T. Πότσος: Γιατί δεν διεκδικεί η Δημοτική Αρχή τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από την κυβέρνηση- Ενημέρωση για την οικονομική διαχείριση του δήμου

T. Πότσος: Γιατί δεν διεκδικεί η Δημοτική Αρχή τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από την κυβέρνηση- Ενημέρωση για την οικονομική διαχείριση του δήμου

T. Πότσος: Γιατί δεν διεκδικεί η Δημοτική Αρχή τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από την κυβέρνηση- Ενημέρωση για την οικονομική διαχείριση του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 843 ΦΟΡΕΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρόδου κ. Τάκης Πότσος θέτει  προς συζήτηση στην 1η Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, το θέμα της διεκδίκησης από τη Δημοτική Αρχή των παρακρατηθέντων πόρων του δήμου από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κ. Πότσος αναφέρει:

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε στις 29 Φεβρουαρίου τη λήψη δανείου για να πληρωθούν τα χρέη του Δήμου προς τρίτους και για τη χρηματοδότηση επενδύσεών του, προσθέτοντας άλλο ένα ποσόν είκοσι ή και περισσότερων εκατομμυρίων ευρώ στα ήδη υπάρχοντα χρέη των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η προσφυγή των δημοτικών αρχών στη λύση της δανειοδότησης είναι επίσημη κρατική οδηγία και πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που οδήγησε σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους σε ποσοστό πάνω από 62% από το 2009 μέχρι σήμερα.

Είναι σε γνώση όλων των δημοτικών αρχών η αιτία της οικονομικής ασφυξίας των δήμων, η στέρηση πόρων για τα ανεπίλυτα προβλήματα στις σχολικές υποδομές, την πολιτική προστασία, τις υποδομές και δραστηριότητες στον αθλητισμό και πολιτισμό, την οδοποιία, τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και τόσων άλλων έργων που έχει ανάγκη το νησί, για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των δημοτών.

Γνωρίζουν ότι εάν εφαρμοζόταν αυτό που προβλέπει ο νόμος, για το 2023 οι δήμοι θα έπρεπε να μοιραστούν 6 δισ. ευρώ, ενώ έδωσαν 1,7 δισ., δηλαδή, μείον 4,3 δισ. από τα ταμεία των δήμων.

Αυτά που ζητά ο δήμος σε δάνειο αυτή τη στιγμή, του τα χρωστά η κυβέρνηση διπλά και τριπλά παράνομα και αντί να τα διεκδικήσει, επιλέγει να φορτώσει στους δημότες χρέος 20.000.000 ευρώ.

Τα δισεκατομμύρια των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων που δικαιούνται οι δήμοι πάνε στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας , -που ουδέποτε υπήρξε του λαού- και στις επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάπτυξη!!!!

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει σε κρίση και σε ανάπτυξη τα βάρη στον λαό, σιγοντάρουν και καλύπτουν με τη στάση τους όλες οι δημοτικές αρχές και δεν ξεσκεπάζουν τις ευθύνες τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

Επειδή η δημοτική αρχή πέρα από την πολιτική ευθύνη για την απόφασή της να συνάψει δάνειο χωρίς να απαιτήσει την κρατική χρηματοδότηση που της οφείλει η κυβέρνηση, επικαλείται στοιχεία διαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής και προκειμένου να γίνουν γνωστά στο Ροδιακό λαό αυτά τα στοιχεία, ζητάμε αναλυτικά να μας απαντήσει:

  1. Γιατί δεν διεκδικεί η δημοτική αρχή τους παρακρατούμενους πόρους από την κυβέρνηση;
  2. Ποιές είναι οι τιμολογημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου μέχρι σήμερα.
  3. Ποιο ήταν το κλείσιμο του Ταμείου του δήμου στις 31/12/2023 (έσοδα-έξοδα);
  4. Να μας γνωστοποιηθεί ο Ταμειακός Απολογισμός του έτους 2022 και εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες που αφορούν τους Ταμειακούς Απολογισμούς των ετών 2020,2021 και 2022.

Πότσος Καλετός, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ρόδος 4/03/2024

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας