1.300 αεροδιακομιδές ασθενών κάθε χρόνο από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

1.300 αεροδιακομιδές ασθενών κάθε χρόνο από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

1.300 αεροδιακομιδές ασθενών κάθε χρόνο από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 720 ΦΟΡΕΣ

Τέσσερις βάσεις πτητικών μέσων ζητά το περιφερειακό συμβούλιο

Να δημιουργηθούν τέσσερις βάσεις πτητικών μέσων για αεροδιακομιδές στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο και Μήλο ζήτησε χτες με απόφασή το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά έγινε γνωστό εκ των υστέρων, ότι στις έξι που προβλέπεται να δημιουργηθούν δεν περιλαμβάνεται καμία που να βρίσκεται σε νησί της περιφέρειάς μας.

Μιλώντας για το θέμα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Διαχρονικά η πρώτη πηγή αγωνίας στα νησιά μας είναι το θέμα της δημόσιας υγείας.

Η συζήτηση για την υγειονομική κάλυψη των νησιών μας αφορά δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ιατρική υπηρεσία και ο δεύτερος μετά το ΕΣΥ είναι το ΕΚΑΒ.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ, έχουμε προσπαθήσει με όλους τους τρόπους να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε, συνδράμοντας στο έργο του, είτε με εξοπλισμό αλλά τα τελευταία χρόνια και με ανθρώπινο δυναμικό» .

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο μηχανισμός θα δημιουργηθεί μέσα από έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό από τον οποίο θα προκύψει ανάδοχος που θα έχει στις βάσεις πτητικά μέσα και το απαραίτητο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες.

Πρόκειται για κάθε είδους προσωπικό και θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, το οποίο θα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 200 άτομα.

Με την ευκαιρία, παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν τις διακομιδές στα νησιά μας, τονίζοντας, ότι το Νότιο Αιγαίο συνολικά ξεπερνά το 60% του συνόλου αεροδιακομιδών στη νησιωτική χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, με μέσο ετήσιο αριθμό που ξεπερνά τις 1300 αεροδιακομιδές και για τον λόγο αυτό ζητούνται τέσσερις βάσεις στην περιφέρεια, γιατί το ποσοστό των αεροδιακομιδών δικαιολογεί τον αριθμό αυτό απόλυτα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα ελικοδρόμια που υπάρχουν στα νησιά μας λέγοντας, ότι δεν είναι αδειοδοτημένα, και ότι πολλά έχουν σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό και δεν υπάρχει προσωπικό για τη λειτουργία τους.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει συνεχώς να υπάρχουν λειτουργικά ελικοδρόμια στα νησιά,θέμα το οποίο μπορεί να συνδεθεί και με τον διαγωνισμό για τον νέο μηχανισμό.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο» κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, έκανε λόγο για παράλειψη καθώς, δεν λήφθηκε μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές παρότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και τόνισε, ότι είναι επιβεβλημένη η επέκταση του μηχανισμού και των βάσεων στα νησιά μας, ψηφίζοντας θετικά τη σχετική εισήγηση.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο», κα Χρύσα Καραγιάννη δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να βρίσκουμε λύσεις στα θέματα υγείας για τους νησιώτες, τα οποία πρέπει και να προτάσσονται. Τόνισε ότι αξίζουμε ως πολίτες πρώτης κατηγορίας την τέλεια περίθαλψη.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Αγγέλου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου» αφού υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε πολλά περιστατικά αεροδιακομιδών στα νησιά μας, τόνισε, ότι έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος, για τη μεταφορά ενός περιστατικού.

Σε ό,τι αφορά τα 24 ελικοδρόμια στα νησιά της περιφέρειας, είπε, ότι στο σύνολό τους είναι ασυντήρητα, ζητώντας να γίνει έλεγχος όλων των ελικοδρομίων που υπάρχουν.

Πάντως, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στο να δοθεί το πτητικό έργο σε ιδιώτες μέσω του διαγωνισμού

Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος ανέφερε ότι η περιφέρεια μπορεί να υπερηφανεύεται, γιατί στα θέματα δημόσιας υγείας έχει βάλει… πλάτη όσο καμία άλλη περιφέρεια στη χώρα, αξιοποιώντας μάλιστα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το θέμα ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, εκτός από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, που απείχε από την ψηφοφορία.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη