Δράσεις στη Ρόδο προγραμματίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Δράσεις στη Ρόδο προγραμματίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Δράσεις στη Ρόδο προγραμματίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1229 ΦΟΡΕΣ

Τι δήλωσε ο πρόεδρός της, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, χειρουργός, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, βρέθηκε προχθες εδώ, προσκεκλημένος του Ομίλου Ρόταρυ με την αφορμή, ότι ο Φεβρουάριος περιλαμβάνει δύο παγκόσμιες ημέρες κατά του καρκίνου.

Χθες το μεσημέρι, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του παραρτήματος της Ρόδου κα Μαρία Κουκούλα καθώς και την κα Χρύσα Καραγιάννη, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική συνάντηση στον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, τον οποίο και ευχαρίστησαν για τη στήριξη.

Το βράδυ, ο κ. Φιλόπουλος επρόκειτο να μιλήσει σε συνεστίαση του Ομίλου Ρόταρυ στο “Rodos Palace” για την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Υπενθυμίζεται ότι η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ενώ η 15η έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Σε δηλώσεις του χθες στο Δημαρχείο, ανέφερε αρχικά ο κ. Φιλόπουλος: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί το παράρτημα της Ρόδου είναι πολλά χρόνια δραστήριο και έχει επιδείξει μία πολύ κοινωφελή δράση. Σκοπός μας είναι, εθελοντικά, να προσφέρουμε την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την υποστήριξη στους ασθενείς».

Μάλιστα, είπε, στη συνέχεια: «Είμαστε τώρα σε θέση να υποστηρίξουμε και τη Ρόδο σε ανάγκες ψυχοκοινωνικές, χάρη στην ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή και στο διαδίκτυο. Έχουμε το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων.

Μπορούν να επικοινωνήσουν με το 2152152121 και να τύχουν ψυχολογικής συμβουλευτικής στήριξης για να μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκαλεί ο καρκίνος».

«Ο καρκίνος-συνέχισε-είναι μία ασθένεια που στην εποχή μας ταλαιπωρεί πολύ κόσμο αλλά υπάρχουν καλές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να τον προλάβουμε αλλά και να θεραπεύσουμε, σε αρκετές μορφές καρκίνου.

Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και θα μειωθεί κατά το 30% με 40% το ποσοστό των καρκίνων. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους Ροδίτες να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, να μην πίνουν οινοπνευματώδη, να ασκούνται, να μην τρώνε πολύ κρέας, να τρώνε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, και επίσης να αποφεύγουν τις εκθέσεις σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι π.χ. το τρίψιμο των μαρμάρων, το κάψιμο των τζακιών με τα ξύλα.

Ανεξάρτητα τι ξύλο είναι, μολύνει την ατμόσφαιρα, να προσπαθούν να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Απλά μέτρα που μπορεί ο καθένας να τα κάνει και να προστατευθεί. Και επίσης να προστατεύσουμε τα παιδιά στους χώρους που παίζουν και αθλούνται.

Να μην καπνίζουμε σ’ αυτούς τους χώρους γιατί έτσι δίνουμε κακό παράδειγμα και έτσι εμποδίζουμε και τα παιδιά με τις γόπες που μολύνουν τις θάλασσες και κάνουν ζημιά γενικά στους ανθρώπους», είπε και ευχαρίστησε τον δήμαρχο που τους δέχθηκε.

Ελπιδοφόρα, είναι τα όσα είπε στη συνέχεια ο κ. Φιλόπουλος, όπως, ότι αρκετές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες σήμερα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον παιδικό καρκίνο, λέγοντας, ότι είναι 320 περίπου τα παιδιά που εμφανίζουν καρκίνο και κυρίως είναι αιματολογικές κακοήθειες, οι οποίες στο 80% θεραπεύονται και πάνε καλά.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς στη μεγάλη πλειοψηφία ιάται, του όρχεως, όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού κατά ένα 67% οι γυναίκες θα πεθάνουν από άλλη αιτία και όχι από τον καρκίνο τους.

Υπάρχουν καρκίνοι που κάποτε θεωρούνταν ανίατοι και τώρα οι ασθενείς φθάνουν δεκαετίες ζωής και με μεταστάσεις ακόμα. Επίσης, οι λευχαιμίες που κάποτε ήταν ανίατες και τώρα έχουν ένα ποσοστό επιβίωσης πάρα πολύ μεγάλο.

«Επομένως, δεν είναι ανίκητος ο καρκίνος, υπάρχουν όμως και καρκίνοι που είναι ζόρικοι», συμπλήρωσε ο κ. Φιλόπουλος, ο οποίος σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει ένας καρκίνος και όσο πιο πολύ αναλύουν τους καρκίνους τόσο πιο πολλές μορφές καρκίνου βλέπουν. Γι’ αυτό, όπως είπε, μιλάμε για ιατρική ακριβείας, για εξατομικευμένη θεραπεία και πρόληψη, επίσης.

Σχετικά με την κληρονομικότητα είπε, ότι είναι μικρό το ποσοστό ευτυχώς, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το όργανο ενώ όταν υπάρχει συχνότητα λένε για οικογενειακή προδιάθεση, που όμως μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που τρώνε, στην περιοχή που μένουν τα μέλη της οικογένειας και σε άλλους παράγοντες.

Έκανε γνωστό, τέλος, ότι, στον προγραμματισμό τους είναι να έρθουν ξανά με τις Κινητές Μονάδες στη Ρόδο ωστόσο τους έχει μπλοκάρει η γραφειοκρατία από το υπουργείο Υγείας και προσπαθούν να λυθεί το θέμα.

Θέλουν, όμως, να επισκεφθούν και τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού γιατί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ίσως μετά από αυτό, οι κάτοικοι εκεί παραμελούν τις προληπτικές εξετάσεις.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το δάσος καίγεται. Δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά απελευθερώνονται απίστευτες ποσότητες καρκινογόνων ουσιών και είναι επομένως είναι και μία καταστροφή για την υγεία.

Κλείνοντας, τόνισε, ότι εκείνο που θέλουν είναι να μειώσουν το χάσμα στις ανισότητες που έχει η Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας