Μήνυση από την οικογένεια του εθελοντή πυροσβέστη

Μήνυση από την οικογένεια του εθελοντή πυροσβέστη

Μήνυση από την οικογένεια του εθελοντή πυροσβέστη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2646 ΦΟΡΕΣ

Zητούν την τιμωρία όλων των υπευθύνων

Μηνυτήρια αναφορά με την οποία ζητούν να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη για τον θάνατο του άτυχου 40χρονου εθελοντή πυροσβέστη, πέρυσι το καλοκαίρι στη μεγάλη φωτιά της Ρόδου, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου η οικογένειά του.

Ο 40χρονος από τον Αρχάγγελο «έφυγε» από τη ζωή στις 2 Αυγούστου 2023 στο Νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλευόταν, και όπως ανέφεραν στη «Ροδιακή» συνδημότες του, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε.


Χθες, η οικογένεια τού εθελοντή πυροσβέστη, η σύζυγος, τα δύο του παιδιά, οι γονείς και ο αδελφός του, δια του δικηγόρου τους κ. Γιώργου Κυπραίου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου στην οποία αναφέρουν αναλυτικά όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στο χαμό του δικού τους ανθρώπου και στρέφονται «κατά παντός υπέχοντος ποινική ευθύνη».


Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι από τα περιστατικά που συνέβησαν προκύπτει ότι «τελέστηκε η αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια πολλών προσώπων που προβλέπεται και τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα ορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 18 και 302 του ΠΚ.», ενώ «απώτερος σκοπός της υποβολής της (μηνυτήριας αναφοράς) δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η τιμωρία των υπευθύνων για την απώλεια της ζωής του συζύγου, πατέρα, γιου και αδελφού μας,

αλλά αναγκαστήκαμε να προβούμε στην ενέργειά μας αυτή, διότι από την περιγραφόμενη πιο πάνω συμπεριφορά των αρμόδιων Αρχών, αντιληφθήκαμε ότι είναι ίσως ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα, φαινόμενο το οποίο, δυστυχώς, τείνει να είναι ο κανόνας στο νησί μας».

Τα περιστατικά όπως αναφέρονται στη μήνυση
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ο 40χρονος «συμμετείχε, εθελοντικά, στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έλαβαν χώρα στη Ρόδο κατά τον Ιούλιο 2023, και επιχειρούσε στις περιοχές της ν. Ρόδου της ΔΕ Νότιας Ρόδου του δήμου Ρόδου έως τις 27.08.2023 όπου και τραυματίστηκε, ενώ η παρουσία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου και της περιφέρειας Ν. Αιγαίου ήταν ανύπαρκτη. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που κατέβαλε στις 27.08.2023 στην περιοχή του χωρίου της Μαλώνας τραυματίστηκε στο δεξί πέλμα με αποτέλεσμα να αισθάνεται έντονο πόνο.


Είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια των καταστροφικών αυτών πυρκαγιών εκατοντάδες εθελοντές προσέφεραν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποτραπεί η βιβλική αυτή καταστροφή. Είναι επίσης γνωστό, ότι οι εθελοντές αυτοί οργανώθηκαν, μόνοι τους, σε ομάδες και λειτούργησαν αυτόβουλα χωρίς κανένα κεντρικό συντονισμό από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι μηχανισμοί των οποίων παρέμειναν αμέτοχοι ή έδρασαν ελλιπώς κατά την περίοδο αυτή.

Αμέσως και χωρίς να καθυστερήσει καθόλου, στις 28.07.2023 ο 40χρονος επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου προκειμένου να λάβει την ιατρική φροντίδα που απαιτούσε η κλινική του εικόνα. Πράγματι, εξετάστηκε από τον εφημερεύοντα ιατρό, ο οποίος, αφού διέγνωσε πιθανό ξένο σώμα στο δεξί του πέλμα του έδωσε οδηγίες να λάβει παυσίπονο φάρμακο (depon) και ν’ αναπαυθεί. Έτσι, ο 40χρονος επέστρεψε στην οικία του όπου παρέμεινε κλινήρης.


Την επόμενη ημέρα και αφού το άλγος στο δεξί του πέλμα συνεχιζόταν επισκέφθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του γενικού νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», οπού του συστήθηκε η συνέχιση των παυσίπονων φαρμάκων, η εφαρμογή παγοθεραπείας και ξεκούραση, οδηγίες που ακολούθησε κατά γράμμα. Στις 31.7.2023 και αφού αντιλήφθηκε και αισθανόταν ότι η κλινική του κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιωνόταν αλλά αντίθετα γινόταν χειρότερη, επισκέφθηκε ιδιώτη, ο οποίος, αφού διέγνωσε ότι υπάρχει οίδημα στο τραύμα, του χορήγησε αντιβιοτικά φάρμακα.


Δυστυχώς, την επόμενη ημέρα, δηλαδή την 01.08.2023 εμφάνισε σφοδρή επιδείνωση και αφού εμφάνιζε δύσπνοια, δυσχέρεια στην αναπνοή και πυρετό, ο 40χρονος επισκέφθηκε ταχύτατα αρχικά το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου και στη συνέχεια το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», από όπου εισήχθει, αμέσως, στην Α Παθολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου εξαιτίας της κλινικής εικόνας που παρουσίαζε. Κατά τη νοσηλεία του στην κλινική εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και εικόνα υποογκαιμικού σοκ. Λόγω του πυρετού, η εικόνα αποδόθηκε σε λοίμωξη αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας- σήψη

. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισης του σηπτικού σοκ (επιθετική ενυδάτωση-καλλιέργειες) – monitoring- προωθημένα αντιβιοτικά – αέρια σώματος- τοποθέτηση ΚΦΚ-(Κεντρικού Φλεβικού Καθετήρα)- ιδιότροπη υποστήριξη).

Ο 40χρονος έφερε αιμάτωμα - οίδημα στον δεξιό άκρο πόδα κάτωθεντων σφυρών με ήπιο άλγος και κ,φ, κινητικότητα και αισθητικότητα. Έγιναν παρακεντήσεις του αιματώματος και στάλθηκαν καλλιέργειες. Κάκωση από καταπόνηση από πολύωρη ορθοστασία. Απουσία άλγους κατά τις κινήσεις του άκρου ποδός.


Στη συνέχεια, εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση με ταχύπνοια, υποξυγοναιμία, υπερκαπνία, οξέωση, παύση του επιπέδου συνείδησης. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για διασωλήνωση. Τελικά, κατά τη διαδικασία διασωλήνωσης, ο άτυχος εθελοντής πυροσβέστης, έπαθε ανακοπή και παρότι διενεργήθηκε ΚΑΡΠΑ απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Αυγούστου 2023».


Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά των συγγενών του 40χρονου παλικαριού, από την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής διαπιστώθηκε, ότι ο θάνατός του «οφείλεται σε σηπτικό σοκ με ιστολογικά τεκμηριωμένη διάχυτη κυψελιδική βλάβη των πνευμόνων επί εδάφους ενεργούς οξείας λοίμωξης του δεξιού άκρου ποδιού με παρατηρούμενο αιμάτωμα σε αποδρομή. Απομονώθηκε το βακτήριο Escherichia Coli».

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω