Οι πρόσκοποι της Ρόδου υποδέχθηκαν την πρώτη τους σημαία σε ειδική τελετή

Οι πρόσκοποι της Ρόδου υποδέχθηκαν την πρώτη τους σημαία σε ειδική τελετή

Οι πρόσκοποι της Ρόδου υποδέχθηκαν την πρώτη τους σημαία σε ειδική τελετή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3328 ΦΟΡΕΣ

Την 1η Προσκοπική Ελληνική Σημαία τους, μετά από δύο χρόνια αποκατάστασης, υποδέχθηκαν την περασμένη Τετάρτη 6 Μαρτίου φίλοι και μέλη της Περιφερειακής Εφορείας προσκόπων Δωδεκανήσου (Π.Ε.Δ.) στο ιστορικό κτήριο που εγκαθίστανται εδώ και 76 χρόνια επί της πλατείας Ακαδημίας (επισήμως πλατεία Ζίγδη).

Στην εκδήλωση κατά την οποία πέραν της υποδοχής της σημαίας πραγματοποιήθηκαν δύο απονομές, το “παρών” έδωσαν σε αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Απόστολος Ασπράκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Κυριάκος Κασάπης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Γιώργος Χουρδάκης, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Κυκλάδων κ. Δημήτρης Κούτσιας, ο Βοηθός Περιφερειακός Έφορος Ανατολικής Πελοποννήσου Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Βαθμοφόροι, Ανιχνευτές, Μέλη των επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης και μέλη των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων, όλοι μέλη της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και φίλοι του προσκοπισμού.

Η ιστορία της σημαίας

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, οι πρόσκοποι της Δωδεκανήσου, εν όψει φυσικά και της 76ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, έκαναν μία αναδρομή στο παρελθόν και την ιστορία της Εφορείας, τόσο με την έκθεση φωτογραφικού υλικού που υπήρχε στην είσοδο του κτηρίου, όσο και με μία παρουσίαση από τον Περιφερειακό Έφορο και οικοδεσπότη της εκδήλωσης κ. Αντώνη Ζερβό.

Στις 7 Μαρτίου του 1948, στην παρέλαση της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, οι Πρόσκοποι συμμετείχαν με 855 άτομα και με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπενάκη, και τη Σημαία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Ήταν τότε που ο Βασιλιάς Παύλος παρέδωσε στον Περιφερειακό Έφορο, Ελευθέριο Μακρή τη σημαία της Περιφερειακής Εφορείας, η οποία βρίσκεται σήμερα σε περίοπτη θέση στο κτήριο της Περιφέρειας.

Η Προσκοπική Εστία, το κτήριο στην πλατεία Ακαδημίας απέναντι από το σχολείο, εγκαινιάστηκε το ίδιο έτος από τον Βασιλιά σε μεγάλη εκδήλωση και μέχρι σήμερα παραμένει «φάρος» που εκπέμπει τις φωτεινές του ακτίνες σε ολόκληρη την Προσκοπική Δωδεκάνησο.

Η διαδικασία αναπαλαίωσης της σημαίας

Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο τεχνικός συντηρητής έργων τέχνης κ. Ιάκωβος Μαστροζάννες, ο οποίος μίλησε για τη διαδικασία αναπαλαίωσης της σημαίας.

Όπως ανέφερε, η σημαία βρισκόταν από τη δεκαετία του 80 έως και μέχρι την αναπαλαίωσή της σε ένα κάδρο, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές φθορές. Με απόλυτο σεβασμό στο γεγονός ότι επρόκειτο για ένα έμβλημα, και όχι ένα έργο τέχνης, ο κ. Μαστροζάννες αναφέρθηκε στην απόφασή του να επαναφέρει τη σημαία σε μία όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις.

Μάλιστα, ο κ. Μαστροζάννες, κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωσης απέσπασε μία χαρτονένια ετικέτα, την οποία και κορνίζωσε σε ξεχωριστό κάδρο για να τοποθετηθεί δίπλα στη σημαία, ενώ στη συνέχεια, η Π.Ε.Δ απένειμε για τις δωρεάν υπηρεσίες αναπαλαίωσης στον κ. Μαστροζάννε πλακέτα με το προσκοπικό θυρεό της περιφέρειας.

Ευκαιρίας δοθείσης, τιμήθηκαν δύο άτομα, ο καθένας ξεχωριστά για τη δική του συνεισφορά στον προσκοπισμό.

Μετάλλιο Φίλων του προσκοπισμού στον υφυπουργό Ναυτιλίας

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Παππάς έλαβε το Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού από τον κ. Ζερβό.

Στην ομιλία του, αρχικά, τόνισε αρχικά πόσο σπουδαίο γεγονός είναι η αποκατάσταση της σημαίας, ειδικά μία μέρα πριν την επέτειο της Ενσωμάτωσης, και στη συνέχεια μίλησε για τη διαχρονική σημασία του προσκοπισμού μέσα στα χρόνια. “Αγωγή, υπόσχεση, αλήθεια, εντιμότητα, υπακοή, ετοιμότητα, αποτελούν μερικές από τις αξίες εκπαίδευσης του προσκοπισμού. Κάθε μέρα, μια καλή πράξη”, είπε χαρακτηριστικά.

Αργυρός Φοίνικας στον Γιάννη Σπύρου

Την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση για τους προσκόπους, αυτή της απονομής του παρασήμου του Αργύρου Φοίνικα, έλαβε ο συμπολίτης μας Γιάννης Σπύρου από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Γιώργο Χουρδάκη. Πρόκειται μάλιστα για τον τρίτο Δωδεκανήσιο που αποκτά μία διάκριση σαν κι αυτή, η οποία απονέμεται σε εξέχοντα μέλη της προσκοπικής κίνησης αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον προσκοπισμό σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Σπύρου, έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση το 1978. Από τότε, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, Αρχηγός Ανιχνευτών, Αρχηγός Εκπαιδευτής, Τοπικός Έφορος, Περιφερειακός Έφορος, ενώ άσκησε και για 8 συναπτά χρόνια τα καθήκοντά του ως Έφορος Εκπαίδευσης. Από το 1998, έχει συνδράμει τα μέγιστα στον τομέα της Εκπαίδευσης των προσκόπων αλλά και γενικότερα ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (2017) και σήμερα ασκεί τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Περιφερειακού Εφόρου Δωδεκανήσου. Το σώμα, τον έχει τιμήσει μέχρι τώρα με τα μετάλλια ευδόκιμου υπηρεσίας, εξαίρετων πράξεων, και προσκοπικής αξίας.

Ο ίδιος, ευχαρίστησε όλους εκείνους με τους οποίους έχει συμπορευθεί τα τελευταία χρόνια, και στο τέλος της σύντομης ομιλίας του, είπε:

“Για να ασκείς την τέχνη της γαλήνης, ηρέμησε το πνεύμα σου και σκέψου θετικά. Καθάρισε το σώμα και την ψυχή σου αποβάλλοντας κάθε κακία, εγωισμό και μισαλλοδοξία. Να είσαι ευγνώμων για τα δώρα του σύμπαντος, την οικογένεια, τη φύση και τους συνανθρώπους σου. Να είσαι ευγνώμων που σου δίνεται η ευκαιρία να πολεμήσεις για το όραμα και τον σκοπό. Κι αν αυτός ο πόλεμος σου φαίνεται ουτοπικός να μην διστάσεις ότι πράττεις το σωστό. Το όπλο σου είναι το παιδί κι ασπίδα σου η ειρήνη. Ακούς να μη διστάσεις, η νίκη είναι δική μας κι ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος."

Στην εκδήλωση, επίσης, μίλησαν ο βουλευτής κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο αναπληρωτής περφερειάρχης κ. Απόστολος Ασπράκης, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Κυριάκος Κασάπης, οι οποίοι αναφέρθηκαν ο καθένας στην ξεχωριστή σημασία του προσκοπισμού, και απο το Προσκπικό Σώμα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Προσκοπικού Σώματος κ. Γεώργιος Χουρδάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφέρειας κ. Στάθης Κουσουρνάς, ενώ μίλησε και κ. Ιωάννης Χαρίτος, ο οποίος αναφέρθηκε σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα πριν την Ενσωμάτωση. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό και αρχεία της ιστορίας του δωδεκανησιακού προσκοπισμού, στολές και αντικείμενα.

Ακολουθεί Φωτορεπορτάζ

 

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος