Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για αίμα στο νησί μας το καλοκαίρι

Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες  για αίμα στο νησί μας το καλοκαίρι

Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για αίμα στο νησί μας το καλοκαίρι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1304 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Δύο μήνες τον χρόνο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, «κοστίζουν» πισωγύρισμα στη χώρα μας όσο αφορά στο εθελοντικό αίμα, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ελλάδας ανέρχεται στο 69% και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, ενώ στη Ρόδο εξακολουθεί και κινείται σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας το 45%.

Τα παραπάνω δήλωσε χθες, από το νοσοκομείο της Ρόδου, όπου επισκέφθηκε τον σταθμό αιμοδοσίας, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ιατρός, Παναγιώτης Κατσίβελας, τον οποίο περίμεναν και συνόδευσαν βέβαια μέλη του συλλόγου αιμοδοτών Ρόδου με τον πρόεδρό τους κ. Βασίλη Νικολή. Σημειώνεται ότι, χθες, ο κ. Κατσίβελας πραγματοποίησε εθιμοτυπικές συναντήσεις σε δήμο, περιφέρεια αλλά και Μητρόπολη ενώ το απόγευμα επρόκειτο να μετάσχει σε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.


Σε δηλώσεις του, κάνοντας μία εισαγωγή για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα μας, φαίνεται ότι κομβικό ρόλο έπαιξε η πανδημία. Όπως είπε ο κ. Κατσίβελας, «αφετηριακά, για όλα όσα συμβαίνουν, ήταν το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού όπου ήταν μία ανατροπή της καθημερινότητας, μια ανατροπή των δεδομένων μας και βεβαίως ανέτρεψε και άλλαξε πολλά στην αιμοδοσία.

Είπαμε την κρίση να την κάνουμε προοπτική, γι’ αυτό ξαναρχίσαμε από την αρχή μία καινούργια προσπάθεια που βεβαίως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας συντονίζει αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, ατομικότητες, εξαιρετικοί σύλλογοι αιμοδοτών, νοσηλευτικές υπηρεσίες αιμοδοσίας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση».


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, λοιπόν, η χώρα μας μεσοσταθμικά χρειάζεται 550 χιλιάδες αίματος και ότι η σημερινή μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με την έννοια ότι η προσπάθεια όλων των παραπάνω πιάνει τόπο. Όπως σημείωσε, πριν από την πανδημία, το ποσοστό του εθελοντικού αίματος στην Ελλάδα ήτανε 60-61% και το 2023 ξεπέρασε το 69%. Παράλληλα, μειώνονται οι ανάγκες μας από το οικογενειακό περιβάλλον και, αν καταφέρουν και δουλέψουν περισσότερο και πιο συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.


Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που βρέθηκε στη Ρόδο: «Να βελτιώσουμε τον εαυτό μας», όπως είπε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους ανθρώπους στο νησί που ασχολούνται με την αιμοδοσία και προσφέρουν. Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Κατσίβελας:


«Στο νησί της Ρόδου, ο μέσος όρος εθελοντικού αίματος είναι ακόμη χαμηλά και θέλουμε να τον βελτιώσουμε. Είναι γύρω στο 45% του συνολικού αίματος που συγκεντρώνεται όταν ο ΜΟ της Ελλάδας είναι 69%. Κατά συνέχεια, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει ευαισθησία. Κυρίως και πρωτίστως είμαι βέβαιος ότι τα συναισθήματα, οι αντιλήψεις της ροδιακής κοινωνίας είναι με πολύ έντονη κοινωνική ευαισθησία και πίστη αλληλεγγύης και αλτρουισμού. Κατά συνέπεια πρέπει εμείς περισσότερο, σαν σύστημα υγείας, να διορθώσουμε τους εαυτούς μας ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».


Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, η χώρα μας έχει ανάγκη 550 χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο. Οι 530 χιλιάδες μονάδες συγκεντρώνονται από τον Ελληνικό λαό ενώ 20 χιλιάδες μονάδες παίρνουμε κάθε χρόνο αποκλειστικά από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Μεσογειακή αναιμία, με το δεδομένο ότι οι ανάγκες της χώρας μας σ’ αυτή την κατηγορία φθάνουν τις 100 χιλιάδες μονάδες αίματος το χρόνο.

Δηλαδή, περίπου το 20% του συνολικού αίματος. Και ανέφερε, ακόμη: «Προσωπικά, πιστεύω ότι με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να απεμπλακούμε πλήρως από τις 20 χιλιάδες μονάδες δεδομένου αν μία χώρα μπορεί και συγκεντρώνει 530 χιλιάδες μονάδες το χρόνο, πόσο μακριά είμαστε από την επίτευξη του στόχου μας;».


Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι έχουν καθιερώσει το τμήμα συνεργασίας και συνέργιας. Όπως εξήγησε, έχουμε ανάγκη το αίμα το οποίο ουσιαστικά χορηγείται σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. «Άρα, δεν υπάρχει…αίμα καλό και αίμα κακό. Χρειαζόμαστε και τους συλλόγους, χρειαζόμαστε και τους ανθρώπους που από μόνοι τους, κατά μονάδες, συμμετέχουν σε όλες τις αιμοδοσίες.

Ό,τι γίνεται είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων αυτών των φορέων, των θεσμών», είπε και συμπλήρωσε ότι γίνονται αιμοδοσίες συστηματικά με εκστρατείες, τις οποίες προσπαθούν να τις κάνουν μεγαλύτερες και πιο αποδοτικές. Μερίδιο σ’ αυτή την προσφορά έχει και ο ελληνικός στρατός.

Οι λόγοι
Ερωτηθείς, ακόμη, ο κ. Κατσίβελας γιατί στη Ρόδο ο ΜΟ είναι μικρότερος, είπε, καταρχάς, ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε ποτέ ότι «κάνουμε εμείς λάθος», δηλαδή στον τρόπο που το προσεγγίζει το σύστημα υγείας κάτι δεν είναι σωστό. Και είπε:
«Στη Ρόδο, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, τα μηνύματα που παίρνει η κοινωνία είναι πολλά, είναι πολυεθνικά, κυκλώνει την πληροφορία, είναι πάρα πολύ έντονο και ίσως πρέπει το μήνυμα της ανάγκης για επάρκεια αίματος να το κάνουμε πιο ισχυρό ώστε να μπορέσει να φθάσει στον άνθρωπο που ουσιαστικά θα δώσει τη λύση.

Είμαι βέβαιος ότι διορθώνοντας μερικά πράγματα και ερχόμενοι πιο κοντά στην κοινωνία και τους ανθρώπους, σίγουρα θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι οι σύλλογοι υποκαθιστούν την ανεπάρκεια των νοσοκομείων καθώς τα μικρά νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προσέλκυση, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος, κάτι που κάνουν οι σύλλογοι και γι’ αυτό τιμούν τους συλλόγους ιδιαιτέρως. Σε κεντρικό επίπεδο, το Κέντρο έχει τη στρατηγική του σχεδιασμού.


Αυτό στο οποίο στοχεύουν είναι να δουν και να αναλύσουν το πρόβλημα. «Στην Ελλάδα η αιμοδοσία περνάει τον μύθο του Σίσυφου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας και εξήγησε ότι ενώ είναι στην κορυφή πάντα κατρακυλάει προς τα πίσω και αυτό το κατρακύλισμα στην αιμοδοσία κάθε χρόνο στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η επίδραση των διακοπών των ανθρώπων και των εορτών, με τις οποίες το σύστημα εισροής αίματος καταρρέει.

Όπως εξήγησε, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συλλέγουν λιγότερες μονάδες από τις μηνιαίες ανάγκες της χώρας. Έχουμε, δηλαδή, μηνιαίες ανάγκες 45 χιλιάδες μονάδες και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δημιουργείται ένα έλλειμμα 20 χιλιάδων μονάδων μόνο αυτούς τους δύο μήνες και αντιμετωπίζουν πολύ έντονο πρόβλημα τον Σεπτέμβριο. Εκεί λειτουργούν περισσότερο τα αντανακλαστικά και συγκεντρώνουν περισσότερο αίμα.


Μάλιστα, εξήγησε ότι έχουν το μειονέκτημα το αίμα να μην μπορούν να το συντηρήσουν παραπάνω από 42 ημέρες για το Εθνικό Κέντρο αιμοδοσίας και τα αιμοπετάλια μόνο 5 μέρες. «Κατά συνέπεια, εμείς πρέπει να λύνουμε μία διαρκή εξίσωση στο χρόνο και στην ποσότητα. Δεν μπορούμε να συγκεντρώνουμε αίμα το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσουμε και δεν μπορούμε να συγκεντρώνουμε τόσο αίμα ώστε να είμαστε μονίμως σε μία ανάγκη. Κατά συνέπεια, η λύση του προβλήματος είναι να εντατικοποιήσουμε την εισροή αίματος τους καλοκαιρινούς μήνες», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Ρόδο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι, έκανε γνωστή την πρόθεσή τους να καθιερωθεί ένας μήνας εθελοντικής αιμοδοσίας που δεν υπάρχει μέχρι τώρα τέτοιος θεσμός και το Κράτος, το Υπουργείο, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γι’ αυτή την ανάγκη του καλοκαιρού και από την πλευρά τους θα ετοιμαστούν για να μπορέσουν να συλλέξουν το αίμα.


Μάλιστα, όσο αφορά στη σύγκρισή μας με άλλες χώρες, όπως της Σκανδιναβίας ή την Αγγλία, ο κ. Κατσίβελας έκανε λόγο για ένα παράδοξο αναφέροντας καταρχάς ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν το φαινόμενο της μεσογειακής αναιμίας που ετησίως χρειαζόμαστε 100 χιλιάδες μονάδες γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας, κατά συνέπεια οι Μεσογειακές χώρες έχουν μία ευθύνη πολύ περισσότερη. Και όμως, η Ελλάδα είναι μέσα στις πέντε χώρες που συγκεντρώνει περισσότερο αίμα ανά μονάδα πληθυσμού. Η Ρόδος συγκεντρώνει 50 μονάδες ανά χίλιους κατοίκους και κάπου ανάλογος είναι και ο ΜΟ της Ελλάδας, ο οποίος θεωρείται υψηλός για τα δεδομένα του κόσμου.


Στη συνέχεια, ο κ. Κατσίβελας επισκέφθηκε τον σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου μας όπου συνάντησε και συζήτηση για τις ανάγκες που υπάρχουν τον διευθυντή κ. Ευάγγελο Αγγέλου ο οποίος του περιέγραψε τις δραματικές ανάγκες που δημιουργούνται το καλοκαίρι με τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, παρουσία της προϊσταμένη του παραϊατρικού κας Κατερίνας Καμπούρη και του λοιπού προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας