Χρ. Καραγιάννη: Πώς έχει το θέμα με την εκτός σχεδίου δόμηση και τα αιολικά πάρκα

Χρ. Καραγιάννη: Πώς έχει το θέμα με την εκτός σχεδίου δόμηση και τα αιολικά πάρκα

Χρ. Καραγιάννη: Πώς έχει το θέμα με την εκτός σχεδίου δόμηση και τα αιολικά πάρκα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 999 ΦΟΡΕΣ

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη στάση της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, έδωσε χτες η επικεφαλής της Χρύσα Καραγιάννη, μιλώντας για τα δύο σημαντικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο Σώμα: την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση και το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ειδικότερα η κα Καραγιάννη δήλωσε χτες τα εξής: «Το περιφερειακό συμβούλιο έδωσε βήμα για να μιλήσουν πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και να τοποθετηθούν πάνω σε ένα πολύ καίριο θέμα και καυτό, που είναι η δόμηση εκτός σχεδίου πόλεως.

Ψηφίστηκε η στήριξη του επερχόμενου νομοσχεδίου, όπως θα το φέρει η κυβέρνηση. Εμείς είπαμε, ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν είμαστε σε θέση να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία ούτε να γνωμοδοτήσουμε υπέρ αυτής της κατάστασης γιατί δεν έχουμε στο μυαλό μας τι θα περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο, καθώς το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές για εμάς.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο θεωρούσαμε, ότι το πολύ σημαντικό για εμάς που εκκρεμεί, είναι να δούμε τα χωροταξικά, την περιφερειακή χωροταξική μελέτη, τις μελέτες φέρουσας ικανότητας των επιμέρους νησιών εδώ και δεκαετίες.

Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να θεωρούμε τους εαυτούς μας ανεδαφικούς και ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να στηριχτεί η περιουσία ιδιωτών και η ανάπτυξη.

Αν όντως θέλουμε να σκεφτούμε τα νησιά μας, να προχωρήσουν σε μία πορεία που όντως το αναπτυξιακό μοντέλο θα στοχεύει στην ανάπτυξη και τη βιώσιμη τουριστική εικόνα για τα νησιά μας, τότε πρέπει να περιμένουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ότι όλα αυτά μπορεί να μην ακολουθούν αυτό τον σχεδιασμό. Έτσι, εμείς είπαμε, ότι δεν τοποθετούμαστε υπέρ μέχρι να δούμε τι θα προκύψει στο μέλλον».

Μιλώντας για τα αιολικά πάρκα δήλωσε σχετικά: «Το άλλο σημαντικό θέμα με τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων μάς βρήκε επίσης πολύ θερμούς στην αναγνώριση, ότι τουλάχιστον οι περιοχές γύρω από τη Γυάρο, που προβλέπονται τέτοιες μονάδες μέσα σε περιοχές Natura, μας βρίσκουν αντίθετους. Με χαρά μας, είδαμε, ο περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο δέχτηκε να μπει αυτή η παράμετρος και να εξαιρεθεί η περιοχή της Γυάρου.

Ο λόγος που δε φέραμε αντίθετη άποψη είναι, ότι η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναγκαστικά το μέλλον. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Βλέπουμε πόσο η ακρίβεια μαστίζει να νοικοκυριά και γι’ αυτό τον λόγο, αναγκαστικά θα στηρίξουμε μία σωστή μελέτη και χωροθετήσεις σωστά τεκμηριωμένες. Είμαστε εκεί επαγρυπνώντας για τα επόμενα στάδια».

Για τη συμμετοχή στην ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ
Η κα Καραγιάννη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της στο δ.σ. της ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ, μετά τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθώς δέχτηκαν να αποτελέσει εκείνη το μέλος που θα προταθεί από την αντιπολίτευση.

«Εξεπλάγην διπλά για δύο λόγους. Γιατί η μειοψηφία δεν μπαίνει μέσα στις επιτροπές που καλύπτουν τις δράσεις της περιφερειακής αρχής, αλλά η εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ είχε μία θέση για τη μειοψηφία, και τόλμησα να ζητήσω από τους συναδέλφους μου κ.κ. Παπανικόλα και Αγγέλου (δεν το είχαμε προσυμφωνήσει) και τους ευχαριστώ που δέχτηκαν να μπω εγώ σε αυτήν την επιτροπή.

Και αυτό γιατί ανήκω στον χώρο της υγείας και εργάζομαι σκληρά και παθιασμένα για τη διεκδίκηση όλων αυτών που αρμόζουν στους πολίτες των νησιών στο κομμάτι της υγείας αλλά κυρίως γιατί το οφείλω στον δικό μου τον πατέρα (σ.σ. Σάββας Καραγιάννης) που ως νομάρχης ίδρυσε την εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ για να στηρίξει το δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας που τότε πήγαινε στα νησιά μεταφέροντας γιατρούς με αυτό το πλωτό πολυϊατρείο.

Σήμερα δεν υπάρχει το δελφίνι αλλά η εταιρεία ακόμα φροντίζει τους γιατρούς που πάνε να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στους νησιώτες και τις νησιώτισσες, ώστε να λάβουν εξειδικευμένες παροχές υγείας από ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα τοπικά ιατρεία και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη που θα προσφέρω τις σκέψεις και τις υπηρεσίες μου μέσα από αυτήν τη θέση.

Χαίρομαι, γιατί το καταστατικό που θεσπίστηκε τότε με δημοκρατικό βλέμμα από τον δικό μου τον πατέρα προβλέπει να συμμετέχει και ένα μέλος της μειοψηφίας για να δίνει και αυτό τις δικές του ιδέες με τις τοποθετήσεις του».

Ερωτηθείσα για την εμπειρία της από τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, απάντησε λέγοντας:
«Η εμπειρία μου από το περιφερειακό συμβούλιο είναι θετική. Υπάρχει κλίμα συνεργασίας, δημοκρατικό κλίμα και ανοχή σε εμάς που ακόμα δε γνωρίζουμε και ο περιφερειάρχης, το περιφερειακό συμβούλιο και οι υπηρεσίες είναι ανοιχτοί στο να μας ενημερώσουν για όσα δε γνωρίζουμε αλλά είναι σημαντικά, ώστε να γίνεται εύρυθμα η λειτουργία και του περιφερειακού συμβουλίου και των επιτροπών».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας