Τα θέατρα είχαν αδειάσει... αλλά οι καρδιές γέμισαν

Τα θέατρα είχαν αδειάσει...  αλλά οι καρδιές γέμισαν

Τα θέατρα είχαν αδειάσει... αλλά οι καρδιές γέμισαν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 989 ΦΟΡΕΣ

Το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ «Αριστοφάνης - Θέατρο και Αναπηρία» πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 31/1, 1 και 2/2/2024 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Είναι πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας «Ήλιος» του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία - Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Ελπίδα» και των δομών ΚΔΑΠ-μεΑ «Εστία» και «Πνοή» της ΑΜΚΕ Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αρχαίο Θέατρο Εκπαιδευτικές και Φιλολογικές Προσεγγίσεις» του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 3ο ΓΕΛ Ρόδου (Καπνοβιομηχανία), δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εκδήλωση. Μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης παρακολούθησαν τη διασκευή των «Βατράχων» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα του «ΚΔΑΠ-μεΑ ΕΣΤΙΑ» με τίτλο «Να τα βατράχια μας!».

Είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο με κυβερνήτες τους ωφελούμενους της θεατρικής ομάδας «ΚΔΑΠ-μεΑ ΕΣΤΙΑ» εκπληρώνοντας τον διττό ρόλο της συγκεκριμένης δράσης: να γνωρίσουν καλύτερα τις βαθιές και ευαίσθητες διαστάσεις που κρύβει ο Αριστοφάνης και το Αρχαίο Θέατρο εν γένει, αλλά κυρίως να νιώσουν ότι το θέατρο «ενώνει» καθώς αποτελεί την ουσιαστικότερη μορφή ελεύθερης έκφρασης, ενισχύοντας τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, λοιπόν, συμμετείχαν ως γνήσιο ακροατήριο και όχι απλώς ως θεατές, γέλασαν, συγκινήθηκαν, χειροκρότησαν την ωραία παράσταση, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν μια νεαρή κοινότητα, η οποία ευαισθητοποιείται, αφουγκράζεται, αποδέχεται και αγκαλιάζει τον καθένα...

«Τα θέατρα είχαν αδειάσει» σύμφωνα με τον αριστοφανικό μύθο, όμως οι πρωταγωνιστές κατάφεραν να το γεμίσουν με τις ερμηνείες και την ενέργειά τους δίνοντας ένα έμπρακτο παράδειγμα ότι η τέχνη είναι χώρος ισότιμης έκφρασης και δημιουργίας. Έδωσαν σε όλους μας ένα πολύτιμο μάθημα ευαισθησίας, γεμίζοντας τις καρδιές μας με τρυφερά αισθήματα και ελπίδα! Η Τέχνη, όπως και η ζωή, κατανικά όλα τα εμπόδια!

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πρώτη αυτή προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας