Πασχάλης Κουλούμογλου: Η συναρπαστική πορεία του Παραολυμπιονίκη από τη Ρόδο στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού

Πασχάλης Κουλούμογλου: Η συναρπαστική πορεία του Παραολυμπιονίκη από τη Ρόδο στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού

Πασχάλης Κουλούμογλου: Η συναρπαστική πορεία του Παραολυμπιονίκη από τη Ρόδο στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1863 ΦΟΡΕΣ

Ένας πραγματικός πρωταθλητής δεν αναδεικνύεται μόνο μέσα από τα μετάλλια που κρέμονται γύρω από τον λαιμό του.

Αντιθέτως, αναδύεται μέσα από την προσωπική του ιστορία, την αφοσίωση και τη συνεχή προσπάθεια να ξεπερνά τα όρια τού εαυτού του. Ο Πασχάλης Κουλούμογλου, ο Ροδίτης Παραολυμπιονίκης στην άρση βαρών σε πάγκο, είναι ένα σπουδαίο τέτοιο παράδειγμα πραγματικής σωματικής υπέρβασης και πνευματικής δύναμης.

Η παιδική ηλικία και η ενασχόληση με τον αθλητισμό
Γεννημένος το 1994 στη Ρόδο, ο Πασχάλης Κουλούμογλου έζησε στο Παραδείσι μέχρι το 2000 και είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Το ταξίδι του στον κόσμο του αθλητισμού ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέρφια του ασχολούνταν με τη κολύμβηση και το στίβο. Όταν το 2000 η οικογένεια Κουλούμογλου μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, ο Πασχάλης είχε την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει το πάθος του για το ποδόσφαιρο, με το οποίο και «κόλλησε» για αρκετά χρόνια.


Δεν ήταν παρά στην Β΄ γυμνασίου όταν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή τόσο με τον αθλητισμό για άτομα με αναπηρία όσο και με την άρση βαρών. Το 2007, η παρότρυνση του σχολικού γυμναστή να γνωρίσει τον προπονητή Δημήτρη Ιωαννίδη (ο οποίος παραμένει προπονητής του μέχρι και σήμερα) άνοιξε τον δρόμο για ένα συναρπαστικό κεφάλαιο και μια σπουδαία αθλητική πορεία.

Οι αξίες που χαρακτηρίζουν έναν πρωταθλητή
Ο Πασχάλης Κουλούμογλου δεν έχει κατακτήσει μόνο μετάλλια. Έχει κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων με την υπομονή, την επιμονή και την εργατικότητα του. Οι αξίες αυτές τον καθοδήγησαν σε κάθε πρόκληση και του εξασφάλισαν αξιοσημείωτες διακρίσεις.


Παρά τις δύσκολες στιγμές που έχει αντιμετωπίσει, ζώντας σε μια χώρα όπου ο αθλητισμός παραμένει υποβιβασμένος, το όραμα του Πασχάλη παραμένει αναλλοίωτο: να κερδίσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, ανεξάρτητα από το χρώμα. Με αυτό τον στόχο ως κινητήριο δύναμη αλλά και με αξίες όπως, η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η αποφασιστικότητα να τον κατευθύνουν, συνεχίζει την ασταμάτητη πορεία του στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι και πετυχαίνει τα ακατόρθωτα.

Οι διακρίσεις
Στην ηλικία των 17 έως 20 ετών, ο Πασχάλης Κουλούμογλου βρέθηκε στην Εθνική ομάδα κατηγορίας Νέων, αφήνοντας εποχή με παγκόσμια και ευρωπαϊκά ρεκόρ. Το 2013, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ Νέων στα -54 κιλά (με επίδοση 148 κιλά) και την ίδια περίοδο σημείωσε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην κατηγορία -59 κιλά (με επίδοση 143 κιλά). Το 2015, στην κατηγορία των Ανδρών, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αναδεικνύοντας τη συνέχεια της ανοδικής του πορείας.


Οι Παραολυμπιακοί του Ρίο το 2016 βρήκαν τον Πασχάλη Κουλούμογλου στην 5η θέση, μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό πριν τον αγώνα. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στο Μεξικό, κατέλαβε την 6η θέση, ενώ το 2018 είχε την απόλυτη κυριαρχία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κερδίζοντας την 1η θέση.
Το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά, με δεύτερο τραυματισμό που τον κράτησε εκτός αθλητισμού για έξι μήνες.

Το 2020, στο Παγκόσμιο κύπελλο του Μάντσεστερ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο (2021), όπου κατέλαβε την 7η θέση και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2022) όπου και πάλι «αναρριχήθηκε» στην κορυφή, κερδίζοντας την1η θέση. Το 2023, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ντουμπάι, κατέκτησε την 4η θέση, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο για μόλις 1 κιλό, αλλά σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ (με επίδοση 188 κιλά).

Το τελευταίο επίτευγμα στην Ταϊλάνδη

Το τελευταίο επίτευγμα του Πασχάλη Κουλούμογλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ταϊλάνδη είναι μια ακόμη απόδειξη της ανυπέρβλητης δύναμής του. Κατακτώντας την πρώτη θέση με 183 κιλά, ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό και ανέβασε ψηλά τον πήχη, παραμένοντας πιστός στην αφοσίωση και την αντοχή που τον χαρακτηρίζουν.

Το 2024 και η επικείμενη πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες
Το μέλλον του Πασχάλη Κουλούμογλου οδηγεί στο Παρίσι, όπου σκοπεύει να κατακτήσει το πολυπόθητο μετάλλιο. Τα σχέδιά του για το 2024 προβλέπουν τη συμμετοχή σε τουλάχιστον δύο Παγκόσμια κύπελλα, τα οποία και θα του εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» για τους Παρολυμπιακούς Αγώνες. Αρωγός στην προσπάθειά του, που διαρκώς τον φέρνει αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, είναι ο προπονητής του, Δημήτρης Ιωαννίδης, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του από τα 13 του χρόνια, αλλά και οι χορηγοί του.


Ο Ροδίτης αθλητής αποδεικνύει με το προσωπικό του παράδειγμα, πως ο αθλητισμός δεν είναι μια απλή σωματική δραστηριότητα: είναι μια δοκιμασία της ψυχής, μια απόδειξη, ότι οι περιορισμοί βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας και ότι ο πραγματικός πρωταθλητής δεν γνωρίζει αποτυχία παρά μόνο σοφία, γνώση και εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”

Κλεάνθης Παραδεισίου: «Διαζύγιο» με Κώστα Καλημέρη

Στην 22η Ανάβαση Κύμης «Γιάννης Ηλιόπουλος» ο Ματθαίος Μπουρλίδης