Σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο η χάραξη των ορίων του αιγιαλού

Σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο η χάραξη των ορίων του αιγιαλού

Σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο η χάραξη των ορίων του αιγιαλού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1753 ΦΟΡΕΣ

Την εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ελλάδα της διαδικασίας χάραξης των ορίων αιγιαλού και παραλίας στη Δωδεκάνησο, ενόψει της επικείμενης μετάπτωσης των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο θα συζητήσει σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του.

Σημειώνεται, ότι μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης περαίωσης και μετάπτωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο των περιοχών που ίσχυε ο κτηματολογικός κανονισμός (ΚΔ 132/1929) θα πρέπει να καταργηθεί η να τροποποιηθεί άμεσα το άρθρο 26 του Ν. 2971 /01 ώστε να εναρμονιστεί η διαδικασία χάραξης των ορίων του αιγιαλού και παραλίας στον νομό Δωδεκανήσου με τις διατάξεις που ισχύουν για την υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο την αποκατάσταση της υφιστάμενης ανισότητας λόγω του κατισχύοντος Κτηματολογικού Κανονισμού ως τοπικό δίκαιο στα Δωδεκάνησα.

Στα Δωδεκάνησα, ως γνωστό, ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός (ΚΔ 132/1929 που διατηρήθηκε σε ισχύ σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 510/1947 - Α' 298) ο οποίος κατισχύει ως τοπικό δίκαιο, και σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 2971/2001, η χάραξη των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας γίνεται βάσει του άρθρου 3 του παραπάνω Κτηματολογικού Κανονισμού.

Στις περιοχές, λοιπόν, εντός των ορίων οικισμών και εντός σχεδίων πόλεως και σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΚΔ 132/29, α αιγιαλός είναι η συνήθης ανάβαση του χειμερίου κύματος και αν αυτή η συνεχής πολυγωνική γραμμή τέμνει τα προς την θάλασσα όρια των ιδιοκτησιών, τότε δεν χαράσσεται γραμμή παραλίας.

Στην περίπτωση κατά την οποίαν η παραπάνω πολυγωνική γραμμή του χειμερίου κύματος δεν τέμνει τα προς την θάλασσα όρια των ιδιοκτησιών, τότε χαράσσεται παραλία επί των ορίων των προς την θάλασσα ιδιοκτησιών.

Εδώ είναι που η γραμμή παραλίας ταυτίζεται με τα προς την θάλασσα όρια των ιδιοκτησιών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμπεριλάβει ιδιωτική έκταση.

Στις περιοχές εκτός των ορίων οικισμών - πόλεως και σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΚΔ 132/29, ο αιγιαλός είναι η συνήθης ανάβαση ταυ χειμερίου κύματος προσαυξημένη κατά 12 μέτρα και αν πάλι αυτή η συνεχής πολυγωνική γραμμή τέμνει τα προς την θάλασσα όρια των ιδιοκτησιών, τότε δεν χαράσσεται γραμμή παραλίας.

Στην περίπτωση κατά την οποίαν η παραπάνω πολυγωνική γραμμή του αιγιαλού δεν τέμνει τα προς τη θάλασσα όρια των ιδιοκτησιών, τότε χαράσσεται παραλία επί των ορίων των προς τη θάλασσα ιδιοκτησιών.

Και σε αυτή την περίπτωση η γραμμή παραλίας ταυτίζεται με τα προς την θάλασσα όρια των ιδιοκτησιών.

Αντιθέτως, στις περιοχές εκτός Νομού Δωδεκανήσου, η γραμμή του αιγιαλού χαράσσεται σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Ν. 2971/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, όπου ο αιγιαλός είναι η συνήθης ανάβαση του χειμερίου κύματος για τις εντός και εκτός σχεδίου πόλεων περιοχές.

Αν η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 3 κρίνει ότι ο κοινόχρηστος χώρος του αιγιαλού που προσδιορίστηκε με την ως άνω διαδικασία δεν επαρκεί και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινού, μπορεί να προσδιορίσει παραλία (έως 50 μέτρα) η οποία δύναται να συμπεριλάβει ακόμα και ιδιωτική έκταση η όποια απαλλοτριώνεται λόγω δημόσιας ωφέλειας.

Θα πρέπει, λοιπόν, ενόψει της επικείμενης μετάπτωσης των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο (σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4934/22, παύει να ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης περαίωσης και μετάπτωσης στα Εθνικό Κτηματολογίων των περιοχών που ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός), να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί άμεσα το άρθρο 26 του Ν. 2971/01, ώστε να εναρμονιστεί η διαδικασία χάραξης των ορίων του αιγιαλού και παραλίας στον νομό Δωδεκανήσου με τις διατάξεις που ισχύουν για την υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο την αποκατάσταση της υφιστάμενης ανισότητας λόγω του κατισχύοντος Κτηματολογικού Κανονισμού ως τοπικό δίκαιο στα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας