Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου θα γίνει επί Κυριάκου Μητσοτάκη και επί Γιώργου Χατζημάρκου περιφερειάρχη»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου θα γίνει επί Κυριάκου Μητσοτάκη και επί Γιώργου Χατζημάρκου περιφερειάρχη»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου θα γίνει επί Κυριάκου Μητσοτάκη και επί Γιώργου Χατζημάρκου περιφερειάρχη»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1042 ΦΟΡΕΣ

Της
Νατάσας Παμπρή
στο Real Voice

 

«Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Ρόδου θα γίνει, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως το οραματίσθηκε ο αείμνηστος Δημήτρης Κρεμαστινός και όπως το ζητάτε και εσείς, όλοι οι βουλευτές της Δωδεκανήσου και φυσικά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο όποιος προτίθεται να το χρηματοδοτήσει κιόλας μέσα από τους πόρους της περιφέρειας για μη χάσουμε καθόλου χρόνο». Αυτό ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθει η τροπολογία μέσα στον Φεβρουάριο, στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προκειμένου δοθεί η νομική βάση για να μπορεί να χτιστεί το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο με την επίλυση του ιδιοκτησιακού της γης στην οποία σχεδιάζεται η ανέγερσή του στο Νοσοκομείο Ρόδου, λόγω των πολεοδομικών ατασθαλιών που έγιναν στο παρελθόν.

Πρόσθεσε, ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της μελέτης- κατασκευής του, θα υπάρξει η συνεργασία με την περιφέρεια για τη χρηματοδότησή του, θα προχωρήσει η στελέχωση του από πριν, ώστε να βρει γιατρούς και θεραπευτές που χρειάζεται για να λειτουργήσει, άμεσα με την ολοκλήρωσή του.

«Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη να ψηφιστεί η διάταξη αυτή με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και από κει και πέρα να τρέξουμε τις διαδικασίες μαζί με την περιφέρεια, όσο μπορούμε πιο γρήγορα, γιατί είναι πραγματικά πολύ άδικο για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων να πρέπει να ταξιδεύουν πολύ μακριά για να λάβουν τις θεραπείες τους, ενώ η περιοχή του νοσοκομείου μπορεί να υποστηρίξει απολύτως ένα τέτοιο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα», επισήμανε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αναλυτικά ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε τα εξής:

«Κύριε συνάδελφε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Πρώτον, γιατί μου δίνει την ευκαιρία και εγώ να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν συναδελφό μας στη Βουλή, αείμνηστο γιατρό, τον Δημήτρη Κρεμαστινό, με τον οποίο με συνέδεε μία πολύ στενή φιλία και όπως και πάρα πολλοί Έλληνες του είχαμε μία πολύ μεγάλη εκτίμηση.

Είναι για μένα τύχη αγαθή που στην έναρξη της θητείας μου πιστεύω θα μπορέσω να αποβώ χρήσιμος σε κάτι που ο Δημήτρης Κρεμαστινός το ζητούσε πάρα πολλά χρόνια, την ίδρυση του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Πράγματι, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, δεν πρόλαβα κύριε πρόεδρε να κάτσω στην καρέκλα του υπουργού Υγείας, πρέπει να ήταν μέσα στις πρώτες επτά μέρες που ήμουν υπουργός, με επισκέφτηκε και μου έθεσε αυτό το ζήτημα το οποίο έχει μία νομική πτυχή την οποία δεν γνώριζα. Το Νοσοκομείο της Ρόδου, το οικόπεδο πάνω στο οποίο έχει κτισθεί, έχει κάποιες πολεοδομικής φύσεως ατασθαλίες.

Πάρα πολλά δημόσια κτίσματα είναι σε μία ας το πούμε αταξία. Δεν περιποιεί τιμή αυτό για το κράτος μας προφανώς, αλλά έτσι οικοδομήθηκε το κράτος αυτό στην πάροδο των δεκαετιών.

Άρα ως έχει, δεν μπορεί να γίνει. Εγώ δεν είχα ενημέρωση για αυτή τη λεπτομέρεια, με ενημέρωσε όμως ο κ. Χατζημάρκος.

Την ίδια μέρα ζήτησα από τους συναρμόδιους τον κ. Ταγαρά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Ευθύμη Μπακογιάννη τον γενικό γραμματέα, συμφωνήσαμε διάταξη για να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα, άρα θα έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι σε δημόσια διαβούλευση σε λίγες μέρες, ώστε να το έχουμε ψηφίσει το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου, όπου από την ώρα που το ψηφίζουμε και μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος που αποδέχομαι απολύτως την ευθύνη που έχει δημιουργήσει η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι υπόσχεση για να δοθεί προεκλογικά, είναι δέσμευση για να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και να κριθούμε από την υλοποίησή της.

Χάριν λοιπόν στην έγκαιρη ενημέρωση του περιφερειάρχη και ευχαριστώ και σας για την ερώτησή σας που επικουρικά ήρθε και αυτή, είχε κατατεθεί πιο πριν, εγώ έλαβα ανάγνωση λίγο αργότερα λόγω της κοινοβουλευτικής διαδρομής αυτό εννοώ, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη να ψηφιστεί η διάταξη αυτή με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και από κει και πέρα να τρέξουμε τις διαδικασίες μαζί με την περιφέρεια, όσο μπορούμε πιο γρήγορα, γιατί είναι πραγματικά πολύ άδικο για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων να πρέπει να ταξιδεύουν πολύ μακριά για να λάβουν τις θεραπείες τους, ενώ η περιοχή του νοσοκομείου μπορεί να υποστηρίξει απολύτως ένα τέτοιο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα.

Το Ακτινοθεραπευτικό θα γίνει, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως το οραματίσθηκε ο αείμνηστος Δημήτρης Κρεμαστινός και όπως το ζητάτε και εσείς σήμερα με την επίκαιρη Ερώτησή σας, όλοι οι βουλευτές προφανώς των Δωδεκανήσων και φυσικά ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο όποιος, θέλω να το πω αυτό, προτίθεται να το χρηματοδοτήσει κιόλας μέσα από τους πόρους της περιφέρειας για μη χάσουμε καθόλου χρόνο.

Άρα θα γίνει και θα πάμε μαζί, να μας έχει ο Θεός καλά, την πρώτη μέρα που θα πάνε οι πρώτοι ασθενείς να βρουν τη θεραπεία τους στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα της νήσου Ρόδου.

Καταρχήν, την ευθύνη για τη δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού την ανέλαβα εξ ολοκλήρου, όλα τα άλλα που αναφέρατε οι περιβαλλοντικές μελέτες, η αλλαγή του οργανισμού και ούτω καθεξής είναι παρεπόμενα αυτής της ευθύνης, αλλά για να γίνουν όλα τα άλλα, πρέπει πρώτα να έχουμε τη βάση όπου το χτίσουμε.

Άρα πρέπει πρώτα να λύσουμε το πρόβλημά μας ως προς το έδαφος που θα το χτίσουμε, δε θέλω τώρα να ανοίξω για το οικόπεδο ανήκει σε άλλο υπουργείο, γιατί λειτουργεί από άλλο υπουργείο, γιατί η ΠΝΑΙ δεν μπορεί να εμπλακεί για νομικούς λόγους, δεν θέλω να μπω σε αυτά. Είπα, το ελληνικό κράτος έχει διάφορες αδυναμίες.

Όταν έγινα για πρώτη φορά υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αρμοδιότητα τη ναυτιλία και την αλιεία στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, έμαθα ότι τα περισσότερα λιμάνια που ανήκουν στο κράτος ήταν αυθαίρετα και έπρεπε να εξηγήσω τότε στην Τρόικα γιατί λειτουργούμε λιμάνια που ήταν αυθαίρετα, χωρίς άδεια κατασκευής.

Θα έρθει η τροπολογία στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, φυσικά θα υπογράφουν όλοι οι συναρμόδιοι, θα δοθεί η νομική βάση για να μπορεί να χτιστεί, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της μελέτης- κατασκευής του, θα συνεργασθούμε με την περιφέρεια για τη χρηματοδότησή του, θα προχωρήσουμε προφανώς στη στελέχωση του από πριν, ώστε να ετοιμαστεί, να βρει γιατρούς και θεραπευτές που χρειάζεται για να λειτουργήσει, όλη η μελέτη έγκειται στον πληθυσμό που πρέπει να εξυπηρετεί και νομίζω ότι σύντομα θα απολαύσουν οι κάτοικοι, πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι νομίζουν, ένα Ακτινοθεραπευτικό που έπρεπε να έχουν τα Δωδεκάνησα και κακώς δεν είχαν όλα αυτά χρόνια.

Δεν θα συμφωνήσω με το κριτήριο του τόσα δίνουν τα Δωδεκάνησα και πρέπει να πάμε. Εάν το κριτήριο του κράτους ήταν πόσα λεφτά δίνει μία περιοχή και πόσα της επιστρέφουμε, η Αθήνα με την Αττική θα έπαιρνε τα μισά και όλοι οι άλλοι θα έμεναν χωρίς.

Το κράτος αγαπάει όλα τα παιδιά του, όλα τα νησιά του, όλους τους κατοίκους του, είτε είναι πλούσιοι και φτωχοί και η ευθύνη μας είναι για όλους.

Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα είναι ευλογημένα, ειδικά η Ρόδος, ευλογημένο μέρος, με πολύ μεγάλα έσοδα, η Κως είναι επίσης ευλογημένη, άλλα νησιά δεν είναι το ίδιο, αυτό δε σημαίνει ότι θα πούμε, α, εσύ θα πάρεις λιγότερα για την υγεία.

Αναλαμβάνω την ευθύνη έναντι των συνανθρώπων μας και ναι στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα έπρεπε να υπάρχει πολύ καιρό τώρα, θα γίνει επί Κυριάκου Μητσοτάκη και επί Γιώργου Χατζημάρκου περιφερειάρχη».

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο γραφείο του, για ένα κρίσιμο ζήτημα για την τοπική κοινωνία, για το οποίο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμευτεί να το χρηματοδοτήσει και να το κατασκευάσει. Σημειώνεται, ότι το

Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο έχει τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει θέσει συνολικά τον τομέα της Υγείας, κατά συνέπεια, το ζήτημα αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά και στην ατζέντα του Υπουργού Υγείας.

Μετά τη συνάντηση, η οποία είχε γίνει σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, και τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην πορεία υλοποίησης του έργου, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης όπου σχεδιάζεται η ανέγερσή του, ο περιφερειάρχης είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπουργού Υγείας και την βεβαιότητα ότι το έργο αυτό θα «ξεκολλήσει» και θα υλοποιηθεί.

Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος είχε δηλώσει επ’ αυτού: «Το Ακτινοθεραπευτικό, έχουμε δεσμευθεί ως περιφέρεια, σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο ο ίδιος έθεσε υψηλή προτεραιότητα, και το υπουργείο Υγείας, να το χρηματοδοτήσουμε και να το κατασκευάσουμε. ένα από τα προβλήματα στην πορεία αυτή είναι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης στην οποία έχει ανεγερθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Η γη αυτή, κτηματολογικά ανήκει στο υπουργείο Εργασίας.

Επειδή η οικοδομική άδεια (τώρα έχουν οικοδομική άδεια τα δημόσια έργα) για το Ακτινοθεραπευτικό, εκδίδεται στο όνομα του ιδιοκτήτη της γης, πρέπει να δώσουμε λύση σε αυτό το ζήτημα.

Από τη συνεργασία μου με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, από οποιαδήποτε θέση του, έχω να θυμηθώ μόνο λύσεις. Τον εμπιστεύομαι και φεύγω αισιόδοξος για ένα ακόμα πολύ σημαντικό έργο που θα ξεκολλήσει και θα υλοποιηθεί».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο