«Βαριές» ποινές σε δύο Σύριους για τη μεταφορά μεταναστών

«Βαριές» ποινές σε δύο Σύριους για τη μεταφορά μεταναστών

«Βαριές» ποινές σε δύο Σύριους για τη μεταφορά μεταναστών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 745 ΦΟΡΕΣ

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε δύο Σύριους που δικάστηκαν για ξεχωριστές υποθέσεις διακίνησης παράνομων αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη υπόθεση κατηγορούνταν 36χρονος Σύριος που είχε συλληφθεί μαζί με έναν –τότε- 18χρονο συμπατριώτη του πέρυσι τον Σεπτέμβριο, για τη μεταφορά 17 αλλοδαπών, από τα τουρκικά παράλια στο Φαληράκι.

Το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, έκρινε ένοχο τον 36χρονο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 58 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 381.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Σεβαστιανός Κούρκουλος.
Το περιστατικό είχε σημειωθεί λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα στις 3 Σεπτεμβρίου 2023 στη θαλάσσια περιοχή του Φαληρακίου.

Το ναυτικό παρατηρητήριο ενημέρωσε το περιπολικό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για την ύπαρξη ενός ύποπτου ταχυπλόου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή «Φαληράκι», το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Ρόδου.

Το πλωτό του Λιμενικού εντόπισε το ταχύπλοο σκάφος, το οποίο, στη θέα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσπάθησε να διαφύγει, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Άμεσα, έγινε χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του.

Οι συνολικά δεκαεννέα (19) αλλοδαποί επιβαίνοντες (16 άνδρες και 3 γυναίκες) του ταχυπλόου σκάφους, περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ δύο (02) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ένας 36χρονος και ένας 18χρονος, αναγνωρίστηκαν ως διακινητές.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν οι διακινητές, ενώ το ταχύπλοο ρυμουλκήθηκε στο νέο Καρνάγιο Ρόδου και εν συνεχεία κατασχέθηκε.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 36χρονου και του –τότε- 18χρονου, παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή και κατά συναυτουργία.

Στη συνέχεια, προσήχθησαν διαδοχικά ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου, όπου και οι δύο Σύριοι απολογήθηκαν αρνούμενοι τα όσα τους καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο άνδρες είχαν ισχυριστεί, ότι δεν είναι διακινητές ή χειριστές του σκάφους και πως και αυτοί είναι μεταφερόμενοι και ήθελαν να έρθουν στη χώρα μας με σκοπό στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου έχουν συγγενείς.

Οι ισχυρισμοί τους όμως αυτοί δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακρίτρια, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη έκριναν τους δύο Σύριους, προσωρινά κρατούμενους.

Μετέφερε είκοσι αλλοδαπούς
Συνολική ποινή κάθειρξης 69 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20 έτη) καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.150.700 ευρώ επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων σε 24χρονο από τη Συρία για τη μεταφορά 20 ατόμων από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν πρωινές ώρες στις 3 Οκτωβρίου 2023, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα σε δυσχερή θέση με σημαντικό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους, προέβη στην περισυλλογή και διάσωση 21 ατόμων (20 άντρες και 01 γυναίκα), όλοι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στο νέο Καρνάγιο της Ρόδου.

Η εν λόγω βάρκα ρυμουλκήθηκε με τη συνδρομή Α/Κ σκάφους στο λιμάνι της Ρόδου και κατασχέθηκε.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθη ο 24χρονος αλλοδαπός εκ των ανωτέρω, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως διακινητής από τους υπολοίπους.

Σε βάρος του αλλοδαπού από τη Συρία ασκήθηκε ποινική δίωξη για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κυβερνήτη πλοίου από την οποία πράξη μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή, αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα και προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου και απολογήθηκε, αρνούμενος την κατηγορία όπως αυτή του αποδίδεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 24χρονος είχε πει, ότι πράγματι δέχτηκε να κάνει τη μεταφορά, όμως τα χρήματα που είχε συμφωνήσει δεν επρόκειτο να τα πάρει, καθώς δεν ήθελε να επιστρέψει στην Τουρκία αλλά να μεταβεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο 24χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και θα επιστρέψει μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος του.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες