Βίβιαν Λουϊζίδου: Γιατί οι μέδουσες από την Ερυθρά Θάλασσα έφτασαν στη Ρόδο

Βίβιαν Λουϊζίδου: Γιατί οι μέδουσες από την Ερυθρά Θάλασσα έφτασαν στη Ρόδο

Βίβιαν Λουϊζίδου: Γιατί οι μέδουσες από την Ερυθρά Θάλασσα έφτασαν στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2218 ΦΟΡΕΣ

Η Μεσόγειος σταδιακά τροπικοποιείται και αυτό επηρεάζει τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, δηλώνει η Βίβιαν Λουϊζίδου, βιολόγος ωκεανογράφος, στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ

Της
Νατάσας Παμπρή
στο RealVoice99.5

Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, η οποία έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο, εμφανίσθηκε στην παραλία των Τριαντών στη Ρόδο, το προηγούμενο τριήμερο.

Ενα σπάνιο αλλά και σχετικά επικίνδυνο τροπικό είδος, η μέδουσα της Ερυθράς Θάλασσας εντοπίστηκε στις ακτές της Ρόδου, φαινόμενο διόλου «περίεργο», σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αυξημένη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε φέτος στη χώρα μας, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Για το φαινόμενο αυτό, αλλά και γενικότερα την εισβολή των ξενικών ειδών, που έρχονται στα νερά της Μεσογείου, βρίσκοντας διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ, με πρώτη πύλη εισόδου τη Ρόδο, το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλλαγή στις ισορροπίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, η Βίβιαν Λουϊζίδου, βιολόγος ωκεανογράφος, στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ.

Η Μεσόγειος βρίσκεται σε μία κατάσταση που ονομάζεται τροπικοποίηση δηλαδή σιγά-σιγά μετατρέπεται σε τροπική θάλασσα, δεν θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια, μπορεί να γίνει στα επόμενα 100 χρόνια.

Όπως τόνισε η κα Λουϊζίδου «Σίγουρα το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ έφερε πολλά τροπικά είδη, ήδη από τη δεκαετία του ‘40 του ‘50 του ‘60. Τα τελευταία όμως περίπου 20 χρόνια βλέπουμε, ότι αυτές οι είσοδοι, οι εισβολές γίνονται όλο και πιο συχνές και έχουμε είδη τα οποία φτάνουν στα δικά μας νερά, είναι τροπικά είδη, άρα έρχονται από πιο θερμές θάλασσες και όταν μπαίνουν στη Μεσόγειο, λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και στη δική μας θάλασσα πλέον, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εγκατασταθούν και πολλές φορές δημιουργούν πολλά προβλήματα στα δικά μας είδη, στα ιχθυαποθέματα, στον τουρισμό μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, και στο οικοσύστημα γενικότερα.

Η Ρόδος βρίσκεται στις πρώτες πύλες εισόδου για αυτά τα είδη που έρχονται από την Ερυθρά θάλασσα, επειδή βρισκόμαστε πάνω σε ένα ρεύμα που κυκλοφορεί στη Μεσόγειο και τα φέρνει όλα πολύ εύκολα στο νησί μας σαν πρώτη καταγραφή, οπότε είμαστε και χαρούμενοι για αυτό γιατί είμαστε οι πρώτοι που βρίσκουμε νέες καταγραφές, αλλά ταυτόχρονα και πιο alert για οτιδήποτε επικίνδυνο μπορεί να έρθει στη Μεσόγειο. Στα επικίνδυνα είδη που έχουν εντοπισθεί τα τελευταία χρόνια είναι ο λαγοκέφαλος, ο οποίος είναι ένα τοξικό είδος, αν κάποιος το καταναλώσει θα έχει πολύ δυσάρεστη κατάληξη. Αντίστοιχα υπάρχουν κάποια άλλα, όπως είναι για παράδειγμα τα λεοντόψαρα, τα οποία μπορεί το τσίμπημά τους να είναι επώδυνο παρόλα αυτά είναι ένα είδος βρώσιμο και πάρα πολύ νόστιμο και πολύ θρεπτικό.

Είχαμε κάνει πριν από λίγο καιρό μάλιστα Ημερίδα με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων εδώ στη Ρόδο, όπου μας μαγείρεψαν περίπου 12 διαφορετικές συνταγές με λεοντοψαρα και με το να τρώμε αυτά τα ξενικά είδη τα οποία εννοείται είναι βρώσιμα και δεν είναι επικίνδυνα μπορούμε να βοηθήσουμε το οικοσύστημα, να μειώσουμε τους πληθυσμούς τους και να μην έχουν τόσο μεγάλες επιπτώσεις στα δικά μας είδη. Όπως και οι γερμανοί είναι είδος που έχει έρθει στο Αιγαίο από την Ερυθρά θάλασσα. Προσπαθούμε και εκεί να ενημερώσουμε τους ψαράδες ότι είναι ένα είδος που τρώγεται και να το εντάξουμε στη διατροφή μας».

Επιπλέον, η κα Λουϊζίδου υπογράμμισε, ότι από πέρυσι μέχρι φέτος καταγράφεται άνοδος 3 βαθμών Κελσίου στις θάλασσες της Ρόδου: «Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει ήδη, είμαστε μέσα στην κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία της θάλασσας τα τελευταία χρόνια που έχουμε καταγραφές ήτανε για αυτή την περίοδο στους 16 βαθμούς περίπου, ενώ φέτος στους 19 βαθμούς. Μπορείτε αυτό να το επιβεβαιώσετε πάρα πολύ εύκολα και από τους χειμερινούς κολυμβητές, οι οποίοι λένε όλοι πόσο πιο ζεστή είναι φέτος η θάλασσα. Το 2023 ήταν ένα από τα θερμότερα έτη που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία με χερσαίους καύσωνες αλλά και με θαλάσσιους καύσωνες, κάτι που αλλάζει και την κίνηση των ρευμάτων μέσα στη Μεσόγειο. Αλλάζει γενικά το μικροκλίμα, οπότε έχει πάρα πολλές προεκτάσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο για τα ξενικά είδη που θα μπουν στις θάλασσες μας να καταφέρουν να εγκατασταθούν, είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα. Βλέπουμε, ότι έχουμε πιο ήπιους χειμώνες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι κάτι συμβαίνει. Είναι ένα καζάνι που βράζει.

Η Μεσόγειος βρίσκεται σε μία κατάσταση που ονομάζεται τροπικοποίηση, δηλαδή, σιγά-σιγά μετατρέπεται σε τροπική θάλασσα, δεν θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια, μπορεί να γίνει στα επόμενα 100 χρόνια, παρόλα αυτά ήδη βλέπουμε, ότι πολλά τροπικά είδη έρχονται, εγκαθίσταται, αλλάζουνε τα δικά μας οικοσύστηματα, αλλάζουν τις ισορροπίες, τα ιχθυαποθέματα. Άρα έχουν επιπτώσεις και στην αλιεία και στην οικονομία και στον τουρισμό. Στο Ισραήλ για παράδειγμα, αυτές οι μέδουσες δημιούργησαν πολύ σοβαρά προβλήματα στις ακτές, άρα υπήρχε θέμα και με τον τουρισμό.

Αναφορικά με τις μέδουσες, έχουμε παρατηρήσει αυτή την «άνθηση» του είδους, το οποίο είναι και αυτό τροπικό είδος. Το «καλό» είναι ότι το τσίμπημα του δεν είναι θανατηφόρο, οπότε εμείς θεωρήσαμε σκόπιμο από τον Υδρολογικό Σταθμό να ενημερώσουμε τους πολίτες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα τσίμπημα ή αν δούνε κάποια τέτοια ζώα στην παραλία τι πρέπει να κάνουνε. Δεν θέλουμε να πανικοβάλλεται ο κόσμος, χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι για το τι υπάρχει στις θάλασσές μας. Ελπίζουμε, όπως ήρθε με τα θαλάσσια ρεύματα στα δικά μας νερά, έτσι να φύγει», σημείωσε σχετικά.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας