Δύο αλλοδαποί στο εδώλιο, που κατηγορούνται για τη «νιγηριανή απάτη»

Δύο αλλοδαποί στο εδώλιο, που κατηγορούνται για τη «νιγηριανή απάτη»

Δύο αλλοδαποί στο εδώλιο, που κατηγορούνται για τη «νιγηριανή απάτη»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 889 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, θα δικαστούν την επόμενη εβδομάδα, δύο αλλοδαποί από την Κούβα και τη Γερμανία, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να εξαπατήσουν πολίτες στη Ρόδο με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού χρημάτων, γνωστή ως «νιγηριανή απάτη».

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί πριν από επτά χρόνια από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με το Τελωνείο της Ρόδου και μετά τη σύλληψή τους, ο 40χρονος από το Καμερούν και οι δύο συγκατηγορούμενοί του, ο 39χρονος από την Κούβα και ο 71χρονος από τη Γερμανία, παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις αλλοδαπούς για τις κατηγορίες της:

• κατοχής εργαλείων και αντικειμένων επί σκοπού παραχάραξης νομισμάτων ευρώ,

• προμήθεια και κατοχή εργαλείων και αντικειμένων επί σκοπού παραχάραξης νομισμάτων ευρώ,

• απείθεια,

• κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου

και επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 16 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ στον 40χρονο από το Καμερούν και από 12 μήνες φυλάκιση και 5000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στους άλλους δύο.

Οι ποινές αναστάλθηκαν και για τους τρεις επί τριετία.
Κατά της απόφασης αυτής, οι τρεις αλλοδαποί άσκησαν έφεση. Τον Σεπτέμβριο του 2020 απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη η έφεση του 40χρονου από το Καμερούν, ενώ οι άλλες δύο θα δικαστούν στις 6 Φεβρουαρίου 2024 από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την Αστυνομία, στις 14 Ιουνίου 2017 το πρωί, στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου, υπάλληλοι του Τελωνείου πραγματοποίησαν έρευνα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ο 40χρονος από το Καμερούν και ο 39χρονος από την Κούβα και εντόπισαν μέσα σε αυτό χρηματοκιβώτιο και ηλεκτρικό ψυγείο που περιείχαν, μεταξύ άλλων, δεσμίδες με εκτυπώσεις στοιχείων χαρτονομισμάτων, διάφορες χημικές – χρωστικές – διαλυτικές ουσίες κ.ά.

Ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και άμεσα ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκαν όλα τα ανευρεθέντα πειστήρια, καθώς και ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας γαλλικών Αρχών που κατείχε ο 40χρονος.

Κατά την εξέταση-αξιολόγηση του συνόλου των συγκεντρωθέντων στοιχείων – πειστηρίων διακριβώθηκε ότι πρόκειται για σύνεργα που χρησιμοποιούν επιτήδειοι προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού χρημάτων, γνωστή και ως «νιγηριανή απάτη».

Επιπλέον, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 40χρονος, έχοντας προσυνεννοηθεί με τον 71χρονο, ταξίδεψε από τη Ρόδο στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον 39χρονο και επέστρεψαν μαζί ακτοπλοϊκώς στη Ρόδο (την 14.06.2017 το πρωί) μεταφέροντας τα κατασχεμένα πειστήρια προκειμένου να τα παραδώσουν στον 71χρονο.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες