Κάθειρξη 170 ετών σε δύο Ιρανούς δουλέμπορους

Κάθειρξη 170 ετών σε δύο Ιρανούς δουλέμπορους

Κάθειρξη 170 ετών σε δύο Ιρανούς δουλέμπορους

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 958 ΦΟΡΕΣ

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε δύο Ιρανούς ηλικίας 38 και 23 ετών αντίστοιχα για τη μεταφορά 32 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στην περιοχή μας.

Οι δύο αλλοδαποί φέρονται ως οι κυβερνήτες ιστιοφόρου σκάφους που έμεινε ακυβέρνητο κοντά στην Τήλο τον Σεπτέμβριο του 2023 και οι επιβάτες του διασώθηκαν από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Καρπάθου.

Μάλιστα το ταξίδι τους είχε ως προορισμό την Ιταλία και κάθε ένας από τους μεταφερόμενους είχε καταβάλλει στους διακινητές, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το χρηματικό ποσό των 13.000 -14.000 ευρώ.

Η δίκη τους έγινε την Τετάρτη 6 Μαρτίου και το τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε ένοχους και τους δύο άνδρες και επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 170 χρόνια και 6 μήνες (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.750.500 ευρώ στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 πέντε λεπτά πριν τις δέκα το πρωί όταν εντοπίστηκε ιστιοφόρο σκάφος που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Τήλου.

Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρπάθου και άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης και για την περιοχή απέπλευσε ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος καθώς και ένα (01) παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε λίγο αργότερα το ανωτέρω ιστιοφόρο με τριάντα τέσσερα (34) άτομα από το Ιράν και την Τουρκία, όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι αλλοδαποί περισυλλέγησαν από το παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κω, ενώ από την προανάκριση που έγινε διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονταν και οι δύο Ιρανοί που ήταν αυτοί που κυβερνούσαν το σκάφος και συνελήφθησαν. Πάντως και οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίζονται πως είναι και οι ίδιοι μεταφερόμενοι.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών

Θάνατος 68χρονης λουόμενης στη Ρόδο

Σε φυλάκιση ενός έτους 44χρονος για παρενόχληση ανήλικης

Για οπαδική βία θα δικαστεί 43χρονος

Φυλάκιση 20 ετών σε Τούρκο για τη μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Αθώοι οι δύο αλλοδαποί που ήταν κατηγορούμενοι για απόπειρα εξαπάτησης

Συλλήψεις στην Κω για πλαστογραφία και κατοχή αυτοσχέδιων δυναμιτών

Καταδικάστηκε 53χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας της πρώην συζύγου του