Εκδήλωση μνήμης και συγκέντρωση για τα 57 θύματα των Τεμπών

Εκδήλωση μνήμης και συγκέντρωση για τα 57 θύματα των Τεμπών

Εκδήλωση μνήμης και συγκέντρωση για τα 57 θύματα των Τεμπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3817 ΦΟΡΕΣ

Τη μνήμη των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, τίμησαν χτες και στη Ρόδο σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι εργαζομένων συμμετέχοντας στην πανελλήνια απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό αυτό γεγονός.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και αφού σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι κατευθύνθηκαν για την πορεία διαμαρτυρίας τους στην πλατεία Δημαρχείου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του δυστυχήματος, κατά την οποία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς, ενώ λίγο πριν τοποθετήθηκαν 57 τριαντάφυλλα και μαύρες κορδέλες στα κάγκελα της περίφραξης του κτηρίου.

Επίσης, στο κτήριο είχε αναρτηθεί πανό που έγραφε «Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος» ενώ σε άλλο πανό είχαν τοποθετηθεί οι φωτογραφίες όλων θυμάτων με τη φράση «Οι ψυχές του τρένου ζητούν δικαίωση».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Φώτης Σκάλτσας, ενώ επίσης μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, ο ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Αερολιμεναρχών της ΥΠΑ Φώτης Λουλουδάκης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Συγκοινωνιών και στα Αστικά-Υπεραστικά ΚΤΕΛ Ν. Δωδ/σου (πρώην «ΡΟΔΑ») Μανώλης Κοντουδάκης και ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΚΡ Γιάννης Περίδης ο οποίος εκφώνησέ τα ονόματα όλων των αδικοχαμένων ψυχών του ατυχήματος.

Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους τα Σωματεία:

- Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Τ.Ο.Ε).

- Σωματείο Εργαζομένων σε Εγκαταστάσεις Πετρελαιοειδών, Υγραερίου και Σταθμών Ανεφοδιασμού Αεροσκαφών Ρόδου «ΜΟΛΥΒΔΟΣ».

- Ένωση Εργατοϋπαλληλικού και Επιστημονικού Προσωπικού Εργαζομένων στον δήμο και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του δήμου Ρόδου (πρώην ΔΕΚΡ).

- ΤΔΕ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΤΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ.

- Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. «ΖΕΥΣ».

- Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδ/σου.

- Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού και Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΥΑΡ Ρόδου.

- Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» τοπικό Παράρτημα ν. Δωδ/σου.

- Σύλλογος Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα Ν. Δωδ/σου.

- Σωματείο Εργαζομένων σε Εταιρείες κ.λπ. Νομικά Πρόσωπα Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών και Προστασίας Περιβάλλοντος (ETAIΠΡΟΦΥΚΑ).

- Σωματείο Οδηγών και Λοιπών Ειδικοτήτων Βιομ/ων Έτοιμου Σκυροδέματος Εκτ/σης Τεχν/κων Έργων και Συναφών Έργων Χειρ/στων και Βοηθών Χειρ/στων Μηχανημάτων Πάσης Φύσεως.

- Σωματείο Αμειβόμενων Οδηγών Ταξί Ρόδου.

- Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ».

- Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος.

- Σωματείο Εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Εταιρείες Δωδ/σου (Ε.Α.Σ.Δ.).

- Σωματείο Εργαζομένων στα Ε.Λ.Τ.Α Νομού Δωδεκανήσου

- Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου

- Συνδικάτο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Συγκοινωνιών και στα Αστικά-Υπεραστικά ΚΤΕΛ Ν. Δωδ/σου (πρώην «ΡΟΔΑ»)

- Σωματείο Εργαζομένων στο Καζίνο Ρόδου

- Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου Euromedica

Φώτης Σκάλτσας
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Φώτης Σκάλτσας, ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών…57 νεκροί. 57 οικογένειες που πια δεν ζουν. Μία κυβέρνηση που προσπαθεί επί 12 μήνες να συγκαλύψει το έγκλημα, να «σβήσει» στοιχεία, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, να οδηγήσει την τραγωδία στο ράφι της λήθης...

Μόνο που υπάρχουν κάποιοι που δεν το βάζουν κάτω. Συγγενείς των θυμάτων παλεύουν με θέρμη αλλά και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, αναζητώντας μεθοδικά την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Η τραγωδία των Τεμπών δεν πρόκειται να σβήσει και να γίνει μία ακόμη τραγική ιστορία, όσο αυτοί οι άνθρωποι μένουν όρθιοι και πολεμούν.

Είναι ένα ακόμα συλλογικό τραύμα που φυσικά δεν έχει επουλωθεί, όπως δείχνουν οι περισσότερες από 700.000 υπογραφές στο ψήφισμα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αν την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επικοινωνιακή διαχείριση των αποτυχιών της, τη διοχέτευε σε έργα πρόληψης και αποτροπής αυτών των αποτυχιών, θα είχαμε αποφύγει πολλά δεινά απ’ όσα μας συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.

Αντιθέτως, ανοίγοντας καινούριο γαϊτανάκι, η κυβέρνηση τώρα υπόσχεται να ξεκινήσει η δίκη, έχοντας δείξει έτοιμη να ρίξει ευθύνες οπουδήποτε, εκτός από τον εαυτό της.

Το δυστύχημα στα Τέμπη είναι μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Αλλά πριν απ’ αυτό ήταν, και παραμένει, έγκλημα. Μπορούμε να αντέξουμε την μη απόδοση ευθυνών;

Γιατί, πιθανή συγκάλυψη θα σημαίνει ότι έχουμε περάσει οριστικά στο τρίτο στάδιο της σχέσης μας με ένα κράτος-παράγκα.

Πρώτα έρχεται η συνειδητοποίηση, μετά η ντροπή, στο τέλος η αποδοχή. Γιατί αν δεν πράξουμε διαφορετικά τα παιδιά σε αυτόν τον τόπο δεν θα φτάνουν ποτέ και οι μάνες δεν θα σταματήσουν να ουρλιάζουν…»

Παναγιώτης Εγγλέζος
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος δήλωσε τα εξής:

«Ένα χρόνο μετά, κανένας δεν έμαθε τι έγινε εκείνο το βράδυ και κανείς δεν είπε τι έφταιξε.

Ένα χρόνο μετά, οι ψυχές των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, ζητούν δικαίωση, όλα στο φως. Πλήρης απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης. Να μη μείνει τίποτα κρυφό. το αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό. Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες.

Αν θέλουμε να πάμε παρακάτω ως κοινωνία πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε τώρα δικαιοσύνη.

Κανένας δεν πρέπει να κάνει τον ανίδεο και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τίποτα. Η κοινωνία μας φωνάζει, το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί. Όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή. Δεν βρέθηκε ένας να πει “κάναμε λάθος είχαμε ευθύνες χάθηκαν 57 άνθρωποι” και κανένας δεν βρέθηκε να πει κάτι.

Η υπόθεση των Τεμπών είναι προσωπική υπόθεση του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και η προσπάθεια συγκάλυψης θα μας βρει απέναντι».

Φώτης Λουλουδάκης
Ο ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Αερολιμεναρχών της ΥΠΑ, Φώτης Λουλουδάκης, μίλησε για την κατάσταση στον αεροπορικό χώρο, καθώς, όπως είπε υπάρχουν παρόμοια προβλήματα, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Η πολιτική που ακολουθείται προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος για τις εταιρείες με κάθε μέσο, αυξάνοντας το ρίσκο και τον κίνδυνο. Το αίσθημα ανασφάλειας μετά το δυστύχημα στα Τέμπη είναι παντού στην κοινωνία.

Με τη δημιουργία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών αεροδρομίων μόνο στην Αθήνα, έχει δημιουργηθεί ένα “μαύρο κουτί” συμβάντων και ατυχημάτων στα αεροδρόμια, τα οποία δε γίνονται γνωστά παρά μόνο αν είναι αρκετά μεγάλα και δεν μπορούν να αποκρυφτούν. Η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη.

Ο στόχος είναι η αποφυγή κάθε ελέγχου των εταιρειών. Το σημαντικότερο είναι, ότι δε διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η ασφάλεια των μεταφορών.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μεταξύ αυτών και της Ρόδου, διαβάζουμε, ότι δεν θα καταβάλλει την ετήσια αμοιβή για τα έτη 2019, 2020 και 2021 και εξετάζεται το ενδεχόμενο μη καταβολής το 2022. Οι ζημιές είναι δικές μας ενώ τα κέρδη μπαίνουν στην τσέπη τους.

Η αφαίρεση αυτών των εσόδων από το κράτος θα επιβαρύνει την κατάσταση στα υπόλοιπα μικρά κρατικά αεροδρόμια, με τη μειωμένη χρηματοδότηση, με την κατάσταση σε αυτά να πηγαίνει... από το κακό στο χειρότερο.

Στα θέματα ασφαλείας, οι επιθεωρήσεις που γίνονταν στα αεροδρόμια γίνονται πλέον περιστασιακά και πολλές φορές κατόπιν εορτής αφού έχει προκύψει πρόβλημα».

Μανώλης Κοντουδάκης
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Συγκοινωνιών και στα Αστικά-Υπεραστικά ΚΤΕΛ Ν. Δωδ/σου (πρώην «ΡΟΔΑ») Μανώλης Κοντουδάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τιμούμε όσους χάθηκαν και συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους. η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος και το Συνδικάτο Εργαζομένων της ΔΕΣ “ΡΟΔΑ” έχουν υποσχεθεί, ότι θα βρίσκονται σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους νεκρούς του σιδηρόδρομου.

Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα του ανάλγητου κράτους της διαπλοκής και των συμφερόντων, να είμαστε παρόντες σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του στυγερού εγκλήματος, ώστε η θυσία αυτών των ανθρώπων να μην ξεχαστεί ποτέ.

Έχουμε χρέος να διατηρούμε νωπή τη μνήμη της απώλειας δεκάδων ανθρώπων και των εννέα συναδέλφων μας, εργαζομένων στο σιδηρόδρομο που “έπεσαν” στο καθήκον.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στις μεταφορές είναι στον δρόμο και στον αγώνα για να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες και να αναδειχτούν τα προβλήματα που άπτονται της ασφάλειας στη συγκοινωνία.

Πρέπει να είμαστε στον δρόμο για να μην ξαναέρθουν τέτοια συμβάντα. Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες και δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη, το οφείλουμε στα θύματα. 57 ψυχές δεν είναι σήμερα με την οικογένειά τους και κάποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλά Σωματεία και Σύλλογοι κατά τις ομιλίες τους ανέδειξαν τα προβλήματα της καθημερινότητας και κυρίως το ζήτημα της ακρίβειας, ζητώντας προσλήψεις σε όλους τους τομείς και καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου, Κώστας Μουτσάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά «μόνο με αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. να πούμε φτάνει… μέχρι εδώ. Πρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια μία ανθρώπινη ζωή».

Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, τις μεγάλες ανάγκες τους και ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και συμβάσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών