Π. Τοκούζης: Το χωροταξικό για τον Τουρισμό θα δημιουργήσει ανισότητες στη Ρόδο

Π. Τοκούζης: Το χωροταξικό για τον Τουρισμό θα δημιουργήσει ανισότητες στη Ρόδο

Π. Τοκούζης: Το χωροταξικό για τον Τουρισμό θα δημιουργήσει ανισότητες στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1194 ΦΟΡΕΣ

Αναφορικά με το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) στον Τουρισμό, σε επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) στον Τουρισμό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, έχουν ενταχθεί στις Περιοχές ελέγχου (κορεσμένες) οι Δημοτικές Ενότητες Αφάντου, Ιαλυσού και Καλλιθέας της Ρόδου.

Αυτό σημαίνει, ότι σ’ αυτές τις περιοχές, οι οποίες δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως κορεσμένες σε αντίθεση με άλλες του νησιού, απαγορεύεται η δόμηση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων (ξενοδοχεία έως 3 αστέρων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα, κατοικίες, επαύλεις) αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται η δόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων με το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν να καθορίζεται στα 16 στρέμματα, όπως επίσης και ακίνητα που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb).

Τα προβλήματα που ενδεχομένως έχουν επέλθει στο νησί από τη ραγδαία αύξηση των κλινών τα τελευταία χρόνια, δεν αντιμετωπίζονται με την παύση δόμησης μικρών ξενοδοχειακών μονάδων σε τρεις Δημοτικές Ενότητες, τη στιγμή που οι κλίνες θα συνεχίσουν ν’ αυξάνονται από τη δόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και χωρίς να υπάρχουν παράλληλα οι απαραίτητες υποδομές για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των επισκεπτών, επιβαρύνοντας έτσι συνολικά το νησί.

Αυτός ο διαχωρισμός θα μειώσει την αξία των μικρότερων οικοπέδων και θα δημιουργήσει ανισότητες μεταξύ των μικρών και μεγάλων επενδυτών, επηρεάζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία, όπως για παράδειγμα τον κατασκευαστικό, εξοπλιστικό τομέα κ.ά..

Ο φορέας μας (η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) με την υπ. αριθμ. 3399/26-1-2024 επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτουμε, έχει ήδη απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό επισημαίνοντας τα ανωτέρω και ζητώντας μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, έτσι ώστε η κυβέρνηση να προβεί στην επαναξιολόγηση των περιοχών ελέγχου (κορεσμένων) του νησιού και στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως κορεσμένη ή μη.

Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος
Τοκούζης Παναγιώτης».

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού