Τ. Χατζηλιαμής: Θετικά τα μηνύματα για τη Ρόδο από τις τουριστικές αγορές

Τ. Χατζηλιαμής: Θετικά τα μηνύματα  για τη Ρόδο από τις τουριστικές αγορές

Τ. Χατζηλιαμής: Θετικά τα μηνύματα για τη Ρόδο από τις τουριστικές αγορές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1612 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα θα έχουμε τη φετινή σεζόν στον Τουρισμό, όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Τάσος Χατζηλιαμής, ο οποίος με δηλώσεις του χθες υπογράμμισε ότι θα κινηθούμε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και ότι ίσως να έχουμε και μία μικρή αύξηση.

Ειδικότερα, μιλώντας για την τουριστική περίοδο του 2024, ανέφερε: «Με βάση τα τελευταία δεδομένα των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Ρόδου, θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι και ίσως λίγο καλύτερα. Πέρσι η σαιζόν ήταν πάρα πολύ καλή σε θέμα αφίξεων αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα της φωτιάς, και φέτος πρόκειται να είναι μία παρόμοια χρονιά, ίσως με μία μικρή αύξηση στο θέμα των θέσεων.

Θα είναι μία καλή σεζόν. Αν δεν υπάρξει κάποιος σημαντικός παράγοντας, θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο σε αριθμό αεροπορικών θέσεων όσο και από εισοδηματικής άποψης».

Νέες αγορές
Ερωτηθείς για το αν θα δούμε νέες αγορές, απάντησε, ότι υπάρχουν κάποιες νέες αγορές τις οποίες προσπαθεί ο προορισμός να προσελκύσει τον τελευταίο καιρό, όμως, σε πολύ μικρά νούμερα. Όμως αν καλλιεργηθεί η προσπάθεια αυτή, μπορεί να φέρει αποτελέσματα στο μέλλον, κάνοντας λόγο για την Ινδία, η οποία είναι στα σπάργανα δημιουργίας ζήτησης για τον προορισμό μας.

Ο κ. Τάσος Χατζηλιαμής
Αναφερόμενος στο Ισραήλ τόνισε, ότι λόγω πολέμου, έχουμε μία αβεβαιότητα όσον αφορά τις αφίξεις παρότι, τα μηνύματα που έχουν οι συνάδελφοί του που ασχολούνται με αυτή την αγορά είναι ότι θα ξεκινήσει και υπάρχει μάλιστα ζήτηση.

Παρ΄ όλα αυτά κάθε μέρα διαφοροποιείται από την προηγούμενη, γιατί υπάρχει ένας πόλεμος και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. «Για εμάς είναι σημαντική αγορά, είναι μέσα στις 10 κυριότερες για τη Ρόδο και ανάλογα με το πώς θα πάει φέτος, ενδέχεται να έχουμε μία διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι» είπε.

Οι άλλες αγορές
Σε ερώτηση για το πώς διαμορφώνονται οι άλλες αγορές του νησιού μας, δήλωσε, πως η γερμανική αγορά έχει σταδιακά μία πτώση στα early booking εδώ και τρία χρόνια αλλά παρ’ όλα αυτά, το νησί της Ρόδου είναι σε καλύτερα επίπεδα από άλλους προορισμούς. Όπως είπε, αυτό δε σημαίνει, ότι θα πάει άσχημα αυτή η αγορά, αλλά είναι πιο ανταγωνιστική η αγγλική αγορά στο να «πάρει» πρώτη τα κρεβάτια, που θα έπαιρνε η γερμανική. Αυτό θα φανεί στις last minute κρατήσεις.


Σ’ ό,τι αφορά την αγγλική αγορά αυτή πάει πάρα πολύ καλά, ειδικά για το νησί της Ρόδου. Εκπληκτικά, όπως είπε χαρακτηριστικά και αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό θα έχουμε μεγάλη αύξηση.


«Οι υπόλοιπες αγορές επίσης έχουν θετική πορεία. Η Πολωνία πάει πολύ καλά, υπάρχει ζήτηση για το νησί μας, η Τσεχία πάει πολύ καλά, η Ρουμανία, η Ιταλία υπάρχει ένα μονοπώλιο από έναν τουρ οπερέιτορ που έχει το 80% στην αγορά. Οι θέσεις έχουν φτάσει σε ένα ταβάνι και ίσως να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση. Μπορεί όμως να καλυφθεί από μεμονωμένους πελάτες που προσπαθούν να έρθουν μόνοι τους.


Η σκανδιναβική αγορά έχει κάνει ένα δυναμικό come back και έχει επιστρέψει δυναμικά, κυρίως σε δύο προορισμούς, τη Ρόδο και  τα Χανιά, οπότε θεωρούμε, ότι φέτος θα πάει πολύ καλά.


Υπάρχουν και οι άλλες γερμανόφωνες αγορές, όπως Αυστρία και Ελβετία, που ακολουθούν την πορεία της Γερμανίας και μικρότερες αγορές που έχουν ενδιαφέρον όπως Σερβία, Ουγγαρία κ.λπ.. Γενικότερα όλες οι αγορές δείχνουν θετικά σημάδια ζήτησης προς τη Ρόδο» δήλωσε ο κ. Χατζηλιαμής.


Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις τιμές είναι σαφώς αυξημένες αλλά όχι σε σημείο που να γίνει μη ελκυστικός ο προορισμός. γενικά οι τιμές μας είναι προσιτές σε σχέση με το προϊόν που πουλάμε, όπως είπε και θεωρεί, ότι αυτό θα συνεχίσει και του χρόνου που περιμένουμε κάποιες αυξήσεις, εκφράζοντας την ευχή να έχουν μία λογική αύξηση, ώστε να μη γίνουμε ακριβός προορισμός.

Η βίζα για τους Τούρκους
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην 7ήμερη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, τονίζοντας, ότι είναι μία επιτυχία για τα νησιά μας. κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή της είπε τα εξής: «Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου έκανε την πρόταση που έγινε αποδεκτή και ο συνάδελφός μας, Μιχάλης Ροδίτης, ήταν εκείνος που τη συνέταξε και είδε τη διεκπεραίωσή της.


Είναι κάτι πολύ θετικό για τα νησιά μας και κάτι που θα αυξήσει την εισροή πελατών από τη γείτονα χώρα και ανάλογα θα αυξηθεί και το εισόδημα, που θα έρθει από την Τουρκία προς την Ελλάδα οπότε είναι κάτι πολύ θετικό».

Για την κρουαζιέρα
Μιλώντας για την κρουαζιέρα ανέφερε, ότι πηγαίνει συνεχόμενα καλά. Οι προσεγγίσεις φέτος θα είναι ίδιες και περισσότερες από πέρυσι, τονίζοντας, ότι συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση για το νησί μας και γενικότερα είναι ευχαριστημένοι και οι παράγοντες της κρουαζιέρας και η τοπική κοινωνία από τις προσεγγίσεις.

«Κακώς κείμενα»
Με την ευκαιρία ο κ. Χατζηλιαμής ρωτήθηκε για τα «κακώς κείμενα» στο νησί σε σχέση με την προετοιμασία του νησιού μας για την τουριστική σεζόν και τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα, τονίζοντας, ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στις πύλες εισόδου και εξόδου. «Τα προβλήματα παραμένουν… κάποια βελτιώνονται και κάποια νέα επισημαίνονται. Ο πύλες εισόδου είναι ένα σημείο για το οποίο όλοι πρέπει να μεριμνήσουν.

Το λιμάνι της Ρόδου με την προσέλκυση όλο και περισσότερων κρουαζιερόπλοιων, θα πρέπει να γίνει ένα μοντέρνο λιμάνι, και να κάνουμε όλοι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.


Για το αεροδρόμιο η Fraport κάνει κάποιες ενέργειες για τη βελτίωση αυτής της πύλης εισόδου αλλά οι υποδομές από και προς αυτήν θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν, όπως το οδικό δίκτυο, η καθαριότητα είναι βασικό ζήτημα και επισημαίνουμε τα προβλήματα ευελπιστώντας, ότι θα μας ακούσουν ο δήμος και η περιφέρεια για να μπορέσουμε να κάνουμε τη Ρόδο πιο ελκυστική και καλύτερη σε θέματα υποδομής.


Η σεζόν έχει ξεκινήσει. Έχουμε τους πρώτους τουρίστες, και επειδή η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα ηνία τον Ιανουάριο είναι δύσκολο να προλάβει να το προετοιμάσει.

Εμείς θα επισημάνουμε ως Ένωση τα “κακώς κείμενα” και πώς θα θέλαμε να είναι προετοιμασμένο το νησί, ώστε να βελτιωθούν. Έχουν ήδη γίνει κάποιες ενέργειες, όπως με πρωτοβουλία του δημάρχου να γίνει καλλωπισμός των πάρκων, σε συνεργασία με τους ιδιώτες, γιατί όλοι χρειάζεται να βοηθήσουμε ώστε να γίνει αυτό.

Επίσης και η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι ένα θέμα, καθώς οι τουρίστες ενοικιάζουν πολλά αυτοκίνητα και αδυνατούν να βρουν εύκολα χώρους να τα σταθμεύσουν.»

Η έλλειψη προσωπικού παραμένει
Σ’ ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού που εξακολουθεί να υφίσταται, δήλωσε, ότι είναι ένα παγκόσμιο και υπαρκτό πρόβλημα, αλλά στη Ρόδο ειδικά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια το έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το έχει ο δικός του κλάδος .

«Όσον αφορά εμάς, το να βρούμε προσωπικό που να ασχολείται με την κίνηση, τις μεταφορές είναι δυσκολότερο όπως και προσωπικό που να εξυπηρετεί τις πύλες εισόδου αλλά και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής που θα συναντήσουν τον πελάτη και θα τον καλωσορίσουν, δε βρίσκονται εύκολα.


Έχουν γίνει επισημάνσεις στα αρμόδια υπουργεία και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, έγιναν κάποια ανοίγματα σε χώρες που μπορούν να βοηθήσουν και όντως ήρθαν κάποιοι πέρσι και βοήθησαν την σεζόν. Ευελπιστούμε να γίνει το ίδιο και φέτος, ίσως με μεγαλύτερο αριθμό» κατέληξε ο κ. Χατζηλιαμής.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας