Νικητιάδης: Στη Βουλή ο εμπαιγμός με το μεταφορικό ισοδύναμο

Νικητιάδης:  Στη Βουλή ο εμπαιγμός με το μεταφορικό ισοδύναμο

Νικητιάδης: Στη Βουλή ο εμπαιγμός με το μεταφορικό ισοδύναμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1191 ΦΟΡΕΣ

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κύριος Γιώργος Νικητιάδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους νησιώτες με τις αδικαιολόγητες και τεράστιες καθυστερήσεις απόδοσης του μεταφορικού ισοδύναμου που χρονικά ξεπερνούν και το ένα έτος. Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτηση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Οι κάτοικοι των νησιών εκτός από τις εν γένει δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις μετακινήσεις από νησί σε νησί και προς την ηπειρωτική χώρα έρχονται αντιμέτωποι ως γνωστόν με επιπλέον κόστος για να τις πραγματοποιήσουν. Τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κρύβονται πίσω από αιτιάσεις για «περίεργα ευρήματα» που συμφώνως με δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά : «αποτελούν τον κύριο λόγο των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί». Η ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα κατατέθηκε την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν πολύμηνες και συστηματικές καθυστερήσεις στη πληρωμή των δικαιούχων νησιωτών και επιχειρήσεων, αφού σε κάποιες περιοχές οι δικαιούχοι του μέτρου δεν έχουν πληρωθεί για εισιτήρια που εξέδωσαν ακόμα και έναν χρόνο νωρίτερα. Πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν, για παράδειγμα, τον Απρίλιο-Μάιο του 2023, αφορούσαν την εξόφληση εισιτηρίων για ακτοπλοϊκά δρομολόγια της περιόδου από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022. Συμφώνως με πληροφορίες, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 καταβλήθηκαν κάποια ποσά, ωστόσο παραμένουν ακόμα εκκρεμείς πληρωμές για το τελευταίο δίμηνο του έτους 2022.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου στις 30 Οκτωβρίου 2023, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις τις απέδωσε σε δομικές αστοχίες της διαδικασίας, στους χρονοβόρους ελέγχους των αιτήσεων και, εντέλει, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε συνάντηση που είχε ο υφυπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππάς με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση αντί να επικεντρωθούν στην καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στους πολίτες, επικεντρώθηκαν στα «περίεργα ευρήματα» που καθυστερούν τις πληρωμές σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς για ποιούς λόγους καθυστερεί η καταβολή των ποσών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου προς τους δικαιούμενους νησιώτες; Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε «διαδικαστικά» ζητήματα ελέγχου ή στη μη εξασφάλιση των καταβλητέων ποσών ; Ποιος είναι τελικά ο πραγματικά υπεύθυνος; σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων και την εντεύθεν καταβολή των ποσών; Εξετάζεται η χρήση της πλατφόρμας «my data» από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη διασταύρωση των στοιχείων και τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων;

 

 

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας