Συνεργασία Μηχανικών Δωδ/νήσου: "ΤΕΕ Δωδεκανήσου και προσφυγή στο ΣΤΕ για νέα μαρίνα Ρόδου - Το χρονικό μίας (λυπηρής) υπαναχώρησης"

Συνεργασία Μηχανικών Δωδ/νήσου: "ΤΕΕ Δωδεκανήσου και προσφυγή στο ΣΤΕ για νέα μαρίνα Ρόδου -  Το χρονικό μίας (λυπηρής) υπαναχώρησης"

Συνεργασία Μηχανικών Δωδ/νήσου: "ΤΕΕ Δωδεκανήσου και προσφυγή στο ΣΤΕ για νέα μαρίνα Ρόδου - Το χρονικό μίας (λυπηρής) υπαναχώρησης"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3182 ΦΟΡΕΣ

Από τη Συνεργασία Μηχανικών Δωδεκανήσου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου αποτέλεσε τον πρώτο θεσμικό φορέα που τοποθετήθηκε δημόσια εκφράζοντας προβληματισμό για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων του τουριστικού λιμένα Μαρίνα Ρόδου (ΦΕΚ Δ, 1046/ 31.12.2023). Επίσης αποτέλεσε τον κύριο εισηγητή επί του θέματος σε ευρεία σύσκεψη κοινωνικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 21.02.2024 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη Αλέξανδρου.

Επειδή η απόφαση με οριακή πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου να μην προσφύγει στο ΣΤΕ για ακύρωση του σχετικού ΦΕΚ, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους συναδέλφους αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, αποτελεί επιβεβλημένη υποχρέωση να υπάρξει ενημέρωση επί των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Για όσους μηχανικούς εξακολουθούν να πιστεύουν στον θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ ως τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, που παρεμβαίνει με τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο προς όφελος της κοινωνίας και της αειφόρου ανάπτυξη του τόπου, μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες, η στάση του φορέα μας αποτέλεσε μία βαθύτατη απογοήτευση.

Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή της απόφασης για προσφυγή ακυρώσης της τροποποίησης χωροθέτησης της νέας μαρίνας έχει ως εξής :

Τρίτη 30.01.2024 Κοινή συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Εκδίδεται κοινό δελτίο τύπου με ομόφωνη απόφαση που μεταξύ άλλων αναφέρει: «αποτελεί έργο μεγάλης κλίμακας με υπέρμετρη αύξηση των όρων δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων που ισχύουν στην περιοχή σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο-Σχέδιο πόλεως Ρόδου. Δημιουργείται μία νέα πόλη εντός του αστικού ιστού της υφιστάμενης με στοιχεία ανισόρροπης ανάπτυξης, Πολεοδομικής και Αστικής. Σε κάθε περίπτωση, η νέα χωροθέτηση αφορά κυρίως μία επένδυση κτηματομεσιτικού χαρακτήρα (real estate) και όχι μία ανάπτυξη που ενισχύει μόνο τη λειτουργία της μαρίνας, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.»

Δευτέρα 12.02.2024. Πολύωρη συνάντηση με δήμαρχο Ρόδου Κολιάδη Αλέξανδρο. Αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος. Αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για κοινή σύσκεψη κοινωνικών φορέων που θα συζητηθεί το θέμα στις 21.02.2024.

Τρίτη 13.2.2024 Συνεδρίαση της 35μελούς Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Η συνεδρίαση διακόπτεται λόγω προχωρημένης ώρας και συνεχίζεται την Δευτέρα 19.02.2024.

Κατατέθηκαν 3 προτάσεις για ψήφιση. Η πρώτη ήταν η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής, με κείμενο που είχε συνδιαμορφωθεί από 4 μέλη της που εκπροσωπούσαν και τις 4 παρατάξεις που μετέχουν σε αυτή. Συνοπτικά η πρόταση έλεγε α) να κατατεθεί η προσφυγή στο ΣΤΕ για ακύρωση του ΦΕΚ β) την λήψη πρωτοβουλιών για ενημέρωση και συντονισμό δράσης με άλλους κοινωνικούς φορείς γ) να επιδιωχθεί η υλοποίηση της επένδυσης με σεβασμό στον δημόσιο χώρο, τον πολίτη παράλληλα με όρους βιωσιμότητάς της. Συγκέντρωσε 20 ψήφους, στηρίχθηκε από ΔΩΠΡΩΜΗ (επικεφαλής Γλυνός Γιάννης, πρόεδρος), ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (επικεφαλής Γρύλλης Ιάκωβος), ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΙΣ (επικεφαλής Μελένος Δημήτρης) και 2 συνάδελφοι της ΔΚΜ.

Η 2η πρόταση κατατέθηκε από το μέλος της Αντιπροσωπείας κ. Σάββενα Γιώργο, που πρότεινε να μην κατατεθεί η προσφυγή για την ακύρωση του ΦΕΚ και αντ΄ αυτού «Tο άνοιγμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κύριο συντονιστή το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με αυστηρά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόσο με τους θεσμοθετημένους τοπικούς φορείς, όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους».

Σημειώνεται η παραδοχή του κ. Σάββενα ότι πραγματοποίησε δια ζώσης συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου προκειμένου να ενημερωθεί ατομικά «ως ιδιώτης» για τις θέσεις του επενδυτικού σχήματος επί του θέματος ώστε να έχει «πλήρη άποψη», καθώς και ότι οι επενδυτές δείχνουν δεκτικοί σε προτάσεις βελτίωσης του σχεδιασμού. Η πρόταση αυτή έλαβε 7 ψήφους (τμήμα της παράταξης ΔΚΜ).

Η 3η πρόταση κατατέθηκε από την παράταξη Πανεπιστημονική, ουσιαστικά δήλωνε την συνολική αντίθεση με την επένδυση, έλαβε 1 ψήφο.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η βούληση των συναδέλφων που συμμετείχαν σε δύο πολύωρες συνεδριάσεις της αντιπροσωπείας αποτυπώθηκε με εμφατικό τρόπο, 20 υπέρ της προσφυγής, 7 κατά της προσφυγής, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μομφή κατά του προέδρου της Αντιπροσωπείας κ. Χρυσουλάκη Γιώργου (ΔΚΜ) λόγω των αντικαταστατικών πρακτικών που ακολουθούσε με εμφανή τη διάθεση κωλυσιεργίας για τη μη λήψη απόφασης για την προσφυγή. Μεταξύ άλλων αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την εισήγηση της Διοικούσας επιτροπής. Η μομφή στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις πλην ΔΚΜ και υπήρξε αντικατάστασή του για το υπόλοιπο της συνεδρίασης. Η καθαίρεση προέδρου αντιπροσωπείας συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Τετάρτη 22.02.2024. Επίσκεψη του προέδρου του ΤΕΕ Στασινού Γιώργου (ΔΚΜ) στη Ρόδο. Ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα, πραγματοποίησε συνάντηση στη νέα μαρίνα με την διοίκησή της, απέφυγε οποιαδήποτε θεσμική επικοινωνία με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Οι δηλώσεις του ήρθαν σε πλήρη αντιδιαστολή με τις ήδη εκφρασμένες θέσεις μας, δημιουργώντας εξαιρετικά δυσμενή σχόλια για τον τρόπο λειτουργίας του φορέα μας. Μεταξύ άλλων ο κ. Στασινός δηλώνει «δεν είναι δυνατόν ο λαϊκισμός να μην αφήνει τη χώρα να πάει μπροστά».

Τρίτη 27.02.2024 Συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Επιβεβαιώνεται η απόφαση για προσφυγή στο ΣΤΕ από κοινού με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει «να δοθεί η ευκαιρία στη νέα δημοτική αρχή και το Δήμο Ρόδου, να τροποποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία του ΦΕΚ, να εκτελέσει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την περιοχή και να επαναδιαπραγματευθεί τα αντισταθμιστικά οφέλη» Στην ψηφοφορία 7 υπέρ της προσφυγής 1 παρόν.

Τετάρτη 28.02.2024 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Ρόδου ενημερώνει τα μέλη για την κατάθεση της επικείμενης προσφυγής από τα δύο επιμελητήρια.

Τρίτη 05.03.2024 Συνεδρίαση της ΔΕ ΤΕΕ Δωδεκανήσου προκειμένου να επανεξεταστεί η προσφυγή δεδομένου του ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου δεν θα συμμετάσχουν. Στην πρώτη ψηφοφορία : Υπέρ της προσφυγής 4 (3 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, 1 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΙΣ), Κατά της προσφυγής 3 (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας), παρόν 2 (ΔΚΜ). Ακολουθεί 2η ψηφοφορία. Αποφασίζεται με οριακή πλειοψηφία 5-4 να μην γίνει προσφυγή.

Πέμπτη 07.03.2024 Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην εφημερίδα Δημοκρατική με θέμα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της επένδυσης των Αμερικάνων σε περίπτωση προσφυγών στο ΣΤΕ», εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί ότι άσκησε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο της προσφυγής. Προφανώς δεν γνώριζε ότι η προσφυγή είχε ήδη κατατεθεί από τις 06.03.2024

Σε ό,τι με αφορά ατομικά, θα συνεχίσω ως ενεργός πολίτης τη διεκδίκηση των θέσεων που είχαν κατατεθεί από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου στη συνάντηση των θεσμικών φορέων στις 21.02.2024 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Για όσους επιθυμούν επιπλέον ενημέρωση, προτρέπω να αναζητήσουν τα άρθρα του Πάνου Βενέρη με τίτλο «μερικές σκέψεις σε ΜΑΡΙΝΑδα» στις 11.02.2024 και την ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση για την Νέα Μαρίνα στις 27.02.2024 των Βυρίνη Αθανάσιου, Ιωσήφ Δημήτρη, Καλαποδάκη Βασίλη, Καραταπάνη Σάββα και Σπυρόπουλου Σπύρου.

Προφανώς και οι απόψεις μπορούν να αλλάζουν, με προτάσεις και επιχειρήματα όμως. Όχι με κινδυνολογικά διλλήματα, πιέσεις και απειλές.

 

Για τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ιάκωβος Γρύλλης

Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου

 

 

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου