Ποια ερωτήματα θέτει η μειοψηφία στην Ειδική Συνεδρίαση του περιφερειακού

Ποια ερωτήματα θέτει η μειοψηφία  στην Ειδική Συνεδρίαση του περιφερειακού

Ποια ερωτήματα θέτει η μειοψηφία στην Ειδική Συνεδρίαση του περιφερειακού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 778 ΦΟΡΕΣ

Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση, στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, των ερωτημάτων που θα τεθούν για συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση του Σώματος την ερχόμενη Τρίτη 20 του μήνα.

Τα ερωτήματα που θα τεθούν στην πρώτη Συνεδρίαση Λογοδοσίας προέρχονται, τόσο από την παράταξη της πλειοψηφίας όσο και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και αφορούν τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» τα ερωτήματα για την Ειδική Συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου που προέρχονται από την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» είναι δύο και αφορούν τα πάρκα των ελαφιών στο νησί της Ρόδου και τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης -ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. που δεν υπάρχουν στα νησιά μας.

Αναλυτικά τα ερωτήματα είναι τα εξής:
- Μετά την ανασκόπηση των γεγονότων που έφερε στο προσκήνιο η διεκδίκηση του κεντρικού αιτήματος των αγροτών της Ρόδου, προκύπτει το ερώτημα: «Πού βασίστηκε ο κ. περιφερειάρχης για να προτείνει τη διαμόρφωση ΕΝΟΣ πάρκου ελαφιών στην παραλίμνια περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, την οποία ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ το περιφερειακό συμβούλιο στις 3 Αυγούστου 2023; 6 μήνες μετά (και όχι στο χρονικό πλαίσιο υλοποίησής του-των 15-18 ημερών) ποια ήταν η έκβαση αυτής της απόφασης;

Πώς η ΠΝΑΙ τελικά οδηγήθηκε σε κοινή απόφαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον δήμο Ρόδου για δημιουργία ΠΕΝΤΕ πάρκων φιλοξενίας ελαφιών στη Ρόδο; Σε ποια έγκυρη μελέτη βασίστηκε ο όλος σχεδιασμός και πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα (ακόμα) τέτοιο εγχείρημα αμφίβολης αποτελεσματικότητας;» Το θέμα θα εισηγηθεί η επικεφαλής της παράταξης Χρύσα Καραγιάννη

- «Τι έχει κάνει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια για να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των οικογενειών με παιδιά που χρήζουν αξιολόγησης σε Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης -ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. σε νησιά όπου δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν από τη μία την ανάγκη για διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και από την άλλη τις δυσκολίες που υπάρχουν (οικονομικές, ακτοπλοϊκής σύνδεσης κ.ά.) όταν πρέπει να μεταβούν σε άλλο νησί για την απαιτούμενη αξιολόγηση;»

Το θέμα θα εισηγηθεί ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Βόλος.
Από την πλευρά της, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου» επίσης κατέθεσε δύο ερωτήματα που αφορούν την προκήρυξη των κενών θέσεων στη Λαϊκή Αγορά της Ρόδου και την επικείμενη κατάργηση του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων «ΘΗΣΕΑΣ».

Αναλυτικά τα ερωτήματα είναι τα εξής:
- Την περίοδο αυτήν, οι αγρότες πανελλαδικά δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης με κύρια αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, τις αποζημιώσεις κ.ά.

Μαζί τους και οι αγρότες της Ρόδου, οι οποίοι εκτός των άλλων, δίνουν τη μάχη για την ίδια την ύπαρξή τους εξ αιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε εδώ και πολλά χρόνια για το ζήτημα των καταστροφών από τα ελάφια, χωρίς να δοθούν ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις από καμιά κυβέρνηση.

Η στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα της περιοχής μας είναι επιβεβλημένη με πολλούς τρόπους, είτε με προώθηση των αιτημάτων τους και άσκηση πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την ικανοποίησή τους, είτε υλοποιώντας η ίδια η περιφέρεια έργα και δράσεις για τη στήριξη των παραγωγών.

Ένα από αυτά είναι και η πρόσβασή τους στις Λαϊκές Αγορές για να έχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί τη δυνατότητα άμεσης διάθεσης των προϊόντων τους, χωρίς μεσάζοντες, σε όφελος και του κόσμου, όσον αφορά σε κόστος και ποιότητα.

Στη Λαϊκή Αγορά της Ρόδου σήμερα παραμένουν 34 κενές θέσεις παραγωγών πωλητών και 21 κενές θέσεις επαγγελματιών πωλητών, τις οποίες δεν έχει προκηρύξει η περιφέρεια ως αρμόδια Αρχή βάσει του άρθρου 26 του Ν.4849/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 28 του Ν.4933/2022.

Ζητάμε να γίνει ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου για τους λόγους που η περιφερειακή αρχή δεν έχει προκηρύξει αυτές τις θέσεις έως τώρα και ποιες θα είναι οι ενέργειές της για την επίλυση του ζητήματος, ώστε να αξιοποιήσουν έστω και αυτή τη δυνατότητα οι παραγωγοί της Ρόδου να διαθέτουν προς πώληση οι ίδιοι τα προϊόντα τους.

- Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης (ΕΟΠΑΕ)στο οποίο θα συγχωνευθούν τα Κέντρα Πρόληψης και όλα τα προγράμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, ανεξαρτήτως θεραπευτικής προσέγγισης.

Ανάμεσα στα Κέντρα που πρόκειται να καταργηθούν είναι και το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων «ΘΗΣΕΑΣ». Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι:

«Μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, που υποστηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια τις οικογένειες και την εκπαιδευτική κοινότητα, το Κ.Π. «Θησέας Κυκλάδων» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κοινοτήτων των νησιών.»

Ενδεικτικά, μάλιστα αναφέρουν ότι «το τελευταίο έτος το Κ.Π. με τα 6 στελέχη του στη Σύρο και στα παραρτήματα της Πάρου και της Σαντορίνης εξυπηρέτησε περισσότερους από 4.000 γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε 20 νησιά και 65 σχολικές μονάδες».

Κριτήριο αυτής της εξέλιξης με το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι ούτε η ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε η θεραπεία, ούτε η ουσιαστική κοινωνική επανένταξη. Στόχος δεν είναι ούτε ο ίδιος ο χρήστης, ούτε η οικογένειά του.

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ξηλώνουν το κουβάρι της αντιναρκωτικής πολιτικής με κύρια στοιχεία την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση της πρόληψης και της θεραπείας, την αθώωση της χρήσης, ανοίγοντας όλο το προηγούμενο διάστημα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, αλλά και τη συγχώνευση δομών και προγραμμάτων.

Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των Οδηγιών της, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος όλα αυτά τα θέματα Ψυχικής Υγείας. Και γίνεται την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας και μετά την πανδημία τα φαινόμενα των ψυχιατρικών ζητημάτων και της Ψυχικής Υγείας.

Ειδικά στα νησιά μας, η διαχρονική ανυπαρξία οργανωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μέσα από τις οποίες και να εκπονούνται προγράμματα προληπτικής Ψυχιατρικής, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, είναι γνωστή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, στις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν.
Πρέπει να ενταθεί η διεκδίκηση για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.

Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας και η φυσιογνωμία τους.
Να μην καταργηθούν, αλλά να στελεχωθούν οι δομές με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Να διεκδικήσουμε νέες δομές που έχουν ανάγκη τα νησιά και όλη η χώρα και πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.

Ζητάμε από την περιφέρεια έμπρακτα να μην επιτρέψει τέτοιες εξελίξεις σε βάρος της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης “ΘΗΣΕΑΣ”, της κοινωνίας και της νεολαίας των νησιών μας».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας