Ελευθέριος Καντίνος: Ο «αγώνας» της Ελλάδας με την ταχύτητα του Διαδικτύου

Ελευθέριος Καντίνος: Ο «αγώνας» της Ελλάδας με την ταχύτητα του Διαδικτύου

Ελευθέριος Καντίνος: Ο «αγώνας» της Ελλάδας με την ταχύτητα του Διαδικτύου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1257 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Ελευθέριος Καντίνος

 

Η Ελλάδα, γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τα εντυπωσιακά τοπία της και τον ζωντανό πολιτισμό της, βρέθηκε να παλεύει με μια σύγχρονη πρόκληση: την αργή ταχύτητα του διαδικτύου.

Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους της, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη και στη φιλοδοξία της χώρας να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις συνδέσεις δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN).

Παρόλο που η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη υποδομών VHCN, η Ελλάδα παραμένει πίσω στο θέμα αυτό.

Η ανεπάρκεια αυτή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένου του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει την κάλυψη VHCN σε όλες τις κατοικημένες περιοχές των κρατών μελών έως το 2030.

Επιπλέον, μελέτες τόσο του CEOWorld όσο και ενός βρετανικού παρόχου τεχνολογικών λύσεων δίνουν μια ανάμεικτη εικόνα για την ελκυστικότητα της Ελλάδας στους ψηφιακούς νομάδες.

Ενώ το CEOWorld κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ 20 χωρών όσον αφορά την ελκυστικότητα για τους ψηφιακούς νομάδες, η βρετανική μελέτη κατατάσσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως δύο από τις χειρότερες ευρωπαϊκές πόλεις για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους.

Τέτοιες διαφορές υπογραμμίζουν την ασυνέπεια στην ποιότητα του διαδικτύου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο αντίκτυπος της αργής ταχύτητας του διαδικτύου στην Ελλάδα επεκτείνεται πέρα από τους ψηφιακούς νομάδες.

Επηρεάζει τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Το υψηλό κόστος του διαδικτύου, όπως τονίζεται σε προηγούμενες εκθέσεις της Eurostat, επιδεινώνει περαιτέρω το ζήτημα.

Οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου πληρώνουν σταθερά περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθιστώντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας πολυτέλεια και όχι βασική χρησιμότητα.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει καλύτερη από το μέσο όρο κάλυψη τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, με 99% και 98,1% των νοικοκυριών να καλύπτονται αντίστοιχα.

Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, φτάνοντας το 27,8% των ελληνικών νοικοκυριών μέχρι τα μέσα του 2022.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των υποδομών διαδικτύου. Το έργο Ultrafast Broadband (UFBB) στοχεύει στην παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται εν μέρει από το κράτος.

Ομοίως, το έργο WiFi4GR, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, επιδιώκει τη δημιουργία 5.600 WiFi hotspots σε όλη την Ελλάδα.

Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ταχύτητας και της συνδεσιμότητας του διαδικτύου, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα αυτό.

Η αργή ταχύτητα του διαδικτύου όχι μόνο εμποδίζει την οικονομική πρόοδο, αλλά υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της χώρας να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες και να προωθήσει την εξ αποστάσεως εργασία.

Ενώ πρωτοβουλίες, όπως το UFBB και το WiFi4GR αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες και διαρκείς προσπάθειες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα.

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο στις υποδομές διαδικτύου, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει ακόμη περισσότερο πίσω από τους Ευρωπαίους ομολόγους της στην ψηφιακή οικονομία.

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες και να προωθήσει την εξ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει ανεκπλήρωτη εάν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως η ταχύτητα και η ποιότητα του διαδικτύου.

Ως εκ τούτου, η επένδυση σε ισχυρές υποδομές διαδικτύου θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ελλάδα, ώστε να απελευθερώσει πλήρως το οικονομικό της δυναμικό στην ψηφιακή εποχή.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου