Σε κάθειρξη 49 ετών καταδικάστηκε 23χρονος Σύριος για τη μεταφορά μεταναστών

Σε κάθειρξη 49 ετών καταδικάστηκε 23χρονος Σύριος για τη μεταφορά μεταναστών

Σε κάθειρξη 49 ετών καταδικάστηκε 23χρονος Σύριος για τη μεταφορά μεταναστών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 949 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή κάθειρξης 49 ετών επιβλήθηκε προχθές από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 23χρονο Σύριο για τη μεταφορά 23 ατόμων, από τα τουρκικά παράλια σε περιοχή των Πεύκων της Λίνδου της Ρόδου, με ταχύπλοο σκάφος.

Η σύλληψη του 23χρονου αλλοδαπού είχε γίνει στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη από τους Λιμενικούς και είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος αρνούνταν εξ αρχής ότι είναι διακινητής και δήλωσε πως και ο ίδιος είναι μεταφερόμενος. Αυτός ισχυρίστηκε και προχθές ενώπιον του δικαστηρίου όπου μάλιστα εμφανίστηκαν και συμπατριώτες του ως μάρτυρες υπέρ του 23χρονου.

Όμως οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν το δικαστήριο το οποίο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλλε συνολική ποινή 49 ετών κάθειρξης από την οποία θα εκτίσει τα είκοσι έτη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας. Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Μαρία Σκορδίλη και Αχιλλέας Δασκαλάκης. Το περιστατικό συνέβη στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή «ΨΑΛΤΟΥ» της Ρόδου.


Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, προσωπικό του Α’ Λιμενικού Τμήματος Λίνδου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, ευρισκόμενα σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισαν στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ύποπτο ταχύπλοο σκάφος να κινείται προς την ακτή.


Οι λιμενικοί έσπευσαν στο σημείο και ακινητοποίησαν το σκάφος, το οποίο αποβίβαζε σημαντικό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέλαβε τους αποβιβασθέντες, συνολικά 24 άτομα (10 άνδρες, 7 γυναίκες, 4 κορίτσια, 3 αγόρια) και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου.


Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, αναγνωρίστηκε ο 23χρονος αλλοδαπός μεταξύ των είκοσι τεσσάρων (24), ως ο διακινητής των υπολοίπων. Το ταχύπλοο σκάφος μεταφοράς κατασχέθηκε, ενώ σε βάρος του συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κυβερνήτη πλοίου από την οποία πράξη μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο εκ κερδοσκοπίας. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 ο 23χρονος προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκε αρνούμενος την κατηγορία όπως αυτή του αποδίδεται.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 23χρονος είχε δηλώσει πως πράγματι ήταν αυτός ο κυβερνήτης του σκάφους, το οποίο του έδειξαν πώς να το χειρίζεται προτού ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και με σκοπό πράγματι να έρθει στη χώρα μας όχι όμως για να μεταφέρει και μάλιστα επί πληρωμή, τους άλλους αλλοδαπούς αλλά γιατί και ο ίδιος ήθελε στη συνέχεια να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού.


Ωστόσο οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση του 23χρονου και έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών