Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για διακίνηση μεταναστών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 750 ΦΟΡΕΣ

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο Σύριοι ηλικίας 24 και 34 ετών αντίστοιχα, που συνελήφθησαν για τη μεταφορά από τα τουρκικά παράλια στη Ρόδο, 14 παράνομων αλλοδαπών.

Η σύλληψη των δύο διακινητών έγινε το περασμένο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 το πρωί, μετά από ενημέρωση που είχε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου περίπου στις 9.30 το πρωί για την αποβίβαση αγνώστου αριθμού αλλοδαπών στην παραλία «Άντονυ Κουίν».

Αμέσως στην περιοχή μετέβη ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και στελέχη της Λιμενικής Αρχής και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. από ξηράς. Το ναυαγοσωστικό σκάφος εντόπισε και ακινητοποίησε ένα ταχύπλοο σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς τις τουρκικές ακτές, με τους δύο αλλοδαπούς από τη Συρία επιβαίνοντες, οι οποίοι δεν έφεραν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι προαναφερθέντες μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, όπου συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 “Υποχρεώσεις μεταφορέων-Κυρώσεις”. Σε περαιτέρω έλεγχο, εντοπίστηκαν στην ξηρά από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. δεκατέσσερις αλλοδαποί (5 άνδρες, 4 γυναίκες και 5 ανήλικοι).


Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος, ενώ με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο Σύριων παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για:


• Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών από κυβερνήτες πλοίου κατά συναυτουργία, εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα.
• Ένταξη ως μέλους σε επιχείρηση δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση.
• Παράνομη είσοδο στη χώρα.


Χθες οι δύο Σύριοι διακινητές, προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου συνοδευόμενοι από τη συνήγορό τους κα Ελπίδα Κυρμπάση όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες, όπως αυτές τους αποδίδονται. Ειδικότερα, όπως και προανακριτικά είχαν δηλώσει, ο 24χρονος παραδέχτηκε ότι πράγματι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους αλλά είναι και ο ίδιος μεταφερόμενος.

Όμως επειδή δεν είχε χρήματα για τη μεταφορά του δέχτηκε να οδηγήσει το σκάφος έως τη Ρόδο όπου θα αποβιβάζονταν οι 14 αλλοδαποί και στη συνέχεια θα το άφηνε σε άλλο νησί της περιοχής μας για να το παραλάβουν οι διακινητές.

Αλλά και ο 34χρονος από την πλευρά του ισχυρίστηκε όπως και προανακριτικά ότι είναι μεταφερόμενος και απλώς δεν ήθελε να αποβιβαστεί στη Ρόδο αλλά την Κω για να παραδοθεί στο ΚΥΤ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα και οι δύο Σύριοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών