Σε έναν χρόνο θα γίνει η δίκη για τις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Σε έναν χρόνο θα γίνει η δίκη για τις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Σε έναν χρόνο θα γίνει η δίκη για τις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 879 ΦΟΡΕΣ

Σε έναν χρόνο θα δικαστούν τελικά από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο 22χρονος Ρουμάνος και η 20χρονη Ροδίτισσα, οι οποίοι κατηγορούνται για ιατρικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών στο νησί μας, από τις οποίες έπαιρναν χρήματα και τιμαλφή!

Οι δύο εμπλεκόμενοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται, ωστόσο με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου για τα αδικήματα:

• Απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία (ο 22χρονος και άγνωστος).

• Αποδοχή προϊόντων εγκλήματος (η 20χρονη).

• Οπλοκατοχή (για τον 22χρονο).

• Κατοχή ναρκωτικών ουσιών για αποκλειστικά ιδία χρήση και σε ποσότητα που δικαιολογείται για ατομική χρήση (για τον 22χρονο).

• Συμμορία (για τον 22χρονο και άγνωστο).

Η δίκη επρόκειτο να γίνει χθες το μεσημέρι, όμως λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από υποθέσεις που αφορούν τα αδικήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (εγκληματική οργάνωση, συμμορία κ.α.) ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κ. Μιχάλης Διάκος, ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 10 Ιανουαρίου 2025.

Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν «εισπράξει» χρήματα και κοσμήματα από δύο γυναίκες ηλικίας 79 και 87 ετών με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε εγχειρήσεις ο γιος ή η κόρη τους.

Αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία ενώ διερευνάται αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου οι δράστες έχουν έρθει σε επικοινωνία και έχουν επιχειρήσει να εξαπατήσουν με το ίδιο πρόσχημα της νοσηλείας και άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν προβεί σε σχετική καταγγελία.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, όλα ξεκίνησαν με καταγγελία που έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2024 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από 79χρονη συμπολίτισσά μας, η οποία και είπε πως στις 9.30 το πρωί της ίδιας ημέρας άγνωστος δράστης, επικοινώνησε μαζί της.

Ο άγνωστος άνδρας την κάλεσε από σταθερό τηλέφωνο, της συστήθηκε ως «Νίκος γιατρός του νοσοκομείου» και της είπε, ότι συγγενικό της πρόσωπο (ο γιος της) χρειαζόταν άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και της ζήτησε το χρηματικό ποσό των 80.000 ευρώ.

Η 79χρονη που πίστεψε τους επιτήδειους δέχτηκε να τους δώσει όσα χρήματα μπορούσε και συγκεκριμένα 10.000 ευρώ.

Τα χρήματα, σύμφωνα με την Αστυνομία τα παρέλαβε από την 79χρονη ο ίδιος ο 22χρονος Ρουμάνος, ο οποίος στη συνέχεια έφυγε από το νησί μας και μέσω Τουρκίας πήγε στη Βουλγαρία και αφού τα παρέδωσε, επέστρεψε στη Ρόδο.

Έχοντας αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους από τη συγκεκριμένη καταγγελία οι αστυνομικοί, στις 26 Ιανουαρίου 2024 λίγο μετά τις 11 το πρωί, εντόπισαν στην πόλη της Ρόδου να κινείται με δίκυκλο μοτοποδήλατο ο 22χρονος αλλοδαπός και μαζί του, συνεπιβάτιδα ήταν η 20χρονη Ροδίτισσα.

Σε έλεγχο που έκαναν στο ζευγάρι οι αστυνομικοί, βρήκαν στην κατοχή του Ρουμάνου διάφορα τιμαλφή αξίας 1000 ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι προέρχονται από απάτη και στην 20χρονη Ροδίτισσα το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ επίσης προερχόμενα από απάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα και τα τιμαλφή που βρέθηκαν κατά τη σύλληψή τους, στην κατοχή του αλλοδαπού και της Ροδίτισσας προήλθαν από μία 87χρονη, την οποία νωρίτερα είχαν εξαπατήσει με τον ίδιο τρόπο που μερικές ημέρες πριν είχαν κάνει και με την 79χρονη.

Ειδικότερα, και από την 87χρονη ζητήθηκε η καταβολή ποσού 80.000 ευρώ (το ίδιο ποσό ζητούνταν σε όλες τις περιπτώσεις) προκειμένου να υποβληθεί συγγενικό της πρόσωπο (γιος ή κόρη) σε εγχείρηση!

Τα χρυσά κοσμήματα κατασχέθηκαν και επιστράφηκαν στην ιδιοκτήτριά τους, όπως επίσης και το δίκυκλο μοτοποδήλατο με το οποίο κινούνταν το ζευγάρι και το οποίο ήταν κλεμμένο.

Πίστευε ότι δούλευε νόμιμα
Πάντως, προανακριτικά εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ο 22χρονος ισχυρίστηκε, ότι όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυόμιση μήνες όταν επικοινώνησε μαζί του ένας άνδρας με το όνομα «Νίκος», όπως του συστήθηκε, και του πρότεινε να δουλέψει για εκείνον. Μάλιστα τον ρώτησε αν είχε μεταφορικό μέσο και ο 22χρονος Ρουμάνος του απάντησε αρνητικά.

Την επόμενη ημέρα, ο ίδιος άγνωστος άνδρας επικοινώνησε και πάλι με τον 22χρονο και του είπε να πάει σε συγκεκριμένο σημείο στην πόλη της Ρόδου και να πάρει ένα δίκυκλο που βρίσκονταν εκεί, υποδεικνύοντας του μάλιστα ότι τα κλειδιά βρίσκονταν μέσα στη σέλα, όπως και πράγματι ήταν.

Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες, ο «Νίκος» επικοινώνησε και πάλι με τον 22χρονο και του ζήτησε να πάει να παραλάβει κάποια χρήματα από πελάτη, γιατί είχε κλείσει μία δουλειά με κουφώματα.

Έτσι, στις 24 Ιανουαρίου 2024, ο Ρουμάνος πήρε τα χρήματα από την 79χρονη και στη συνέχεια μετά από υπόδειξη και καθοδήγηση του «Νίκου» έκλεισε εισιτήρια, πήγε σχεδόν αυθημερόν στη Βουλγαρία, όπου στο αεροδρόμιο τον περίμενε ένας άγνωστος άνδρας (άλλος από τον «Νίκο» όπως ο τελευταίος του είχε πει στο τηλέφωνο) του έδωσε τα χρήματα και επέστρεψε στο νησί μας.

Ο 22χρονος είπε στους αστυνομικούς, ότι από τα χρήματα που μετέφερε κράτησε 500 ευρώ, όπως είχαν συμφωνήσει για τη δουλειά που έκανε.

Την ημέρα της σύλληψής του, το πρωί, επικοινώνησε και πάλι μαζί του ο «Νίκος» και του είπε να πάει να παραλάβει μία τσάντα που θα ήταν κρεμασμένη σε κάτι κάγκελα. Ο 22χρονος το έκανε και τότε συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Ο Ρουμάνος επισήμανε εξ αρχής ότι η 20χρονη ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση, κάτι που και η ίδια φέρεται να είπε στην κατάθεσή της, ενώ σε ό,τι αφορά τα χρήματα που βρέθηκαν επάνω της είπε, ότι μέρος αυτών ήταν για την πληρωμή του ενοικίου του σπιτιού της και τα λοιπά της τα είχε δώσει ο 22χρονος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν από την Αστυνομία, στην κατοχή του 22χρονου Ρουμάνου και της 20χρονης Ροδίτισσας και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την κατοικία τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Τιμαλφή εκτιμώμενης αξίας 1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από απάτη.

• 1.200 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 τραπεζογραμματίων, ως προερχόμενα από απάτη

• Δίκυκλο μοτοποδήλατο, το οποίο είχαν αφαιρέσει και χρησιμοποιούσαν.

• Δύο μαχαίρια-σουγιάδες.

• Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 11,7 γραμμαρίων.

• 40 ναρκωτικά δισκία.

• Ζυγαριά ακριβείας.

Από την εμπεριστατωμένη εξέταση των στοιχείων της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων γυναικών, τις οποίες διέπραξαν στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2024, λίγο πριν συλληφθούν και τερματιστεί η δράση τους.
Το κλεμμένο δίκυκλο και τα τιμαλφή, αφού αναγνωρίστηκαν, αποδόθηκαν στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα πειστήρια κατασχέθηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών