Αναοριοθετείται ο αρχαιολογικός χώρος σε Κρεμαστή και Παραδείσι

Αναοριοθετείται ο αρχαιολογικός χώρος σε Κρεμαστή και Παραδείσι

Αναοριοθετείται ο αρχαιολογικός χώρος σε Κρεμαστή και Παραδείσι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2681 ΦΟΡΕΣ

Αναοριοθετείται με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος της περιοχής Ασωμάτου Κρεμαστής, Βουνού Παραδεισίου και περιοχής αεροδρομίου Ρόδου.

Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
“ΑΠΟΦΑΣΊΖΟΥΜΕ
Την αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Ασωμάτου Κρεμαστής, Βουνού Παραδεισίου και περιοχής Αεροδρομίου Ρόδου, Δ.Ε. Πεταλούδων, δήμου Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου, περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, για την αποτελεσματικότερη προστασία μνημείων και αρχαιολογικών καταλοίπων που έχουν εντοπιστεί στις ακόλουθες θέσεις:


1. Ασώματος Κρεμαστής: α) τμήματα οικισμού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, β) μικρού οικισμού ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και γ) νεκροταφείου αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, που αποτελεί τμήμα των εκτεταμένων νεκροπόλεων της Ιαλυσίας στα βόρεια του δρόμου Κρεμαστής-Αεροδρομίου.


2. Κουμνούκι Κρεμαστής: τμήμα νεκροταφείου ελληνιστικών χρόνων.
3. Παραδείσι (περιοχή Αεροδρομίου): α) κατάλοιπα υστερομινωίκης κατοίκησης, β) αποθέτης με ροδιακούς αμφορείς του 210-170 π.Χ. και ρωμαϊκό νεκροταφείο στη θέση Ρενάκι (βορειοδυτικό τμήμα αεροδρομίου), και γ) εργαστηριακή εγκατάσταση ελληνιστικών - υστερορρωμαϊκών χρόνων στην περιοχή του ποδοσφαιρικού γηπέδου Παραδεισίου (δυτικά του αεροδρομίου).


4. Βουνό Παραδεισίου: α) μυκηναϊκά νεκροταφεία στις θέσεις “του Κουφά”, Κουρί, Άγιος Μερκούριος, Πατελλάκια και Ασπρόπηλος, β) τμήμα του μυκηναϊκού οικισμού στο Κουρί, γ) μυκηναϊκοί καθώς και ελληνιστικοί τάφοι στη θέση Ασπροσπηλιές, δ) αρχαϊκοί και ελληνιστικοί τάφοι στη θέση Πατελλάκια και ε) βυζαντινά, μεταβυζαντινά και ιπποτικά μνημεία (ναοί Υπαπαντής και Αγίου Νικολάου, κρηναίο οικοδόμημα “Σταυροθόλι’).


5. Χαλόπετρα: κτίσμα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και ιπποτικό ναΰδριο Αγίου Αββακούμ.
6. Σταυρός: μυκηναϊκή, αρχαϊκή και ελληνιστική νεκρόπολη.
7. Τσουκαλάδες: μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος


Ο αρχαιολογικός χώρος οριοθετείται από την πολυγωνική γραμμή: 1, 2, 3, ...,
113, 114, 115, ακτογραμμή και 1, που συνοδεύεται από σχετικό πίνακα ζευγών συντεταγμένων. Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου σημειώνονται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:5.000 της Γ.Υ.Σ., μετά από γεωαναφορά του σε ΕΓΣΑ ’87 και προσαρμογή του τοπικά σε φυσικά και τεχνητά όρια, όπως αυτά εμφανίζονται στους ορθοφωτοχάρτες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., και φέρουν την αντίστοιχη ακρίβεια.


Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας