Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς θα δημιουργηθεί στον δήμο της Ρόδου

Τμήμα Προστασίας Ζώων  Συντροφιάς θα δημιουργηθεί στον δήμο της Ρόδου

Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς θα δημιουργηθεί στον δήμο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4089 ΦΟΡΕΣ

Ξεχωριστό Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, θα δημιουργηθεί στον δήμο της Ρόδου, το οποίο θα συμπεριλάβει και το Κυνοκομείο και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε όλο το νησί.

Το παραπάνω έκανε γνωστό χθες, σε δηλώσεις του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς (σ.σ. και Καμείρου) κ. Μιχάλης Θωμάτος, ο οποίος, παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Κυνοκομείο αλλά και στις δυσκολίες που έχουν επιφέρει και σ’ αυτό τον τομέα τα οικονομικά του δήμου.

Καταρχάς, ο κ. Θωμάτος είπε ότι βρίσκονται στη διαδικασία για τη δημιουργία κάτι νέου, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, αφού τα ζώα συντροφιάς υπάγονταν στον Πρωτογενή Τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, έπειτα και από συνεννόηση με τον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, θα ξεκινήσουν, ως δήμος, από το μηδέν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, αφού το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στο νησί, και για τους σκύλους και για τις γάτες.

Το Τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει και το Κυνοκομείο. Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, δεν υπήρχε προσωπικό και θα χρειαστεί χρόνος να το στελεχώσουν. Για να το «στήσουν», θα «πατήσουν» πάνω στον νόμο 4830 του 2021 για να δημιουργήσουν αυτά που χρειάζεται και είναι πλέον στις υποχρεώσεις των δήμων. Υπεύθυνος του Τμήματος θα είναι ο ίδιος.

Θύμισε στη συνέχεια ότι, μέχρι τώρα, για το Κυνοκομείο και τη μέριμνα των ζώων συντροφιάς ο δήμος υπέγραφε σύμβαση και τη διαχείρισή του είχε η Φιλοζωική, όπως και για τα αδέσποτα σε όλο το νησί.

Η σύμβαση αυτή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και έκτοτε υπεγράφη σύμβαση με τη ΜΚΟ Animal Rescue Rhodes που ίδρυσε ο κ. Γιώργος Κρητικός ο οποίος, ως γνωστόν, ασχολείται με τα αδέσποτα αρκετά χρόνια και προτίθενται να τη συνεχίσουν το 2024, μέχρι τη δημιουργία του νέου Τμήματος και να καταφέρουν να στελεχωθεί και να λειτουργήσει ώστε να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στον δήμο.

Εκτός από το Κυνοκομείο, το νέο αυτό Τμήμα, όπως προβλέπεται στον νόμο, περιλαμβάνει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε όλο το νησί, αφού είναι υποχρεωμένος ο δήμος για τη φροντίδα τους, τη σίτισή τους, την περίθαλψη και για τα προγράμματα στειρώσεων και γενικά για τη διαχείρισή τους.

«Όπως καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολύ μεγάλο το κομμάτι, είναι πολύ δύσκολο. Το θέμα είναι ότι επειδή είμαι μέλος φιλοζωικού σωματείου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, γι’ αυτό ζήτησα και τη συγκεκριμένη θέση, το γνωρίζω το θέμα και η νομοθεσία μάς βοηθάει πάρα πολύ αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα με τα αδέσποτα», ανέφερε ο κ. Θωμάτος.

Σχετικά με το πρόγραμμα σίτισης για τις γάτες, το οποίο υπήρχε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προσπαθούν να το συνεχίσουν γιατί είναι γνωστή η οικονομική δυσκολία του δήμου.

Αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει ο κ. Θωμάτος αφού, όπως εξήγησε, μία προμήθεια ζωοτροφών αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και οι εθελοντές έχουν μείνει χωρίς τροφές από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε σε φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές στο νησί, έγινε μία πρώτη ενημέρωση και ζήτησαν τη συνεργασία όλων.

«Δεν μας ενδιαφέρει το τι έχει γίνει από τα προηγούμενα χρόνια, δεν μας ενδιαφέρει τι διαφορές έχουν τα σωματεία μεταξύ τους. Πάμε να ενωθούμε όλοι μαζί και να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο κ. Θωμάτος και ανέφερε, ότι υπήρχε πολύ καλό κλίμα στη συνάντηση και τόσο ο κόσμος όσο και ο ίδιος έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι.

Από την 1η Ιανουαρίου που ανέλαβε τη διαχείριση του Κυνοκομείου ο κ. Κρητικός, είχε φροντίσει και είχε καλύψει τροφές, περίθαλψη και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν. Δηλαδή, το είχαν εξασφαλίσει αυτό από τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, καθώς δεν μπορούν να αφήσουν τα ζώα χωρίς την απαραίτητη περίθαλψη ούτε μία ημέρα.

Στα σχέδιά τους είναι, ακόμη, και ένα καινούργιο Κυνοκομείο, καθώς, αυτή τη στιγμή, τα σκυλιά που φιλοξενούνται είναι 386 και μαζί με πανσιόν από εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία ο αριθμός φθάνει στα 642 σκυλιά και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Σχετικά με τη σύμβαση για την περίθαλψη των τραυματισμένων ζώων συντροφιάς στο νησί, όπως είπε ο κ. Θωμάτος είχε επιλεγεί ανάδοχος ο κ. Παναγιώτης Μαργιές στην Κρεμαστή αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα.

Τις προηγούμενες ημέρες πήραν και την ετήσια επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ που ανέρχεται στα 56.700 ευρώ, ποσό που θα το διαθέσουν για στειρώσεις και για περίθαλψη των ζώων, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Αναφορικά, τέλος, με τις στειρώσεις στις γάτες, την προηγούμενη Πέμπτη είχε συνάντηση με τη γνωστή οργάνωση από τη Γερμανία, τη Flying cats που έρχονται εθελοντικά στη Ρόδο εδώ και χρόνια.

Όπως είπε, τον ενημέρωσαν ότι επρόκειτο να έρθουν τον Μάιο και αν εξασφάλιζαν τα χρήματα πιθανότατα και τον Οκτώβριο. Ο ίδιος ζήτησε να έχουν συνεργασία και προσπαθεί να βρει τρόπο να καλύψει ο δήμος τα αναλώσιμα για τα χειρουργεία, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά, ώστε να μπορέσουν να έρθουν τέσσερις φορές αντί δύο.

«Ο σκοπός μας είναι να υπερδιπλασιάσουμε τις στειρώσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό στις γάτες», κατέληξε ο κ. Θωμάτος.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη