Β. Περίδης: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου

Β. Περίδης: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου

Β. Περίδης: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1224 ΦΟΡΕΣ

Η «ρίζα» των προβλημάτων είναι οι πολύ αργοί ρυθμοί της Κεντρικής Διοίκησης

Οι πολύ αργοί ρυθμοί που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την Κεντρική Διοίκηση, φαίνεται ότι είναι η…ρίζα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο της Ρόδου αυτή τη στιγμή αλλά ευθύνεται και για μία σειρά άλλων προβλημάτων, όπως το στεγαστικό του Δικαστικού Μεγάρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (ΔΣΡ).

Στις δηλώσεις του χθες, αρχικά, ο κ. Βασίλης Περίδης θύμισε ότι το πρόβλημα του Κτηματολογίου εκτός από την έλλειψη μηχανοργάνωσης, είναι και η υποστελέχωση και η έλλειψη ψηφιοποίησης, η οποία έπρεπε να είχε γίνει.

«Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, οι διάφορες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δηλαδή δεν το αντιμετώπισαν», είπε και εξήγησε ότι, αυτή τη στιγμή, με ενέργειές τους τον Αύγουστο του 2023 ζήτησαν και επισκέφθηκε το Κτηματολόγιο πολυμελής Επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και προηγουμένως είχαν ζητήσει και είχε επισκεφθεί το Κτηματολόγιο, κατ΄επανάληψη, ο κ. Πάνος Αλεξανδρής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είχαν έρθει και οι επικεφαλής του νομικού και του τεχνικού τμήματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Εθνικού Κτηματολογίου και οι διευθυντές του τεχνικού και του νομικού τμήματός του.

Αυτοί είχαν καθορίσει ένα πλαίσιο με το οποίο θα προχωρούσε: δηλαδή, ουσιαστικά θα ξεκινούσε σιγά-σιγά η ψηφιοποίηση και μάλιστα τους είχαν πει τότε, σε συναντήσεις που είχαν γίνει, ότι εντός του 2024 θα ξεκινούσε η ψηφιοποίηση.

Απ’ ό,τι ενημερώνονται τώρα και ετοιμάζονται να στείλουν και κάποια επιστολή στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έχει συσταθεί κάποια ομάδα εργασίας, η οποία θα ξεκινήσει μία ψηφιοποίηση-η οποία είχε σταματήσει το 2008-για κάποιες μερίδες, θα τη συνεχίσει μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των μερίδων.

Το πρόβλημα, όμως, που υπάρχει αυτή τη στιγμή-συνέχισε ο κ. Περίδης- είναι με τις 40 χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις για τις οποίες πρέπει να συσταθεί ομάδα εργασίας και κάποιος ανάδοχος θα αναλάβει να τη διεκπαιρεώσει, με τη συμμετοχή κάποιων δικηγόρων ενδεχομένως, διότι είναι και πρόσωπα που γνωρίζουν το Κτηματολόγιο.

Επίσης, αυτό το οποίο βλέπουν αυτή τη στιγμή, είναι, ότι εκτός από την ομάδα εργασίας θα γίνει και μία προσπάθεια, ώστε εφεξής οι νεοεισερχόμενες πράξεις να γίνονται ψηφιακά. Αυτή η ομάδα έχει συσταθεί αλλά δεν έχει πιάσει δουλειά ακόμη.

Και είπε: «Το Κτηματολόγιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κατάσταση περίεργη με την έννοια ότι, όποιοι υπάλληλοι θεωρούνται αποσπασμένοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η πλειοψηφία τους, είχαν δηλώσει να παραμείνουν στη θέση τους και κάποιοι είναι στο Ειρηνοδικείο και κάποιοι στην Εισαγγελία και καταλαμβάνουν μάλιστα οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα, ούτε το Ειρηνοδικείο ούτε η Εισαγγελία να έχει υπαλλήλους και ούτε το Κτηματολόγιο να μπορεί να στελεχωθεί», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση ως «ερμαφρόδιτη».

Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει, θα πρέπει μέχρι το 2025, θεωρητικά, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα παραπάνω. Το θετικό είναι ότι ξεκίνησε μία προσπάθεια, με τη σύσταση της ομάδας εργασίας και έχει κάποιες επαφές με το Τεχνικό Τμήμα του ΤΕΕ.

Όπως εξήγησε ο κ. Περίδης, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη μετάπτωση του Κτηματολογίου μας στο Εθνικό δεν θα είναι τόσο η μεταφορά των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, η οποία θα γίνει μέσω των τόμων και μέσω των τελευταίων εγγραφών, αλλά κυρίως το πρόβλημα εστιάζεται στη μεταφορά στο έδαφος επειδή τα σχεδιαγράμματα της Ιταλικής Κατοχής δεν ταυτίζονται απόλυτα με τις συντεταγμένες και υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις, διότι έγιναν με τα μέσα της εποχής και δεν έχουν την ακρίβεια που έχουν τα σύγχρονα μέσα.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει μία πρόοδος, αργή. Διότι, όπως ξέρετε, οι ρυθμοί του Ελληνικού Δημοσίου είναι πάρα πολύ αργοί και μ’ αυτούς τους ρυθμούς και εμείς αναγκαζόμαστε να συμβαδίσουμε», επισήμανε ακόμη.

Επιπλέον, επειδή ο τελευταίος μηχανικός του Κτηματολογίου συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, έχει υπογραφεί και μία σύμβαση μεταξύ του δήμου Ρόδου και του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση του Κτηματολογίου με δύο μηχανικούς, κάτι που ισχύει στο Κτηματολόγιο της Κω εδώ και δέκα χρόνια.

Παράλληλα, υποσχέθηκαν ότι θα σταλεί μηχανικός και από το υπουργείο για να βοηθήσει στη μεταγραφή των εκκρεμών πράξεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή εμποδίζουν τη μεταγραφή και των υπολοίπων πράξεων με αποτέλεσμα, όπως είπε, να χάνονται επενδύσεις εκατομμυρίων, όπως το ΕΣΠΑ, αφού δεν μπορούν να χορηγηθούν σχεδιαγράμματα ενώ δυσχεραίνεται και η δουλειά των μηχανικών.

«Είναι μία μεταβατική περίοδος και αυτή μας έχει δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣΡ, ο οποίος, από την πλευρά του, προσπαθεί να βοηθήσει σε προσωπικό, όσο μπορεί και όσο του επιτρέπεται και μόνο σε κάποιες βοηθητικές εργασίες.

Το παλιό κτήριο του Κτηματολογίου παραμένει κλειστό. Όπως περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Περίδης: το Κτηματολόγιο μεταφέρθηκε σε κτήριο που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, το οποίο το έχει παραχωρήσει με σύμβαση στον δήμο Ρόδου και αυτός με τη σειρά του στο υπουργείο Δικαιοσύνης για δύο χρόνια.

Περιμένουν, λοιπόν, παράταση της σύμβασης δήμου και υπουργείου Υγείας διότι μόνο τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτρέψει να μεταφερθεί μέρος του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου-αν και από το νέο έτος δεν θα υπάρχει το τελευταίο γιατί οι βαθμοί αλλάζουν.

Το στεγαστικό πρόβλημα
Σε πρόσφατη συζήτηση με τον κ. πρόεδρο Εφετών, ο κ. Περίδης ενημερώθηκε, ότι έχει εκδοθεί κάποιο κονδύλι από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΥΚ) για να γίνει η μελέτη της αποκατάστασης του κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου και απ’ ό,τι του είπε, προχωράει.

Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα και εδώ είναι οι ρυθμοί, ειδικά όταν παρεμβάλλονται πολλά υπουργεία, αφού ενέργειες γίνονται.

Τέλος, χθες επισκέφθηκε τη Ρόδο επιθεωρήτρια του Αρείου Πάγου, όπως κάθε χρόνο, που έρχονται για να εξετάζουν την παραγωγικότητα των δικαστών και επειδή ζήτησε εκπρόσωπο των δικηγόρων, ο κ. Περίδης θα έχει συνάντηση μαζί της κατά την οποία θα της εκθέσει διάφορα θέματα, όπως για το προσωπικό και επειδή είμαστε παραμεθόριος, παρ’ όλο που οι δικαστές που έρχονται είναι άριστοι, θέλουμε και κάποιους πιο έμπειρους, όπως σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας