Έπαύσε η ποινική δίωξη σε Γεωργιανό που είχε καταδικαστεί για κλοπές

Έπαύσε η ποινική δίωξη σε Γεωργιανό που είχε καταδικαστεί για κλοπές

Έπαύσε η ποινική δίωξη σε Γεωργιανό που είχε καταδικαστεί για κλοπές

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 681 ΦΟΡΕΣ

Για κλοπές που φέρεται να είχε διαπράξει στο νησί μας, μαζί με δύο συμπατριώτες του, το καλοκαίρι του 2011 κατηγορούνταν 53χρονος Γεωργιανός από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, για τον οποίο όμως έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Επρόκειτο για την έφεση που είχε ασκήσει ο 53χρονος κατά της απόφασή τού πρωτόδικου δικαστηρίου με την οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση έξι μηνών και η οποία εξετάστηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς τού συνηγόρου υπεράσπισης κ. Δημήτρη Δημητριάδη, έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος του 53χρονου, λόγω παραγραφής. Συγκεκριμένα, στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται μαζί με τον 53χρονο, ένας 52χρονος και ένας 46χρονος επίσης από τη Γεωργία.

Ο 53χρονος Γεωργιανός είχε συλληφθεί πριν από δεκατρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2011, στη Ρόδο μαζί με τους άλλους δύο ομοεθνείς του, σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον Νοέμβριο του 2012 καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση έξι μηνών ο καθένας, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής, ο 52χρονος Γεωργιανός και ο 46χρονος είχαν ασκήσει έφεση και το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου διατήρησε την ίδια ποινή για τον πρώτο (στις 9 Δεκεμβρίου 2015), ενώ απέρριψε ως ανυποστήρικτη την έφεση του 46χρονου.

Οι τρεις αλλοδαποί είχαν έρθει στο νησί μας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011 αποκλειστικά για τη διάπραξη κλοπών και στο σύντομο χρονικό διάστημα των περίπου δύο ημερών της «δράσης» τους πριν τον εντοπισμό τους από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, κατάφεραν ν’ «ανοίξουν» τρία σπίτια απ’ όπου αφαίρεσαν τιμαλφή και χρήματα, διέπραξαν μία κλοπή σε χρυσοχοείο και μία απόπειρα κλοπής σε σπίτι της πόλης της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι τρεις Γεωργιανοί δήλωσαν ότι είναι φίλοι και στις 19 Αυγούστου 2011 αποφάσισαν να έρθουν στη Ρόδο, προκειμένου να επιδοθούν στις κλοπές. Μάλιστα, προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους επικοινώνησαν με ομοεθνή τους που διέμενε στην περιοχή της Σορωνής και του είπαν ότι θα έρθουν για διακοπές, ζητώντας του να τους διευκολύνει, βρίσκοντάς τους κατάλυμα και αυτοκίνητο, όπως και έγινε.

Έτσι, την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011, οι τρεις Γεωργιανοί αφίχθησαν στο νησί μας και μετέβησαν στη Σορωνή, όπου ο ομοεθνής τους, τους είχε βρει σπίτι. Από την επόμενη κιόλας μέρα, οι δράστες … έπιασαν δουλειά! Αφού επέλεγαν το σπίτι που θα «χτυπούσαν», ο 52χρονος έσπαγε τους ομφαλούς από τις πόρτες με γαλλικό κλειδί και κατσαβίδι και ο 46χρονος και ο 53χρονος επιτηρούσαν αρχικά τους γύρω χώρους και στη συνέχεια έμπαιναν μέσα όπου και αφαιρούσαν χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας (κοσμήματα κ.ά.).

Ωστόσο, η «δράση» τους έληξε άδοξα, την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 στις 11 το βράδυ, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στην πόλη της Ρόδου.

Όταν ακινητοποιήθηκαν για να τους γίνει έλεγχος, ο οδηγός του οχήματος (ο 52χρονος) τράπηκε σε φυγή, ενώ οι άλλοι δύο προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, όπου και εξεταζόμενοι είχαν δηλώσει, ότι είχαν έρθει για διακοπές στο νησί μας, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω στοιχεία για το χώρο διαμονής τους.

Μετά την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν, ότι διέμεναν στη Σορωνή και συγκεκριμένα στο σπίτι –τότε- 35χρονου ομοεθνή τους ενώ το αυτοκίνητο ανήκε σε ημεδαπό κάτοικο της περιοχής, ο οποίος το είχε παραχωρήσει για λίγες μέρες με τη μεσολάβηση του –τότε- 35χρονου.

Οι αστυνομικοί έλεγξαν το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρήκαν ένα γαλλικό κλειδί και ένα κατσαβίδι, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στον χώρο που διέμεναν οι δράστες βρέθηκαν μέσα σε ένα σακ – βουαγιάζ με ρούχα, επιμελώς κρυμμένη μία κάλτσα που περιείχε διάφορα χρυσαφικά. Επίσης στην κατοχή των δραστών εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1350 ευρώ και μία τηλεκάρτα με την οποία ο 52χρονος παραβίαζε τις πόρτες των σπιτιών.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι Γεωργιανοί πρωινές ώρες στις 22 Αυγούστου 2011 πήγαν στο σπίτι (τότε) 33χρονης στην πόλη της Ρόδου (οδός Ατταλείας), έσπασαν την πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας, ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο και με την τηλεκάρτα παραβίασαν την πόρτα εισόδου του διαμερίσματος μπήκαν μέσα και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ και έναν αναπτήρα.

Την ίδια μέρα και ώρα, οι δράστες πήγαν στο σπίτι (τότε) 64χρονης και πάλι στην πόλη της Ρόδου (οδός Σμύρνης), όπου έσπασαν τον ομφαλό της πόρτας εισόδου, μπήκαν μέσα κι αφαίρεσαν τιμαλφή αξίας 20.000 ευρώ. Στις 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα ο 52χρονος πήγε σε χρυσοχοείο (τότε) 50χρονου στη Παλιά Πόλη και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε ένα χρυσό βραχιόλι αξίας 900 ευρώ.

Την ίδια μέρα, απογευματινές ώρες, οι Γεωργιανοί μετέβησαν στο σπίτι ημεδαπού στην πόλη της Ρόδου και αφού έσπασαν την πόρτα εισόδου μπήκαν μέσα κι αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ. Τέλος, οι δράστες, πρωινές ώρες της 23η Αυγούστου πήγαν στο σπίτι (τότε) 63χρονου στην πόλη της Ρόδου και αφού έσπασαν τον ομφαλό της πόρτας μπήκαν μέσα χωρίς όμως να αφαιρέσουν κάτι.

Όσα χρυσαφικά βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν, αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και τους επιστράφηκαν. Ενώπιον της ανακρίτριας όπου βρέθηκαν για να απολογηθούν, ο 52χρονος είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για τις κλοπές, τονίζοντας, ότι οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι, του δεν φέρουν τη παραμικρή ευθύνη.

Τελικά, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι τρεις είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ο 52χρονος με τη καταβολή εγγύησης ποσού 3000 ευρώ, και οι άλλοι δύο με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών