Τ. Πότσος: Απαιτείται πολιτική λύση για το θέμα των ελαφιών

Τ. Πότσος: Απαιτείται πολιτική λύση για το θέμα των ελαφιών

Τ. Πότσος: Απαιτείται πολιτική λύση για το θέμα των ελαφιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 799 ΦΟΡΕΣ

Tεκμηριωμένη επιστημονική άποψη για το ζήτημα των ελαφιών με επικαιροποίηση της μελέτης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ή σύνταξη νέας μελέτης και παράλληλα πολιτική απόφαση της λύσης του προβλήματος, ζητά η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Ρόδου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάκης Πότσος, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και των καταστροφών που προκαλούν τα ελάφια υφίσταται εδώ και χρόνια αλλά μετά τη μεγάλη φωτιά του περασμένου χρόνου οξύνθηκε και απειλεί πλέον το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Με αφορμή τη σχετική συζήτηση του θέματος στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο και τη λήψη απόφασης δήλωσε σχετικά:

«Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, ούτε θέση αλλάξαμε ούτε θ’ αλλάξουμε. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη με βάση την πολιτική μας και την κοσμοθεωρία μας. Καμία αναφορά δεν έγινε από τις παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο στη λέξη “κυνήγι”. Τώρα πώς προέκυψε αυτό ως συμπέρασμα...

Εμείς εκτιμούμε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό κέντρο που θέλει να υπάρχει κόσμος σε αντιπαράθεση μεταξύ του και η πολιτική της κυβέρνησης να μείνει στο απυρόβλητο. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει, ούτε για τους αγρότες, ούτε για τα άγρια ζώα απολύτως τίποτα.

Ποιους συμφέρει να βρίσκονται σε αντιπαράθεση και διαμάχη οι φιλοζωικοί σύλλογοι, που έδωσαν κομμάτι της ζωής τους για την προστασία των ελαφιών και από την άλλη οι αγρότες και ο κόσμος από τη Νότια Ρόδο που έχει μεγάλο πρόβλημα και στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία;

Το 2023 λόγω της φωτιάς οξύνθηκε, και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα γιατί δεν έγινε πολιτικά από κανέναν απολύτως τίποτα».

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο ζήτημα, των αδέσποτων αιγοπροβάτων που επίσης προκαλούν ζημιά στις καλλιέργειες του νησιού μας, το οποίο και αυτό παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια.

«Και με τα αιγοπρόβατα τι γίνεται; Υπάρχει πρόβλημα; Βεβαίως υπάρχει και δεν είναι λίγες οι φορές που τα βλέπουμε σε κεντρικούς δρόμους και αυλές σπιτιών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι το ίδιο και αυτό που μας φοβίζει είναι ότι αυτό το... τσουβάλιασμα ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα και στο κομμάτι της κτηνοτροφίας», δήλωσε ο κ. Πότσος και συνέχισε λέγοντας:

«Τι έκανε η κυβέρνηση για να σιτίσει και να ποτίσει τα ελάφια μετά τις φωτιές; Τίποτα. Τι έκανε για τους αγρότες που επλήγησαν τον τελευταίο χρόνο; Τίποτα. Εμείς λέμε, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει, να διαταραχθεί η ισορροπία συνύπαρξης και συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση. Δεν μπορεί να υπάρχει βαρίδιο και ζύγι, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη.

Ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει για τη μία ή την άλλη περίπτωση; Οι αγρότες μπορούν; Έχουν επιστημονική γνώση; Όχι. Εμείς; Όχι. Οι φιλοζωικές; Όχι. Υπάρχει αυτή τη στιγμή επιστημονική τεκμηριωμένη άποψη; Όχι.

Πρέπει να γίνει μελέτη ελέγχου καταμέτρησης του πληθυσμού επιστημονικά και καλούμε να παρθεί κυβερνητική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν μπορεί ο καθένας χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη να λέει είτε το ένα είτε το άλλο».

Πάντως, τόνισε ότι, τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι πολλά και μεγαλύτερα σε σχέση με αυτό που προβάλλεται επίμονα το τελευταίο διάστημα, δηλαδή το θέμα των ελαφιών.

«Εμείς δεν έχουμε καμία αυταπάτη, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να λυθεί το πρόβλημα. Πιστεύουμε, ότι αν δεν μπει στο τραπέζι η τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη για το ζήτημα των ελαφιών, το πρόβλημα θα μεγαλώσει και ενδεχομένως να φέρει μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Πρέπει να γίνει άμεσα επικαιροποίηση της μελέτης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης που σημαίνει έλεγχος και καταμέτρηση του πληθυσμού και πολιτική απόφαση της λύσης του προβλήματος τώρα.

Και για να σωθεί το ελάφι, το σύμβολο της Ρόδου αλλά και για να μπορέσει ο κόσμος να λύσει τα προβλήματά του, ειδικά στη Νότια Ρόδο» κατέληξε ο κ. Πότσος.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου