Χωρίς μηχανικό έχει μείνει το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Χωρίς μηχανικό έχει μείνει το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Χωρίς μηχανικό έχει μείνει το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2882 ΦΟΡΕΣ

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι τοπογράφοι της περιοχής μας καθώς το Κτηματολόγιο της Ρόδου, δεν έχει πλέον μηχανικό για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που υπάρχουν και το μέλλον είναι αβέβαιο, αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τσιράκος, δήλωσε χθες ότι η κατάσταση είναι τραγική μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου μηχανικού που υπήρχε, και έτσι οι εκκρεμείς υποθέσεις που ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 35.000 θα φτάσουν μέσα στον χρόνο τις 45.000, αν δεν βρεθεί λύση.

«Η κατάσταση πλέον στο Κτηματολόγιο είναι τραγική. Το Κτηματολόγιο ουσιαστικά έχει πεθάνει και αυτή τη στιγμή κάνουμε τα... σαράντα. Ο πολύς κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί και δεν έχει συνειδητοποιήσει το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος.

Δυστυχώς ο τελευταίος μηχανικός που υπήρχε στο Κτηματολόγιο έχει συνταξιοδοτηθεί, οπότε κάποια πράγματα που πρέπει να γίνονται και άπτονται του Τεχνικού Τμήματος του Κτηματολογίου δεν θα μπορούν να γίνονται.

Συνεπώς, θα υπάρξει ένας μεγάλος όγκος ακινήτων τα οποία θα είναι «εγκλωβισμένα» και δεν θα μπορούν να είναι είτε διαπραγματεύσιμα είτε προς μεταβίβαση, είτε προς αγοραπωλησία.

Μαθαίνω ότι από 1η Αυγούστου προβλέπεται να περάσει το Κτηματολόγιο στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Μέχρι τότε τι θα γίνεται; Και μετά τη μετάπτωση τι θα γίνει;

Δυστυχώς... δεν παίρνουμε πειστικές απαντήσεις.

Λόγω του προβλήματος αυτού, κάποιες πράξεις δεν θα μπορούν να γίνονται. Από εδώ και στο εξής, κάποια ακίνητα θα παραμείνουν εγκλωβισμένα.

Δυστυχώς, το προσωπικό που έχει απομείνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει, δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στον ολοένα και αυξανόμενο όγκο των αιτήσεων», δήλωσε ο κ. Τσιράκος και τόνισε, ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τα αναπτυξιακά έργα, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι παλιές οικοδομικές άδειες που πρέπει να βγουν και έχουν προθεσμία για τα κατά παρέκκλιση ακίνητα, και δυστυχώς κάποια απ’ αυτά δεν θα μπορέσουν να γίνουν.

Πάντως, ακόμα και αν πάμε στη διαδικασία της μετάπτωσης, θα χρειαστεί, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος των Τοπογράφων κάποιος χρόνος ώστε να λειτουργούν παράλληλα τα δύο Κτηματολόγια, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το Κτηματολόγιο Ρόδου.

«Με τι προσωπικό; Το προσωπικό περιμένει από 1 Αυγούστου που θα γίνει η μετάπτωση, να φύγει, να πάει στις οργανικές του θέσεις στα δικαστήρια.

Αντί να εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο, να βάλουμε δίπλα τους προσωπικό να εκπαιδευτεί ώστε να μάθει την εργασία και πώς γίνεται η δουλειά, εμείς κωφεύουμε.
Διαχρονικά, η πολιτεία το μόνο που έχει καταφέρει είναι να απαξιώσει το Κτηματολόγιο.

Ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος
Ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος

Ανέκαθεν το Κτηματολόγιο Ρόδου ήταν ένα εργαλείο και μοχλός ανάπτυξης και ευλογία για τον τόπο.

Δυστυχώς, τώρα θα καταντήσει να είναι κατάρα», δήλωσε επίσης ο κ. Τσιράκος και πρόσθεσε, ότι υπάρχει η Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον δήμο Ρόδου και το υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάνε κάποιοι τοπογράφοι στο Κτηματολόγιο αλλά εκτιμά ότι θα είναι κάτι δύσκολο.

Αφενός μεν γιατί έφυγε ο μηχανικός που είχε τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει κάποιους νέους μηχανικούς και αφετέρου υπάρχουν κάποια διαδικαστικά θέματα, τα οποία πρέπει να λυθούν .

«Δυστυχώς, φτάσαμε μετά από τόσα χρόνια που ζητάμε να έρθει μηχανικός και προσωπικό, να μας λένε οι Αθηναίοι: πού είναι το τοπικό ΤΕΕ και πού είναι ο δήμος Ρόδου; δηλαδή μία υπηρεσία και ένα υπουργείο, τόσα χρόνια εισπράττει μόνο από παράβολα, από μεγαρόσημα, από δικαιώματα μεταγραφής και έχει την απαίτηση από τον δήμο να βάλει τους δικούς του μηχανικούς να βγάλουν τη δουλειά που έπρεπε να κάνει εκείνο εδώ και τόσα χρόνια.

Πολλά αναπτυξιακά έργα, δημόσια και ιδιωτικά θα παγώσουν και θα υπάρχει αντικειμενική δυσκολία. Όλα ξεκινούν από το Κτηματολόγιο με τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας. Στις μεταγραφές επίσης, οι τράπεζες ζητούν να είναι το ακίνητο καθαρό, να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι υπάρχουν 35.000 έως 40.000 εκκρεμούσες πράξεις και με έναν απλό υπολογισμό, σε έναν χρόνο από τη στιγμή που λείπει ο μηχανικός, αυτές οι πράξεις θα γίνουν 45.000.

Φανταστείτε, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διεκπεραιώνονταν κάποιες απ’ αυτές αλλά τώρα αυτό θα σταματήσει και θα μπαίνουν κι άλλες υποθέσεις που θα απαιτούν την ύπαρξη τεχνικού», κατέληξε ο κ. Τσιράκος.

Εκτός σχεδίου δόμηση
Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην εκτός σχεδίου δόμηση, λέγοντας, ότι εδώ και έναν χρόνο έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες, όλες οι μεταβιβάσεις και όλες οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών και αφορμή είναι μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει βγει για την Πάτμο και αφορά συγκεκριμένη υπόθεση.

«Ο νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν έχει αλλάξει αλλά οι Πολεοδομίες αρνούνται και δεν μπορούν να υπογράψουν γιατί υπάρχουν αυτές οι απαγορευτικές διατάξεις.

Περιμένουμε κάποια τροπολογία, ενώ ενημερωνόμαστε ότι θα είναι υποχρεωτική η ύπαρξη δρόμου πρόσβασης στα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και θα πρέπει ο δρόμος να είναι χαρακτηρισμένος.

Ενδεικτικά λέω, ότι οι χαρακτηρισμένοι δρόμοι στο νησί της Ρόδου μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε χαρακτηρισμούς δρόμων γιατί θα μας λύσουν τα χέρια σε πολλά προβλήματα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα, στην έκδοση αδειών λειτουργίας, την έναρξη νέων επιχειρήσεων κ.λπ.

Επίσης λέγεται, ότι θα απαιτείται το πρόσωπο να υπάρχει σε αεροφωτογραφίες του 1977. Δυστυχώς για το νησί της Ρόδου δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες του 1977. Υπάρχουν του 1975, του 1978 και του 1979. Θα πρέπει να το δούμε αυτό.

Απ’ ό,τι έχω δει, έχουν προκηρυχθεί κάποια ειδικά πολεοδομικά σε κάποια νησιά, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο ενώ και για το νησί της Ρόδου δεν έχει προβλεφθεί. Φοβάμαι, ότι θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Συνήθως αυτά ανατίθενται σε εταιρείες στην Αθήνα, παίρνουν τις μελέτες copy paste από ένα άλλο μέρος της Ελλάδας και τις εφαρμόζουν εδώ, χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς, χωρίς να υπολογίζουν την ανάπτυξη που έχουμε εμείς και πολύ φοβάμαι, ότι θα τρέχουμε να διορθώσουμε κακές καταστάσεις», ανέφερε.

Οι δασικοί χάρτες
Τέλος, ο πρόεδρος των Τοπογράφων μίλησε και για τους δασικούς χάρτες και εξήγησε τι συμβαίνει σήμερα.

«Διαβάζω και βλέπω στον Τύπο ότι σε κάποιες αποφάσεις που βγαίνουν από τα δικαστήρια δικαιώνονται πολίτες. Αυτό, το είχαμε καταφέρει μετά την αλλαγή του νόμου, με την οποία το ιδιοκτησιακό καθεστώς πέρασε από τον ιδιώτη στο Δημόσιο. Άρα εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν δασικές, τώρα θεωρούνται ιδιωτικές δασικές, άρα εκεί είμαστε καλά.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι, ότι ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί δασικά και ασκήθηκαν αντιρρήσεις από τους ιδιοκτήτες είναι «εγκλωβισμένα» γιατί στον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη εμφανίζεται κενό.

Οπότε, μέχρι την εκδίκαση της ένστασης που άσκησε ο ιδιοκτήτης, αυτά τα ακίνητα είναι «εγκλωβισμένα».

Δυστυχώς, ενώ έχουν συσταθεί επιτροπές και έχουν οριστεί τα μέλη των επιτροπών δεν έχει γίνει ακόμα η έναρξη εργασιών. Όσοι δεν έκαναν ένσταση έχουν πρόβλημα όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της έκτασης αλλά μπορούν να το αξιοποιήσουν ακόμα και τώρα. Ενώ οι άλλοι που έκαναν (ένσταση) είναι ακόμα εγκλωβισμένοι και τα ακίνητά τους θεωρούνται “εγκλωβισμένα”», είπε ο κ. Τσιράκος.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας