Χ. Γιασιράνη: Το δημογραφικό είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας

Χ. Γιασιράνη: Το δημογραφικό είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας

Χ. Γιασιράνη: Το δημογραφικό είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 657 ΦΟΡΕΣ

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε προχτές με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κα Χαρούλα Γιασιράνη.

Η κα Γιασιράνη ως εκλεγμένο τακτικό μέλος της Επιτροπής πήρε μέρος σε συζήτηση που έγινε για το δημογραφικό πρόβλημα με την παρουσία του συνόλου της ηγεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και υψηλόβαθμων στελεχών και συμβούλων του ίδιου υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην τελευταία απογραφή αποδείχτηκε ότι είναι η μοναδική περιφέρεια που παρουσίασε αύξηση στον πληθυσμό της και μάλιστα σε ποσοστό 6,1% με δεύτερη την Κρήτη (αύξηση0,2%) τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο τη δεκαετία 2011-2021.

Η αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε την κατάσταση στην περιοχή μας και σύντομα θα καταθέσει τις προτάσεις της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να συμπεριληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Εμάς αυτή η αύξηση δεν είναι κάτι που μας εφησυχάζει γιατί το δημογραφικό είναι το μείζον και το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Εκείνο που έγινε στη συνεδρίαση ήταν να μας πει το υπουργείο μέσω των γενικών γραμματέων και των ειδικών συμβούλων, ποιος είναι ο βασικός σχεδιασμός που έχει να κάνει

συνολικά με την οικογένειά μας. Ζήτησαν να εξειδικεύσει η κάθε περιφέρεια ποιο είναι εκείνο που θεωρούμε κρίσιμο και πρωτεύον, προκειμένου να λάβει μέτρα και να τα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, ώστε ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες και να θεσμοθετηθούν πολιτικές που θα

βοηθήσουν την αναπαραγωγική διαδικασία», δήλωσε η κα Γιασιράνη και πρόσθεσε:

«Εμείς από την πλευρά μας, κάναμε μία πολύ σοβαρή και εκτεταμένη μελέτη, ώστε να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις που οδηγούν τα νέα ζευγάρια στην αναπαραγωγή. Ανάμεσα στα ευρήματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και θα χρειαστούν πολιτικές που θ’ αλλάξουν αυτή την εικόνα είναι ότι οι γυναίκες την τελευταία δεκαετία τεκνοποιούν από τα 30 έως τα 39 τους χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι μετά τα 40, δύσκολα κάνεις άλλο παιδί ενώ διαπιστώσαμε, ότι πολλές οικογένειες είναι τριμελείς. Ομαδοποιήσαμε τα ευρήματά μας, τα παρουσιάσαμε και είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τις προτάσεις μας σύμφωνα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιφέρειάς μας που είναι μία πολυνησιακή περιφέρεια με διαφορετικές ανάγκες από νησί σε νησί και με έμφαση στην εποχικότητα.

Εκείνο που σκοπεύουμε να υποβάλουμε στις προτάσεις είναι η πραγματική εικόνα και οι πραγματικές ανάγκες που έχει κάθε οικογένεια, η οποία ζει στα νησιά μας, μικρά και μεγάλα. Θα δημιουργήσουμε εμείς τις προϋποθέσεις, ώστε

να γίνουν πολιτικές που να εξυπηρετούν τις οικογένειες, που τους θερινούς μήνες δεν έχουν που ν’ αφήσουν τα παιδιά τους».

Σύμφωνα με την κα Γιασιράνη υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα από ευρήματα χρήσιμα για εμάς και για την πολιτεία, η οποία ζήτησε από τις περιφέρειες να εξειδικεύσουν ποιες είναι οι ανάγκες τους, ώστε τον επόμενο μήνα να κατατεθούν για επεξεργασία στην ΕΝΠΕ και το υπουργείο, προκειμένου να γίνουν νόμος του κράτους.

Στην εισήγησή της τόνισε ότι η πιο πολυνησιακή περιφέρεια της χώρας είναι το Nότιο Αιγαίο και ότι η εποχικότητα είναι ένας παράγοντας που δεν τον συναντά κανείς τις ίδιες περιόδους σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτός θα είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο, η περιφέρεια θα υποβάλει τις προτάσεις της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

Όπως υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης, εκείνο που διαπιστώθηκε από την έρευνα που έγινε είναι ότι στα νησιά υπάρχει εργασία, ανάπτυξη και ένα σταθερό περιβάλλον και αυτό δίνει ασφάλεια, ειδικά στα νέα ζευγάρια, καθώς παρατηρείται και εσωτερική μετανάστευση που οδηγεί σε αύξηση του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»