Πιλοτική εφαρμογή στη Ρόδο για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, υφασμάτων και άλλων οικιακών αποβλήτων

Πιλοτική εφαρμογή στη Ρόδο για  την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, υφασμάτων και άλλων οικιακών αποβλήτων

Πιλοτική εφαρμογή στη Ρόδο για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, υφασμάτων και άλλων οικιακών αποβλήτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1787 ΦΟΡΕΣ

Θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσαν χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου

Το πρόγραμμα με τίτλο «Πιλοτικές Δράσεις εκτροπής αποβλήτων από την ταφή μέσω της προώθησης διαλογής στην πηγή με τη δυνατότητα αιτήματος παραλαβής με χρήση εφαρμογής κινητού» παρουσιάστηκε χθες στα γραφεία όπου στεγάζεται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

Την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος έκαναν ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο αντιπρόεδρος του φορέα, δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης κ. παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χρήστου Ευστρατίου και του διευθυντή του ΦοΔΣΑ Χρήστου Γαμβρούδη.


Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη εφαρμογή παραλαβής ειδικών αποβλήτων προς ανακύκλωση από το… σπίτι μας που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Μαρτίου ξεκινώντας από τη Ρόδο. Οι πολίτες θα κατεβάζουν την εφαρμογή “Just Go Zero App” στα κινητά τους και εκεί θα καταχωρούν το αίτημά τους για την παραλαβή των αποβλήτων, που σε πρώτη φάση θα είναι τηγανέλαια, ρούχα-παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και μικρές μπαταρίες. Στη συνέχεια ειδικό συνεργείο θα τα παραλαμβάνει, θα τα μεταφέρει σε ειδικούς χώρους στον ΧΥΤΑ που θα ανοίξει και πάλι την 1η Μαρτίου και από εκεί θα στέλνονται στην Αθήνα, όπου και θα γίνεται η ανακύκλωσή τους.


Όπως επισημάνθηκε, το πρόγραμμα “Just Go Zero” το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό από την εφαρμογή του στον δήμο Τήλου, συνεχίζει να πρωτοπορεί με τη δημιουργία της εφαρμογής αυτής. Έτσι, επιτυγχάνεται η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.


Μιλώντας για την εφαρμογή και το πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατούσε στον ΧΥΤΑ της Βόρειας Ρόδου και για το λόγο αυτό, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Μας παραδόθηκε πέρσι σε μία τραγική κατάσταση, μία επικίνδυνη όχι απλά χωματερή αλλά μία επικίνδυνη υποδομή που είχε εκραγεί, δεν ήταν κάτι διαχειρίσιμο.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο, έγινε τρομακτική και απίστευτη δουλειά… ήταν η αναγέννηση ενός πτώματος».


Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο του ΦοΔΣΑ, δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, δήλωσε: «Χρειάζονται ακόμα λίγες μέρες κατά τις οποίες γίνονται ακόμα κάποιες παρεμβάσεις και θα παραδοθεί προς χρήση στον δήμο Ρόδου. Αντί να υπάρχουν όλα αυτά τα χιλιόμετρα για τη Νότια Ρόδο θα έχετε τον ΧΥΤΑ της Βόρειας Ρόδου σε χρήση που θα είναι με κανόνες. Θα ζυγίζονται τα πάντα και πρόσβαση στο χώρο θα έχουν μόνο όσοι είναι πιστοποιημένοι… η πεντηκονταετία της ανεμελιάς τελείωσε. Τώρα υπάρχουν κανόνες.


Η διαχείριση των απορριμμάτων στο εσωτερικό του θα γίνεται με όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες που πρέπει και την 1η Μαρτίου θα είναι στη διάθεση του δήμου». Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πιλοτικό πρόγραμμα είπε μεταξύ άλλων: «Οι ηλεκτρικές συσκευές σε όλη την Ελλάδα… εξαφανίζονται. Ψυγεία πλυντήρια, κουζίνες ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις... τι γίνονται;

 


Εξαφανίζονται… σε χαράδρες, ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Θα υλοποιήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν για τους πολίτες σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου. Θα συγκεντρώνονται στον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου και από εκεί θα οδηγούνται στην Αθήνα, σε χώρους όπου θα γίνεται η ειδική διαχείριση των συσκευών και των άλλων υλικών.

Ο δήμος Ρόδου δεν θα επιβαρυνθεί κάτι, γιατί είναι μέσα από την ετήσια εισφορά του. Πρόκειται για αξιοποίηση των χρημάτων της ετήσιας εισφοράς. Τα υπόλοιπα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πιστώνονται και αυτό το θαύμα στον ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου είναι της τάξης του 1 εκ ευρώ. Αυτό που έγινε στον ΧΥΤΑ είναι ένα μικρό θαύμα που ολοκληρώθηκε σε μόλις 10 μήνες».


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης είπε τα εξής: «Πάμε να δημιουργήσουμε κάτι, το οποίο θα διευκολύνει τη ζωή των συμπολιτών μας, αλλά έχουμε την ανάγκη να μας στηρίξουν και εκείνοι στην προσπάθεια. Πρέπει να πάμε σε μία διαφορετική επόμενη μέρα που θα έχει τα ευρωπαϊκά πρότυπα που όλοι θαυμάζουμε.


Η αποκομιδή γίνεται παντού, σε συγκεκριμένη ώρα, με συγκεκριμένο τρόπο και με κανόνες και οργάνωση. Όταν δουν οι συμπολίτες μας ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για ένα καθαρό νησί θα είναι οι πρώτοι που θα συνεισφέρουν. Πρέπει να μπούμε όλοι σε ένα πρόγραμμα και να το εφαρμόσουμε. Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα και ποινές.


Δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε στο νησί και να βλέπουμε παντού χωματερές. Αυτό το αξίζει η Ρόδος και δεν μπορούμε να πούμε ότι η εικόνα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτή που θέλαμε. Είμαι σίγουρος ότι η Ρόδος σε πέντε με δέκα χρόνια θα είναι πρότυπο στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός είναι ο στόχος μας».
Παράλληλα, ανέφερε, ότι στον δήμο δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ούτε μηχανήματα και η δουλειά γίνεται από ιδιώτες, όμως, στόχος είναι μετά από χρόνια να γίνουν ανεξάρτητοι και αυτόνομοι στη διαδικασία. «Είναι μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα αλλά με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε. Είναι θέμα χρόνου οι Ροδίτες να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο στον οποίο ζούμε. Θα προχωρήσουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και οργανωμένα, δεν θα αφήσουμε το θέμα της κυκλικής οικονομίας σε λάθος χέρια» κατέληξε ο δήμαρχος.

 


Ο διευθυντής του ΦοΔΣΑ, Χρήστος Γαμβρούδης, αφού δήλωσε, ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ εύκολη και εύχρηστη εφαρμογή, είπε, ότι ο χρήστης θα μπαίνει σε αυτήν, θα δηλώνει την οικία του και το χώρο από τον οποίο θέλει να πετάξει το απόβλητό του (τηγανέλαια ρούχα ηλεκτρικές συσκευές και μικρές μπαταρίες).

Αφού κάνει το αίτημα θα του έρχεται απάντηση ότι συγκεκριμένη μέρα και ώρα θα περάσει το πιστοποιημένο συνεργείο με αυτοκίνητο για να τα παραλάβει και να τα παραδώσει στον ΧΥΤΑ και στη συνέχεια θα οδηγούνται στην Αθήνα για ανακύκλωση. Όπως υπογράμμισε με το νέο κύτταρο τις εφαρμογές και τις δράσεις θα υπάρχει οικονομικό όφελος στο δήμο γιατί δεν θα επιβαρύνεται με το τέλος ταφής.

Ο σκοπός του προγράμματος
Η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, καθώς στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παράγεται μια σημαντική ποσότητα απορριμμάτων ετησίως, η πλειοψηφία των οποίων καταλήγει προς ταφή.

Το γεγονός αυτό, πέραν της τεράστιας επιβάρυνσης που έχει στο περιβάλλον, προκαλεί επίσης μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και για τους δήμους. Ουσιαστικά, η αύξηση του ποσοστού εκτροπής των υλικών, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών για τους ΟΤΑ της χώρας, εξαιτίας της μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή στον ΧΥΤΑ.


Ο σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι η δημιουργία καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης αποβλήτων, η χρήση των οποίων θα ευαισθητοποιεί τους δημότες προς την υιοθέτηση νέου τρόπου αντιμετώπισης τής διαχείρισης αποβλήτων, που θα οδηγεί σε αύξηση της Διαλογής στην Πηγή και της ανάκτησης των υλικών.


Πιο συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί ένα εργαλείο παρακολούθησης της διαχειριστικής αλυσίδας των αποβλήτων που παράγουν τα νοικοκυριά, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, να εντοπίζει και ν’ αξιολογεί τις πολύτιμες ροές αποβλήτων του, με σκοπό την εκτροπή τους από την ταφή.

Το πρόγραμμα
Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά στην παροχή μιας ολοκληρωμένης λύσης διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία ενσωματώνει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα περιλαμβάνει λειτουργικότητα αιτήματος παραλαβής (pickup-request) διαφόρων τύπων αποβλήτων. Η εφαρμογή για κινητά θα είναι διαθέσιμη από την 1η Μαρτίου στην Ιστοσελίδα του ΦοΔΣΑ και θα υποστηρίζεται τόσο από android όσο και από τα iphone.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν αιτήματα για παραλαβή αρχικά των παρακάτω τύπων αποβλήτων που παράγονται από νοικοκυριά, όπως:


1. Είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού (κινητά, φορτιστές, κ.ά.).
2. Είδη ηλεκτρικού εξοπλισμού -λευκές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι, κ.ά.).
3. Υλικά υφασμάτων (συμπεριλαμβανομένων ρούχων και παπουτσιών).
4. Μαγειρικό Τηγανέλαιο.
5. Άλλα απόβλητα (μπαταρίες, κ.ά.).


Με τη χρήση του ίδιου εργαλείου, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου θα καταγράφει τεχνικά και οικονομικά δεδομένα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αξιολογεί την πρόοδο των εργασιών του ως προς τα τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.


Στόχος είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή, να προωθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και ν’ αντιμετωπίζει τις δευτερογενείς πρώτες ύλες ως πόρους.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας