Έτοιμη να λειτουργήσει η εφαρμογή “Just Go Zero Aρρ”

Έτοιμη να λειτουργήσει η εφαρμογή “Just Go Zero Aρρ”

Έτοιμη να λειτουργήσει η εφαρμογή “Just Go Zero Aρρ”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1574 ΦΟΡΕΣ

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα είναι έτοιμη τελικά να λειτουργήσει η εφαρμογή “Just Go Zero App” που μπορούν ήδη να κατεβάζουν οι πολίτες στα κινητά τους με σκοπό την παραλαβή ειδικών αποβλήτων προς ανακύκλωση από το… σπίτι τους.

Εκεί θα καταχωρούν το αίτημά τους για την παραλαβή των αποβλήτων που σε πρώτη φάση θα είναι τηγανέλαια, ρούχα-παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και μικρές μπαταρίες.

Στη συνέχεια, ειδικό συνεργείο θα τα παραλαμβάνει θα τα μεταφέρει σε ειδικούς χώρους στον ΧΥΤΑ που άνοιξε και πάλι την 1η Μαρτίου και από εκεί θα στέλνονται στην Αθήνα, όπου και θα γίνεται η ανακύκλωσή τους.

Πρόκειται για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Πιλοτικές Δράσεις εκτροπής αποβλήτων από την ταφή μέσω της προώθησης διαλογής στην πηγή με τη δυνατότητα αιτήματος παραλαβής με χρήση εφαρμογής κινητού» το οποίο παρουσιάστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον αντιπρόεδρο του Φορέα, δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χρήστου Ευστρατίου και του διευθυντή του ΦοΔΣΑ κ. Χρήστου Γαμβρούδη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την επόμενη μέρα κιόλας, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι κάτοικοι της Ρόδου απ’ όπου ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα, ανταποκρίθηκαν θετικά και περιμένουν το ξεκίνημά του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ένα συνεργείο που θα κάνει την αποκομιδή των παραπάνω αποβλήτων σε συγκριμένες μέρες την εβδομάδα και αν τα αιτήματα είναι πολλά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει τότε θα δημιουργηθεί και δεύτερο.


Η αρχή θα γίνει από την πόλη και ανάλογα με την πορεία του το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλο το νησί.

Ο σκοπός
του Προγράμματος
Η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, καθώς στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παράγεται μια σημαντική ποσότητα απορριμμάτων ετησίως, η πλειοψηφία των οποίων καταλήγει προς ταφή.

Το γεγονός αυτό, πέραν της τεράστιας επιβάρυνσης που έχει στο περιβάλλον, προκαλεί επίσης μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και για τους δήμους. Ουσιαστικά, η αύξηση του ποσοστού εκτροπής των υλικών, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών για τους ΟΤΑ της χώρας, εξαιτίας της μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή στον ΧΥΤΑ.

Ο σκοπός του Πιλοτικού Προγράμματος είναι η δημιουργία καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης αποβλήτων, η χρήση των οποίων θα ευαισθητοποιεί τους δημότες προς την υιοθέτηση νέου τρόπου αντιμετώπισης της διαχείρισης αποβλήτων, που θα οδηγεί σε αύξηση της Διαλογής στην Πηγή και της ανάκτησης των υλικών.


Πιο συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί ένα εργαλείο παρακολούθησης της διαχειριστικής αλυσίδας των αποβλήτων που παράγουν τα νοικοκυριά, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου να εντοπίζει και να αξιολογεί τις πολύτιμες ροές αποβλήτων του, με σκοπό την εκτροπή τους από τη Ταφή.

Το Πρόγραμμα
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα αφορά στην παροχή μιας ολοκληρωμένης λύσης διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία ενσωματώνει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα περιλαμβάνει λειτουργικότητα αιτήματος παραλαβής (pickup-request) διαφόρων τύπων αποβλήτων.

Η εφαρμογή για κινητά είναι διαθέσιμη και υποστηρίζεται τόσο από android όσο και από τα iPhone.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν αιτήματα για παραλαβή, αρχικά των παρακάτω τύπων αποβλήτων που παράγονται από νοικοκυριά όπως:

1. Είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού (κινητά, φορτιστές, κ.;a.).
2. Είδη ηλεκτρικού εξοπλισμού -λευκές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι, κ.α.).
3. Υλικά υφασμάτων (συμπεριλαμβανομένων ρούχων και παπουτσιών).
4. Μαγειρικό Τηγανέλαιο.
5. Άλλα απόβλητα (μπαταρίες, κα).

Με τη χρήση του ίδιου εργαλείου, ο ΦoΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου θα καταγράφει τεχνικά και οικονομικά δεδομένα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αξιολογεί την πρόοδο των εργασιών του ως προς τα τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή, να προωθεί τις αρχές της Kυκλικής Oικονομίας και να αντιμετωπίζει τις δευτερογενείς πρώτες ύλες ως πόρους.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας