Θα υποβληθούν προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων

Θα υποβληθούν προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων

Θα υποβληθούν προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 906 ΦΟΡΕΣ

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έργων που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου κτηριακού αποθέματος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, απευθύνει ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Η Πρόσκληση αφορά τους παρακάτω δυνητικούς Δικαιούχους:
- Υπουργεία Υγείας, Ναυτιλίας και & Νησιωτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης και εποπτευόμενοι φορείς τους
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
- Δήμους Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

- Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr από την 19.03.2024 έως αποκλειστικά, την 28.06.2024

Η Δράση αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και προσθήκης βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, σε δημόσια/δημοτικά κτήρια (Διοικητήρια, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, κ.λπ.) της ΠΝΑ, καθώς και σε κτήρια όπου στεγάζονται πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες (μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πολυχώροι, δημοτικά γυμναστήρια - κολυμβητήρια, κ.λπ.).

Ενδεικτικές παρεμβάσεις αποτελούν η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους και Η/Μ εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση συστημάτων φυσικού/τεχνητού φωτισμού, η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, η εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτήρια, κ.λπ.

Προτεραιότητα δίνεται στα περισσότερο ενεργοβόρα δημόσια κτήρια και σε κτήρια που κατατάσσονται σε χαμηλή κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση.

Μέσω των προγραμματιζόμενων παρεμβάσεων προβλέπεται η βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης των ενισχυόμενων δημόσιων κτηρίων κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, η οποία θα τεκμηριώνεται με βάση τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ).

Στο πλαίσιο παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, προτεραιότητα θα δοθεί στη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ.
Τα σχετικά έργα θα πρέπει να πληρούν μια εκ των κατωτέρω προϋποθέσεων:
α) τουλάχιστον μεσαίας κλίμακας ανακαίνιση, όπως ορίζεται στη σύσταση (ΕΕ) 2019/786 της Επιτροπής, (η οποία ανακαίνιση οδηγεί σε 30%-60% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας) ή


β) τουλάχιστον 30% μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές.


Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτηρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις κτηριακές υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Α) Επιλέξιμες είναι οι ακόλουθες παρεμβάσεις


- Αντικατάσταση Κουφωμάτων. Η παρέμβαση αφορά κατά βάση σε θερμομονωτικά/ θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών προσαρμογής του πλαισίου) με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση του κουφώματος (υφιστάμενο πλαίσιο και υαλοπίνακας) ώστε να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ 2017 για τα υφιστάμενα κτήρια. Επιλέξιμη, επίσης, είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυώροφο κτίριο. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. εσωτερικές πόρτες). Στην κατηγορία αυτή γίνονται αποδεκτές και συμπληρωματικές (κι όχι αυτοτελείς) δαπάνες για σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης (τέντες, εξώφυλλα, ρολά, κλπ).


- Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη εκτός από την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και η εφαρμογή συστήματος εσωτερικής θερμομόνωσης (π.χ. για διατηρητέα κτήρια, τεχνικές δυσκολίες).


- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:
- Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα - λέβητα με καινούριο σύστημα καυστήρα – λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή υγραερίου, Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κ.λπ..). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου ή υγραερίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κ.λπ.).


- Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμοί αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κ.λπ.), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης


- Αντλίες Θερμότητας. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας: α) τοπικών μονάδων απευθείας εκτόνωσης με θερμαινόμενο μέσο τον αέρα β) ημικεντρικών μονάδων απευθείας εκτόνωσης με θερμαινόμενο μέσο τον αέρα, γ) κεντρικών μονάδων με θερμαινόμενο μέσο το νερό. Κατ’ αντιστοιχία τα ηλεκτρολογικά ως συνοδευτικές εργασίες


- Αναβάθμιση με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση/ ψύξη και ΣΗΘΥΑ. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης ή/και υποβοήθηση του κυρίως συστήματος θέρμανσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ) καθώς και συστήματος εξυπηρέτησης των φορτίων θέρμανσης/ ψύξης που λειτουργεί με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) .


- Άλλες Δράσεις Προώθησης της Αυτοπαραγωγής με εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συστημάτων αποθήκευσης, όπως αυτοπαραγωγή με ή χωρίς έγχυση στο δίκτυο, εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering).


- Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BEMS).
- Πιστοποίηση κατά ISO 50001:2011 με την εφαρμογή συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης.

- Υποστηρικτικές δράσεις όπως υπηρεσίες Συμβούλου για ενεργειακά θέματα, Τεχνικές Μελέτες, Ενεργειακές επιθεωρήσεις (έκδοση ΠΕΑ, Ενεργειακός Έλεγχος) κτλ,
- Λοιπές δαπάνες που συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»