023, ως επιτυχών για τον δήμο Ρόδου ο συνδυασμός μου με την επωνυμία «ΈναΕνωμένοι αλλάζουμε - Μαζί για τη Ρόδο στις δημοτικές εκλογές Οκτωβρίου 2023» και Δήμαρχος, εγώ ο καθ’ ου η ένσταση και αντενιστάμενος.

Αντιπαρερχόμενος τη σαφή και αδιάστικτη έκφραση της λαϊκής βουλήσεως του β’ γύρου, κατά τον οποίον ο συνδυασμός μου ενίκησε με ποσοστό 57,96% έναντι μόλις 42,04%, ο ενιστάμενος βάλλει κατά των [3] αρχαιρεσιών του α’ γύρου, όπου είχε λάβει ποσοστό 42,81%, δηλαδή υπολειπόμενο του ποσοστού 43% και ούτω δεν ανεδείχθη νικητής από τον α’ γύρο.

Προκειμένου να ανέλθει τεχνηέντως στο κρίσιμο ποσοστό 43%, ο ενιστάμενος προσβάλλει 89 ψηφοδέλτια του δικού του συνδυασμού, ζητώντας να τα «εγκυροποιήσει», παρά το γεγονός ότι φέρουν σαφή διακριτικά γνωρίσματα και αντιστρόφως ζητά να θεωρηθούν ως άκυρα 532 ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών, με τους δε προσθέτους λόγους ζητά επιπλέον την εγκυροποίηση άλλων 18 ακύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού του και την ακύρωση ακόμη 41 εγκύρων ψηφοδελτίων των λοιπών συνδυασμών.

Με άλλα λόγια με την ένσταση ζητείται η παραχάραξη της εκπεφρασθείσης λαϊκής βουλήσεως, προκειμένου «σώνει και καλά» ο ενιστάμενος να λάβει πλασματικά ποσοστό 43% και να ανακηρυχθεί δήμαρχος από τον α’ γύρο, χωρίς καμία νομιμοποίηση και με αντίθετη τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Επειδή δε η ανατροπή τόσων εκατοντάδων ψηφοδελτίων δεν έχει ξανασυμβεί στα δικαστικά εκλογικά χρονικά, ο ενιστάμενος υπαινίχθηκε στο ακροατήριο ότι έγιναν δήθεν «πράγματα και θαύματα», ότι καθυστέρησε η παραλαβή των σάκων και άλλα τινά.

Όλα όμως αυτά στερούται σοβαρότητος, ελέχθησαν δε για λόγους εντυπωσιασμού, συνοδευόμενα μάλιστα από ανοίκειες δηλώσεις στον τοπικό Τύπο, μόνο και μόνο για λαϊκή κατανάλωση.

Οι ενιστάμενοι δεν απετόλμησαν, ούτε με το εισαγωγικό δικόγραφο, ούτε με τους προσθέτους λόγους να επικαλεσθούν ως αυτοτελή λόγο ακυρώσεως πάσης φύσεως εκλογικές παραβάσεις και δη αποδεικνύοντας ότι επέδρασαν επί του εκλογικού αποτελέσματος. Και δεν το έπραξαν, διότι εκλογικές παραβάσεις δεν υπήρξαν.

Θα ήταν άλλωστε παράδοξο να επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο «αδύναμος» δικός μας συνδυασμός έναντι του τότε εν ενεργεία και νυν ενισταμένου και απελθόντος δημάρχου, με όλη την οικονομική στήριξη που του παρείχετο αφειδώς, με πλούσια προεκλογική εκστρατεία και με επιτελείο τουλάχιστον δύο ατόμων του συνδυασμού του, που ήσαν παρόντες σε όλα τα εκλογικά τμήματα, χωρίς να διατυπώσουν την παραμικρή διαμαρτυρία. [4] Η κρινόμενη ένσταση και οι πρόσθετοι λόγοι είναι απορριπτέοι ως απαράδεκτοι, άλλως ως προδήλως αβάσιμοι, νόμω και ουσία».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός εικοσαημέρου από την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο