Θα ξεκινήσουν εκταφές στο νεκροταφείο της Σορωνής

Θα ξεκινήσουν εκταφές στο νεκροταφείο της Σορωνής

Θα ξεκινήσουν εκταφές στο νεκροταφείο της Σορωνής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2214 ΦΟΡΕΣ

Στην προμήθεια οστεοφυλακίου θα προχωρήσει η Δημοτική Κοινότητα Σορωνής, καθώς άμεσα θα ξεκινήσουν εκταφές για όσους το επιθυμούν, ώστε να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης χώρου που παρατηρείται στο νεκροταφείο του χωριού.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου της Κοινότητας υπό την πίεση των καταστάσεων, καθώς έχει σχεδόν γεμίσει και η νέα πτέρυγα που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου 15 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις αρχές της νέας χρονιάς έγιναν εκεί 13 ταφές και απομένει χώρος για περίπου άλλες τόσες, γεγονός που προβληματίζει έντονα το συμβούλιο της Κοινότητας.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακής» ο πρόεδρος, Γιάννης Μαρίνος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το νέο συμβούλιο της κοινότητας Σορωνής ασχολήθηκε με το θέμα και μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε τον χώρο, στο πλαίσιο αυτοψίας και ο σύμβουλος του δημάρχου για τεχνικά έργα, κ. Μανώλης Σαββής συνοδευόμενος από μηχανικό του δήμου. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς δεν υπήρχε ποτέ οργανωμένο οστεοφυλάκιο για τις ανάγκες του χωριού.

Σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση προς ενημέρωση των κατοίκων του χωριού, σύμφωνα με την οποία, όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε εκταφές των οικείων τους μπορούν να εγγραφούν σε κατάλογο, με τήρηση σειράς προτεραιότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν με κατοίκους του χωριού, φάνηκε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση, όμως πολλοί συγχωριανοί του, ζήτησαν στις θυρίδες του οστεοφυλακίου να υπάρχει θέση για καντήλι. Το οστεοφυλάκιο θα δημιουργηθεί στον χώρο που βρίσκεται δεξιά της κεντρικής εισόδου του νεκροταφείου και για τις ανάγκες του θα τοποθετηθούν και στέγαστρα.

Τον τύπο του οστεοφυλακίου θα επιλέξουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου ενώ θα πρέπει να αποφασιστεί και τι θα γίνει στην περίπτωση που, σε έναν τάφο υπάρχουν δύο ενταφιασμένοι.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από το οστεοφυλάκιο, στον ευρύτερο χώρο του νεκροταφείου θα γίνουν και άλλα έργα. Όπως δήλωσε ο κ. Μαρίνος, το τοιχίο που ορθώνεται στη νέα πτέρυγα του νεκροταφείου, προς την πλευρά του χώρου στάθμευσης, θα υπερυψωθεί κατά ένα μέτρο, ώστε να μην κατρακυλούν μέσα σε αυτήν τα νερά της βροχής που κατεβαίνουν ορμητικά από το βουνό όταν βρέχει.

Επίσης, στο νεκροταφείο, πέρα από έργα ευταξίας που θα γίνουν, θα ξηλωθούν οι βρύσες και οι παλιοί νεροχύτες που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις, αφού έρθει αποφρακτικό για να καθαρίσει τα δύο σημεία που υπάρχουν σήμερα.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Μαρίνος, η Κοινότητα επιθυμεί να γίνει η προμήθεια του οστεοφυλακίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο και φυσικά δεν μπορεί να γεμίσει το χωριό με νεκροταφεία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως εκτιμά, θα δημιουργηθούν περίπου 150 θυρίδες που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση, καθώς η νέα πτέρυγα έχει ήδη 110 τάφους ενώ η παλιά λίγο περισσότερους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, υπάρχουν περίπου 300 τάφοι σε όλο το νεκροταφείο ενώ πολλοί απ’ αυτούς χρονολογούνται ακόμα και πριν από το 1950, με τους περισσότερους να μην έχουν πληροφοριακά στοιχεία και να είναι αφρόντιστοι.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη