Διατηρήθηκε η ποινή των 4 ετών και 9 μηνών για φωτιά που έβαλε σε αυτοκίνητο

Διατηρήθηκε η ποινή των 4 ετών και 9 μηνών  για φωτιά που έβαλε σε αυτοκίνητο

Διατηρήθηκε η ποινή των 4 ετών και 9 μηνών για φωτιά που έβαλε σε αυτοκίνητο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1366 ΦΟΡΕΣ

Τη συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών, διατηρεί μετά την απόρριψη της έφεσής του από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, ο 43χρονος που έχει καταδικαστεί για τη φωτιά που είχε βάλει στο αυτοκίνητο υπαλλήλου Κτηματικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για δύο δικογραφίες, οι οποίες συνεκδικάστηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2022 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 43χρονο για τα εξής αδικήματα: βία κατά υπαλλήλου, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εμπρησμός από πρόθεση από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα, και του είχε επιβάλει συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 150 ημερήσιες μονάδες προς 3 ευρώ την ημέρα, χωρίς να την αναστείλει επί τριετία, ωστόσο του έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, την οποία και έκανε.

Η έφεσηή του λοιπόν εκδικάστηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, ωστόσο ο 43χρονος δεν εμφανίστηκε ενώπιόν του και έτσι απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη.

Συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας είναι οι κ.κ. Μαρίνα Κρανίτη και Μηνάς Τσέρκης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 43χρονος έβαλε φωτιά, με άγνωστη υγρή εύφλεκτη ύλη, πιθανόν πετρέλαιο, στο αυτοκίνητο του υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας, που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, στο Ροδίνι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις, να καταστραφεί ολοσχερώς το όχημα αλλά και να προκληθούν ζημιές και σε δύο παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, προέκυψε κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς τόσο σε παρακείμενα στην οδό αυτοκίνητα, όσο και σε κατοικίες, λόγω των εκρήξεων, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, στην ενέργειά του αυτή, ο 43χρονος προέβη για λόγους αντεκδίκησης, καθώς ο υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας και ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που κάηκε ολοσχερώς, είχε κάνει έλεγχο στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στην επιχείρηση τού κατηγορούμενου.

Κατά τον έλεγχο, ο υπάλληλος είχε διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού εκ μέρους του 43χρονου, ο οποίος μάλιστα όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, είχε χειροδικήσει σε βάρος του υπαλλήλου και έκτοτε τον παρακολουθούσε.

Η δε εμπλοκή του στον εμπρησμό προέκυψε τελικά «από οπτικό υλικό που συνελέγη από κάμερες που κατέγραψαν την πορεία του 43χρονου και του οχήματος που οδηγούσε μέχρι το σημείο του συμβάντος αμέσως πριν και αμέσως μετά από αυτό».

Πιο αναλυτικά, το περιστατικό του εμπρησμού σημειώθηκε λίγο πριν τις 3.30 τα ξημερώματα στις 7 Νοεμβρίου 2019. Την ώρα εκείνη, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Audi που ήταν σταθμευμένο επί της οδού Αισχίνης στην ευρύτερη περιοχή του Ροδινιού, τυλίχτηκε στις φλόγες, από άγνωστη αρχικά αιτία.

Η νύκτα έγινε μέρα από τις πύρινες γλώσσες που έκαιγαν το όχημα, και οι οποίες μέσα σε ελάχιστα λεπτά «τύλιξαν» και ένα δεύτερο αυτοκίνητο που βρισκόταν δίπλα παρκαρισμένο!

Ο ιδιοκτήτης τού αυτοκινήτου αλλά και κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την Άμεσο Δράση αλλά και την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, ωστόσο το ένα όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς και τα άλλα δύο είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές!

Από την πρώτη στιγμή όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για καθαρά εμπρηστική ενέργεια.
Συμπέρασμα, που επιβεβαιώθηκε από τις καταθέσεις που λήφθηκαν αλλά και τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι έμπειροι αξιωματικοί του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Βάσει πληροφοριών, τα αίτια δεν μπορούσαν να αποδοθούν στο ίδιο το όχημα από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά, αφού το αυτοκίνητο είχε πρόσφατα ελεγχθεί τεχνικά και ήταν σε άριστη κατάσταση. Επίσης, το αυτοκίνητο (Audi) είχε σταθμευθεί στον χώρο όπου κάηκε, περίπου στις 9 το βράδυ, δηλαδή για έξι ώρες πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς παρέμενε ακινητοποιημένο.

Παράλληλα, ξεκίνησε έλεγχος στις καταγραφές που είχαν γίνει από κάμερες της περιοχής, ενώ εξονυχιστικός έλεγχος έγινε και στα δύο πυρπολημένα οχήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εύφλεκτο υλικό, πιθανότατα κάποιο καύσιμο.
Για το συμβάν ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και παρακολουθούσε την πορεία των ερευνών η αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, η οποία και είχε δώσει εντολή να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου προσκομίστηκε και η δικογραφία που αφορούσε το επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου σε βάρος του ιδιοκτήτη τού καμένου αυτοκινήτου.

Ο παθών, που είναι δημόσιος υπάλληλος, είχε δεχτεί φραστική και σωματική επίθεση κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του και ευρισκόμενος σε χώρο αιγιαλού και παραλίας. Όλα πλέον τα στοιχεία οδηγούσαν στον 43χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών

Θάνατος 68χρονης λουόμενης στη Ρόδο