Ευαγγελία Παναή: Ασέβεια και απρέπεια απέναντι στον χώρο της Φιλερήμου

Ευαγγελία Παναή: Ασέβεια και απρέπεια απέναντι στον χώρο της Φιλερήμου

Ευαγγελία Παναή: Ασέβεια και απρέπεια απέναντι στον χώρο της Φιλερήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2732 ΦΟΡΕΣ

Της
Ευαγγελίας Μ. Παναή

 

Πίκρα, στενοχώρια, θυμός. Είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με περισσότερα από 3.000 χρόνια ιστορίας, ως τοποθεσία.

Αποτελεί ασέβεια και απρέπεια, εκ μέρους του κράτους, της κυβέρνησης, του υπουργείου Πολιτισμού και κάθε άλλου αρμοδίου φορέα, που έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της προστασίας, της φροντίδας, της περιποίησης, της συντήρησης, της ανάδειξης του Ιερού και τόσο έμφορτου από ιστορία, πολιτισμό και παράδοση, χώρου της Φιλερήμου και συγκεκριμένα, της περίφημης σε όλο τον κόσμο, Οδού του Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού (Via Crucis).

Οι εικόνες από χαλκό που είχαν κλαπεί, δεν έχουν ακόμη επανατοποθετηθεί στη θέση τους. Ελπίζουμε αυτό να γίνει το ταχύτερο.

Όμως, αυτό που προϋπάρχει, είναι η αδιαφορία και εγκατάλειψη του ίδιου του δρόμου που οδηγεί στην κορυφή, στον μεγάλο Σταυρό: τα δύο αυλάκια από χοχλάκια λευκά, εκατέρωθεν του δρόμου για την απορροή των ομβρίων υδάτων, χρόνια τώρα σπασμένα, ξηλωμένα, χωμένα με χώματα και με αγριόχορτα φυτρωμένα μέσα (έως και «νάρθηκες»), που επιταχύνουν το ξήλωμα του βοτσαλωτού.

Πέτρινα σκαλοπάτια φθαρμένα, λακκούβες καθ' όλο το μήκος της Οδού του Μαρτυρίου και γενικά μια εικόνα και κατάσταση, όχι μόνο άσχημη, αλλά και επικίνδυνη για τους επισκέπτες.

Θα πω το κλασικό, που απεχθάνομαι: «Η νέα τουριστική σεζόν άνοιξε», ήδη τουρίστες το επισκέπτονται! (Δεν μου αρέσει να τη λέω και να την ακούω αυτή τη φράση, διότι έτσι, είναι σαν να παραδεχόμαστε, ότι εμείς οι ντόπιοι, δεν αξίζουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπές).

Το υπουργείο Πολιτισμού, που εισπράττει αμέτρητα έσοδα από την «παχιά αγελάδα» που λέγεται Ρόδος, τι περιμένει για να συντηρήσει αυτά που βρήκε έτοιμα από τους κατακτητές; Που και εκείνοι, από το αίμα των προγόνων μας τα έκαναν!

Εκπροσώπους έχει ο Τόπος μας, για να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσουν επιτέλους μια άλλη αντιμετώπιση του Νησιού μας αλλά και των Μνημείων του και της Αρχιτεκτονικής του Κληρονομιάς από την Κεντρική Εξουσία, (μια που το πρόβλημα της εγκατάλειψης είναι γενικό και δεν αφορά μόνο τη Φιλέρημο), ή περί άλλα τυρβάζουν;

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου