Με «απενεργοποίηση» κινδυνεύουν τα Κέντρα Πρόληψης στη χώρα

Με «απενεργοποίηση» κινδυνεύουν τα Κέντρα Πρόληψης στη χώρα

Με «απενεργοποίηση» κινδυνεύουν τα Κέντρα Πρόληψης στη χώρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2187 ΦΟΡΕΣ

Με κλείσιμο ή «απενεργοποίηση» κινδυνεεύουν τα Kέντρα Pρόληψης σε όλη τη χώρα, με την κατάθεση τού νέου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, ανάμεσά τους και αυτό της Ρόδου, «Δίοδος» το οποίο συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του και υπήρξε πρωτοπόρο!

Το παραπάνω υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της «Διόδου», βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Για το έργο της «Διόδου», την πλούσια δράση της και τι σημαίνει στην πράξη εάν αυτά τα κέντρα πάψουν να λειτουργούν όπως μέχρι τώρα, αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, η επιστημονικά υπεύθυνη της «Διόδου» κα Ιωάννα Μαρίνου και ο εργαζόμενος στο Κέντρο και αντιπρόεδρος στο Πανελλήνιο Σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, κ. Σπύρος Στογιάννης.

Η κα Μαρίνου
Ξεκινώντας η κα Μαρίνου, καταρχάς ανέφερε ότι η «Δίοδος» είναι ένα από τα 72 κέντρα πρόληψης σε όλη τη χώρα, έχει έδρα τη Ρόδο και έχει στην ευθύνη του όλο το νότιο συγκρότημα της Δωδεκανήσου ενώ στελεχώνεται από τέσσερα άτομα επιστημονικό προσωπικό και μία διοικητική υπάλληλο.


Αυτοί χρειάζεται να εξυπηρετήσουν όλα τα σχολεία, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στην περιοχή ευθύνης του και μάλιστα φέτος λόγω των πάρα πολλών αιτημάτων που είχαν από τα σχολεία δεν μπόρεσαν να τα χωρέσουν όλα επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό.


Απαριθμώντας τις δράσεις της «Διόδου» το 2023, η κα Μαρίνου ανέφερε, ότι επισκέφθηκαν σχεδόν όλα τα δημοτικά της πόλης και πολλές κοινότητες και πραγματοποίησαν δίωρες παρεμβάσεις σε 1650 μαθητές Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, όλα τα σχολεία της Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης και 1500 μαθητές τους πήραν μέρος στα προγράμματα της «Διόδου».

Παράλληλα, 13 δράσεις, ομιλίες, συζητήσεις έγιναν με γονείς μαθητών Α’ βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης και περίπου δέκα σεμινάρια που απευθύνονταν σε ομάδες εκπαιδευτικών.


Εκτός από τη σχολική κοινότητα, πέρυσι πραγματοποιήθηκε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τα μέλη των ΚΑΠΗ της Ρόδου, συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Σορωνής, τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις, τέσσερις προβολές ταινιών σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς ενώ συμμετείχαν σε ημερίδες και φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στο νησί και επιπλέον κατάφεραν να επισκεφθούν την Κάρπαθο και τη Χάλκη.

Ακόμη, συνεργάζονται με το ΚΕΘΕΑ και ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκίνησαν φέτος είναι η ομάδα υποστήριξης γονέων με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. «Αυτές οι δομές σαν τη “Δίοδο” είναι που σήμερα κινδυνεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που πρόκειται να κατατεθεί», είπε η κα Μαρίνου.

Ο κ. Στογιάννης
Στη συνέχεια, ο κ. Στογιάννης, ο οποίος επίσης ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό της «Διόδου», μίλησε για την πιθανότητα να τους κλείσουν σε μία νύχτα αλλά και την υποστήριξη που βρίσκουν από την κοινωνία. Ενημέρωσε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν θορυβηθεί έντονα, πανελλαδικά, λόγω μία σειράς διαρροών, τονίζοντας ότι, τα Κέντρα αυτά, δεν είναι μόνο για τις εξαρτήσεις αλλά έχουν ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά στην ψυχική υγεία, την ενδυνάμωση, την πρόληψη της χρήσης ουσιών κ.λπ.


Σ’ αυτό που έχουν στα χέρια τους για το νομοσχέδιο, από διάφορες πλευρές, φαίνεται, ότι τους καταργεί αφού καταργεί τον νόμο που τους έδινε τη δυνατότητα να είναι επίσημοι φορείς πρόληψης πανελλαδικά και επίσης διακόπτει οριστικά την πάγια χρηματοδότησή τους που έχει κερδηθεί μετά από πολλές προσπάθειες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται μόλις για 280 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και το κόστος είναι «αστείο» μπροστά στη δουλειά που γίνεται και «μιλάμε για μία συνολική επίθεση απέναντι στον κόσμο της ψυχικής υγείας και της πρόληψης των εξαρτήσεων», είπε ο κ. Στογιάννης και ανέφερε ότι συνομιλούν με το ΚΕΘΕΑ και άλλα σωματεία.

Το νομοσχέδιο αυτό τους βρίσκει αντίθετους και επιστημονικά ενώ δεν κλήθηκαν ποτέ να συνομιλήσουν. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Νικητιάδη και τον βουλευτή Α’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς κ. Νάσο Ηλιόπουλο.


Στη συνέχεια, η κα Μαρίνου επεσήμανε ότι, μέχρι τώρα, η τοπική αυτοδιοίκηση στήριζε τα Κέντρα αφού επιχορηγούνται κατά το ήμισυ από αυτήν. Το 1994 ιδρύθηκε η «Δίοδος» και μάλιστα υπήρξε το τέταρτο Κέντρο Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Ρόδου ως πρόγραμμα του ΔΟΠ, αφού ακόμη δεν είχε δημιουργηθεί ο ΟΚΑΝΑ και όταν δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Πρόληψης ως ΑΜΚΕ, ο στόχος ήταν να γυρίσουν στην αυτοδιοίκηση.


Τη στήριξη του δήμου μετέφερε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Κυριάκος Κασάπης, ο οποίος διαβεβαίωσε, ότι ο δήμος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους και θα φέρει το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και ότι θεωρούν δεδομένη την αναγκαιότητα της δουλειάς που κάνουν, μεταφέροντας βέβαια και τη βούληση του δημάρχου.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας