Διευκρινίσεις του Μ. Παπαγεωργίου για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό

Διευκρινίσεις του Μ. Παπαγεωργίου  για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό

Διευκρινίσεις του Μ. Παπαγεωργίου για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2222 ΦΟΡΕΣ

Τις απόψεις του αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση του νόμου που σχετίζεται με τον αιγιαλό και την παραλία, καταθέτει ο συμπατριώτης μας κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου, διδάκτορας νομικής, διδάσκων στη Νομική Σχολή της Αθήνας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαγεωργίου μαζί με τον καθηγητή Ευάγγελο Βενιζέλο γνωμοδότησε από πλευράς ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ως γνωστόν συζητήθηκε πρόσφατα και στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, του τέθηκε το ερώτημα τι αλλάζει σε σχέση με την προστασία και τον ορισμό του αιγιαλού και της παραλίας στα νησιά της Δωδεκανήσου και απάντησε λέγοντας τα εξής:

«Αυτό που κατ’ αρχήν έχουμε να πούμε σε σχέση με το νομοσχέδιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, είναι ότι γίνεται μία πλήρης εξομοίωση, μία ενσωμάτωση με τους κανόνες και το δίκαιο που υπάρχουν στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

Δε γίνεται τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο, γίνεται μία εξομοίωση νομοθετική και ρυθμιστική σε σχέση με αυτό που υπήρχε στη Δωδεκάνησο. Εδώ έχουμε την ισχύ του Κτηματολογικού Κανονισμού, που στον αιγιαλό προσθέτει συν 12 μέτρα, και η παραλία είναι από το χειμέριο κύμα και συν 12 μέτρα και μέχρι εκεί που θα βρεθεί η πρώτη ιδιοκτησία, είτε είναι του Δημοσίου είτε είναι του ιδιώτη.

Αυτό αλλάζει και πλέον με αντικειμενικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά καθορίζεται ο αιγιαλός. Δεν μπαίνουν συν κάποια μέτρα για κάποιον άλλο σκοπό, υπάρχει περιβαλλοντική τεκμηρίωση με αντικειμενικά κριτήρια που εξετάζονται από Διοικητική Επιτροπή που χαράζει τον αιγιαλό και την παραλία και η παραλία φτάνει μέχρι τα 50 μέτρα.

Το αν υπάρχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα είναι διαφορετικό ζήτημα με το αν πρέπει να φτάσουμε στην εξομοίωση ή πρέπει να είμαστε σε μία μετάβαση και σε μία αίολη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον Κτηματολογικό Κανονισμό».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος μαζί με τον κ. Βενιζέλο γνωμοδότησε κατ’ εντολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου έπειτα από αιτήματα που έρχονταν από μικρούς νησιωτικούς δήμους που συγκέντρωναν τα παράπονα και την αγωνία των κατοίκων. Καθώς, γίνεται τώρα κτηματογράφηση με τους κανόνες του Εθνικού Κτηματολογίου, και προσπαθούν ν’ αποδείξουν έναντι του Ελληνικού Δημοσίου τις περιουσίες τους που έχουν από τους προγόνους τους.

«Είναι σύνθετα νομικά ζητήματα. Κταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν ενστάσεις και, συναισθηματικές και νομικές σε σχέση με το κτηματολογικό μας κεκτημένο αλλά πρέπει να ισχύει ίση νομοθεσία προς όλους σε όλη την ελληνική επικράτεια» τόνισε.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στην προστασία των ακτών και των παραλιών, θέμα για το οποίο έγινε εκτενής συζήτηση τις τελευταίες μέρες, λέγοντας, ότι πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα, το οποίο περιελήφθη στη γνωμοδότησή τους, καθώς στάθηκαν στο περιβαλλοντικό κεκτημένο, το οποίο θα’ αξιολογείται με περιβαλλοντικά δεδομένα. Όπως είπε, υπάρχει τρόπος οριοθέτησης και καθορισμού αιγιαλού στην εθνική νομοθεσία, που λαμβάνει αμιγώς περιβαλλοντικά στοιχεία και χαρακτηριστικά και για τον αιγιαλό και την παραλία.

«Το αν περιορίζεται ή όχι είναι κάτι σχετικό. Οι μεγάλες ενστάσεις που δημιουργούνται είναι ότι επί Ιταλοκρατίας καθιερώθηκαν για τον χαρακτήρα του αιγιαλού, πέρα από τα περιβαλλοντικά του χαρακτηριστικά, τα συν 12 μέτρα.

Αυτά αφαιρούνται αλλά δε σημαίνει ότι χάνονται από την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας. Γιατί μπορούν να καθοριστούν με αντικειμενικά στοιχεία και επιβάλλεται να γίνει άμεσα με πλήρη οριοθέτηση και καθορισμό όλων των παράκτιων εκτάσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια που πρέπει να φτάσει μέχρι τα 50 μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε και για ένα πλεονέκτημα που θα έχει το νέο νομοσχέδιο, είναι ότι μιλά για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία ειδικά σε περιοχές Natura και αν πούμε ότι δεν θέλουμε να ενταχθούμε στο εθνικό καθεστώς, δεν θα υπάρχει αυτή η ρύθμιση στα Δωδεκάνησα.

Δεν μπορούμε να έχουμε μία ένταξη α λα καρτ, πρέπει να είναι οριζόντια συγκροτημένη και αν θέλουμε εθνικά να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο πλαίσιο προστασίας, ας το διεκδικήσουμε.

Δεν μπορούμε όμως να μην μιλάμε για έναν εξορθολογισμό που επιβάλλεται, να υπάρχει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Πρέπει να μιλήσουμε συντονισμένα και να ανήκουμε πια στην ελληνική επικράτεια και όχι να έχουμε α λα καρτ προσαρμογή, είναι κάτι επιβεβλημένο».

«Φασιστικός νόμος»
Με την ευκαιρία, ο κ. Παπαγεωργίου κλήθηκε να εξηγήσει γιατί χαρακτηρίζει τον υφιστάμενο Κτηματολογικό Κανονισμό ως «Φασιστικό νόμο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο Κτηματολογικός αυτός Κανονισμός, στην αρχή λειτουργούσε ως πρότυπο και ως βάση όταν δεν είχε καν Κτηματολόγιο η Ελλάδα.

Το Σύνταγμά μας προβλέπει να υπάρχει Εθνικό Κτηματολόγιο και ακόμα γίνεται. Άρα ήταν ένα πρότυπο για κάποιες εποχές, πλέον όμως είναι μία αγκύλωση, και προβλέπεται ρητά από άλλο νόμο η κατάργησή του και οι όποιες ενστάσεις έχουν ημερομηνία λήξης γιατί έχει αποφασιστεί ούτως ή άλλως η μετάπτωση, δηλαδή η κατάργησή του, όπως είπε.

«Αυτός ο νόμος έχει μία ημερομηνία λήξης για τη μετάπτωση. Μέχρι και το 2025. Υπάρχει διάταξη στο άρθρο 47 του νόμου 4934/2022, που λέει ξεκάθαρα, ότι οι ουσιαστικές διατάξεις που ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια θα ισχύουν και στα Δωδεκάνησα με την κατάργηση του τοπικού κανονισμού.

Πρέπει να κτηματογραφηθούν όλες οι περιοχές αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Επιβάλλεται να γίνει κτηματογράφηση, να κατοχυρωθούν τα κεκτημένα του Ελληνικού Δημοσίου να διαφυλαχτούν τα ιδιωτικά δικαιώματα και οι αξιώσεις αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν 

Κτηματολογικό Κανονισμό που είναι σε μετάβαση και υπό κατάργηση και να διαμορφώνουμε την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας με βάση αυτόν» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κτηματολογικός Κανονισμός εντάχθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 510 του 1947, σε κάποιες διατάξεις που αναφέρονται ως μεταβατικές. Άρα έχουμε μεταβατικές διατάξεις από τότε μέχρι σήμερα. «Ως πότε θα είμαστε σε αυτή τη μετάβαση ενώ έχουμε και νέο νομοθετικό καθεστώς;» αναρωτήθηκε.

«Τον είπα “φασιστικό” γιατί καταρτίστηκε το 1929. Τότε τα Δωδεκάνησα ήταν υπό κατοχή και μάλιστα κυρίαρχος δικτάτορας του ιταλικού κράτους ήταν ο Μουσολίνι και όρισε ως διοικητή των Νήσων Αιγαίου τον Μάριο Λάγκο, που ήταν από τα ηγετικά στελέχη για να ελέγχουν τη Μικρά Ασία και Αφρική για λογαριασμό του φασιστικού κράτους.

Μάλιστα, γινόταν λόγος σε ράθυμους, νοθρούς και οκνηρούς Έλληνες του τοπικού πληθυσμού και ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η δημόσια χρήση, όσο το δυνατόν περισσότερο, για λόγους κοινωνικής ωφέλειας. Είναι ένας “φασιστικός νόμος” γιατί καταρτίστηκε από μία φασιστική κυβέρνηση της τότε ιταλικής Διοίκησης.

Ο κ. Βενιζέλος σωστά θέτει ζήτημα επί της νομιμότητας αυτού του νόμου γιατί τόσο πολύ υπολόγισε αυτό τον κΚτηματολογικό Κανονισμό το ελληνικό κράτος, που μιλά μόνο αόριστα για τις κτηματολογικές διατάξεις που ισχύουν και δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ σε ΦΕΚ το σώμα του κανονισμού.

Παρ’ όλα αυτά τον εφαρμόζουν δικαστήρια, Διοίκηση Υπηρεσίες, μόνο και μόνο από ιδιωτικές μεταφράσεις. Επίσημη μετάφραση για τον Κτηματολογικό Κανονισμό που ισχύει, δεν υπάρχει στην Ελλάδα», ανέφερε επίσης ο κ. Παπαγεωργίου και έκανε γνωστό, ότι από τον Αύγουστο, ως διοικητική οργάνωση καταργείται το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και υπεισέρχεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου, τονίζοντας, ότι είμαστε προ τετελεσμένων καθώς διαμορφώνεται μία κατάσταση και πρέπει να ενταχθούμε στην ελληνική επικράτεια.

Τα δικαιώματα του Δημοσίου και οι κατεδαφίσεις
Τέλος, ερωτηθείς για τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και τις διάφορες επιφυλάξεις που υπάρχουν, διευκρίνισε, ότι ο αιγιαλός και η παραλία παραμένουν κοινόχρηστοι χώροι και θ’ ανήκουν στη δημόσια περιουσία του Δημοσίου.

Όποιες εκτάσεις δεν είναι κοινόχρηστες, θα υπεισέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Εκεί, το Δημόσιο μπορεί να βγάλει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.
«Ούτε στον ιταλικό Αστικό Κώδικα, ούτε στο οθωμανικό Δίκαιο, ούτε στον νόμο της Ιταλίας το 1929 δεν υπήρχε το 12μετρο.

Η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας έχει αμιγώς περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Αν ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται σωστά από τη Διοίκηση με πράξεις καθορισμού αιγιαλού και παραλίας είναι άλλο ζήτημα.

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί με βάση τον Κτηματολογικό Κανονισμό πρέπει ν’ ανακληθούν, αλλά μπορεί να γίνει νέος έλεγχος και αν εμπίπτουν στον αιγιαλό και την παραλία που πρέπει να χαραχτεί στις συγκεκριμένες εκτάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα κριθούν με νέα πρωτόκολλα, κατεδαφιστέα.

Όπου υπάρχει εθνικά αιγιαλός και παραλία και εκεί υπάρχουν αυθαίρετα και παρεμβάσεις. Πρέπει η Διοίκηση με συντονισμένους ελέγχους να επανέλθει, να προβεί σε έκδοση νέων πρωτοκόλλων και να εκτελεστούν άμεσα.

Πρέπει να βγουν νέα πρωτόκολλα αποβολής, κατεδάφισης και αποζημίωσης εκεί που πραγματικά υπάρχει αιγιαλός και παραλία και όχι με βάση τα κριτήρια που υπήρχαν επί του Κτηματολογικού Κανονισμού», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε, ότι έτσι και αλλιώς τα προηγούμενα πρωτόκολλα πρέπει ν’ ανακληθούν γιατί έχει εφαρμοστεί άλλος νόμος που θα πάψει να ισχύει.

Όπως υπογράμμισε, είναι άδικο να επιβάλλονται πρωτόκολλα αυτή τη στιγμή με το κριτήριο του Κτηματολογικού Κανονισμού, όταν υπάρχει εθνικός νόμος που λέει ότι θα καταργηθεί το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου μέχρι το 2025. Δηλαδή, κρίνονται με νόμο που έχει ημερομηνία λήξης, όπως είπε, προσθέτοντας, ότι η νομιμότητα πρέπει να είναι οριζόντια και κοινή για όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών