Χ. Γιασιράνη: Το Νότιο Αιγαίο είναι μια φωτεινή κουκίδα στον δημογραφικό χάρτη της χώρας

Χ. Γιασιράνη: Το Νότιο Αιγαίο είναι μια φωτεινή  κουκίδα στον δημογραφικό χάρτη της χώρας

Χ. Γιασιράνη: Το Νότιο Αιγαίο είναι μια φωτεινή κουκίδα στον δημογραφικό χάρτη της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 828 ΦΟΡΕΣ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το δημογραφικό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα στην ελληνική οικογένεια για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, παρουσίασε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, η αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χαρούλα Γιασιράνη, εκλεγμένο τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΕΝΠΕ, μετά και την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που έγινε την επόμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
«Στα αξιοσημείωτα που καταγράφονται είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες σε όλη την Ελλάδα γεννούν πλέον στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους και στόχος είναι να πέσει ο μέσος όρος για να είναι σε νεαρότερη ηλικία σε αναπαραγωγική περίοδο.

Δεν είναι ο δείκτης 6,2 που είναι το σκορ, γιατί περί σκορ πρόκειται, σε μία χώρα που μόνο αρνητικούς δείκτες όταν υπάρχει μία κουκκίδα η οποία είναι λαμπερή, φωτεινή και το 6,2 αυτό ακριβώς είναι για τη χώρα, αυτό ακριβώς είναι η αύξηση του πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο, είναι μία φωτεινή κουκίδα, είναι ένα παράδειγμα το οποίο πρέπει να μιμηθούν και οι υπόλοιποι για να έχουν τα αποτελέσματα που έχουμε εμείς. Τι συμβαίνει λοιπόν στο Νότιο Αιγαίο;

Δεν είναι λόγος εφησυχασμού καθόλου, εκείνο που έχουν επιτύχει τα λεγόμενα παλιά από προηγούμενους πολιτικούς τα νησιά της άγονης γραμμής δεν είναι καθόλου νησιά της άγονης γραμμής, είναι τα νησιά πρωταθλητές σε όλη τη χώρα. Είναι η πολυνησία αλλά εγώ θα προσθέσω και την εποχικότητα των επαγγελμάτων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Το αντικείμενο της Eπιτροπής αυτής είναι ακριβώς αυτό, η πρώτη συνάντηση που έγινε διαδικτυακά έγινε για να μας πει το υπουργείο δια των επιτελών του ποιες είναι οι οριζόντιες δράσεις για όλη τη χώρα και στη συνέχεια ζητήθηκε από εμάς τους εκπροσώπους των περιφερειών να εξειδικεύοσυμε τα μέτρα που θέλει η κάθε περιφέρεια για τη δική της περιοχή. Μελετάμε ακόμα τα στοιχεία της απογραφής του ‘21 μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες βεβαίως που συνιστούν σε αυτήν την άνοδο της αύξησης του πληθυσμού του Νοτίου Αιγαίου.


Το Νότιο Αιγαίο προσφέρει το στοιχειώδες, το βασικό, την ασφάλεια στις οικογένειες για να κάνουν παιδιά. Σημαίνει καλή οικονομία, ανάπτυξη, καλό και ποιοτικό περιβάλλον που ευνοεί, καλές συνθήκες διαβίωσης, αλλά κυρίως έχει να κάνει με τη σταθερότητα στον εργασιακό χώρο. Ποιότητα στη διαβίωση της οικογένειας. Από την πλευρά μας, έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα εκθέσουμε και πάνω σε αυτά εμείς θα χτίσουμε τις προτάσεις μας για να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που πρόκειται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να φέρει σύντομα στη Βουλή.


Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν είναι ευνοϊκό, δεδομένου ότι μετά τα 40, δύσκολα οι γυναίκες κάνουν παιδιά.


Πρέπει λοιπόν να κατεβάσουμε το μέσο όρο, να αλλάξει δεκαετία η αναπαραγωγική διαδικασία, οι Ελληνίδες πρέπει να γεννούν νωρίτερα από τα 30. Αυτό είναι ένα όμως στοίχημα, το οποίο πρέπει συνολικά η χώρα να το αντιμετωπίσει. Για την περιοχή μας, εμείς θα ζητήσουμε μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των οικογενειών που ζουν στα νησιά.


Από την πλευρά μας στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε τους γιατρούς να πηγαίνουν στα μικρά και αγροτικά ιατρεία και είναι 101 γιατροί σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Είναι ένα στοιχείο, το οποίο οι τοπικές ηγεσίες μπορούν να βάλουνε μέσα στην φαρέτρα τους, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν και το δημογραφικό, γιατί δεν είναι μόνο το δημογραφικό σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας.


Ωστόσο όμως, πρέπει να δοθούν κίνητρα στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί να κάνουν ένα τουλάχιστον ακόμα ένα. Στις οικογένειες που έχουν δύο παιδιά να κάνουν το τρίτο τους παιδί και στις οικογένειες με τρία παιδιά να κάνουν ακόμα τουλάχιστον ακόμα ένα. Με το να κάνει μία οικογένεια ένα παιδί σημαίνει ότι μειώνεται κατά το ήμισυ ο πληθυσμός.

Οικογένειες που κάνουν το δύο παιδιά σταθεροποιούν μόνο το αρχικό νούμερο, ο στόχος πρέπει να είναι από τρία παιδιά και πάνω. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε σε όλους, πρέπει να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα και τα εφόδια και τις συνθήκες εκείνες οι οποίες θα μπορέσουν να τους δώσουν την ασφάλεια ούτως ώστε να κάνουνε τουλάχιστον ένα παιδί ακόμη.

Επίσης, ένα σημαντικό εύρημα που πλησιάζει παραπάνω από το μισό περίπου παραπάνω από το 50% είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Νότιο Αιγαίο αλλά και σε όλη τη χώρα που ζουν μόνοι. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία και εμείς και το Υπουργείο πρέπει να επεξεργαστούμε και σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε ούτως ώστε να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε αυτήν την πάρα πολύ κακή εικόνα, η οποία δεν είναι μόνο δική μας ελληνική εικόνα, είναι και πανευρωπαϊκή και διεθνής.
Πηγή: Real Voice

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας