Μ. Ροδίτης: Mαζικές ακυρώσεις αφίξεων επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στα νησιά της Δωδεκανήσου

Μ. Ροδίτης: Mαζικές ακυρώσεις αφίξεων επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στα νησιά της Δωδεκανήσου

Μ. Ροδίτης: Mαζικές ακυρώσεις αφίξεων επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στα νησιά της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3376 ΦΟΡΕΣ

Καταστροφικές είναι τελικά οι συνέπειες της εφαρμογής των άρθρων 8 & 9 του Νόμου 4926/2022 αφού η αύξηση του κόστους παραμονής ενός επαγγελματικού σκάφους αναψυχής στην Ελλάδα έχει φτάσει το 1900%, όπως δήλωσε στον Real Voice και τη Ρένα Παυλάκη, ο ναυτιλιακός πράκτορας, Μιχάλης Ροδίτης, μέλος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου.

Όπως τόνισε, οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων αφίξεων σε νησιά της Δωδεκανήσου όπως το Καστελλόριζο, η Σύμη, η Κάλυμνος και η Πάτμος, με αυτή την κατηγορία των σκαφών (Commercial ή primitive build) δυστυχώς είναι πλέον γεγονός, καθώς οι αυξήσεις που επιβάλλει η εφαρμογή του Νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε σύγκριση με τη μέχρι σήμερα φορολόγηση, ξεπερνούν κάθε λογική!


«Για παράδειγμα, μία βδομάδα κυκλικού ταξιδιού για ένα 30 μέτρων σκάφος θα πρέπει να καταβάλει 4630 € ( 1930% αύξηση ), για 2 εβδομάδες ταξίδι 8620 € ( 3590% αύξηση) και για τις τρεις εβδομάδες το εξωπραγματικό ποσό των 12680€ (5283% αύξηση). Ποιο από τα επαγγελματικά σκάφη που μέχρι πέρυσι επισκεπτόταν συχνά Λέρο, Κάλυμνο, Λειψούς και Πάτμο, θα μπορέσει στο εξής να το κάνει;» διερωτήθη ο κ. Ροδίτης.


Όχι μόνο την επέκταση της τουριστικής περιόδου θα αποτύχει να φέρει το υπουργείο Τουρισμού, αλλά πολύ περισσότερο, θα προκαλέσει και την καταστροφή της ήδη υπάρχουσας αγοράς, που μόνο θετικά αποτελέσματα φέρνει στις μικρές οικονομίες των νησιών μας (εστίαση, ενοικιάσεις αυτοκίνητων , ξεναγήσεις κ.λπ.) αλλά και στο κράτος με τα επιπλέον τέλη σε τελωνεία και λιμεναρχεία.


Θα είναι η ταφόπλακα της υπάρχουσας κατηγορίας σκαφών που εκτελούν κυκλικά ταξίδια, ενώ θα είναι ανυπολόγιστες οι οικονομικές απώλειες που θα βιώσουν οι τοπικές επιχειρήσεις και το ίδιο το κράτος, μόλις λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.


Ο κ. Ροδίτης κατήγγειλε, ότι ουσιαστικά ο νόμος αυτός έγινε επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλιακής Πολιτικής, επί υπουργίας Πλακιωτάκη, για να εξυπηρετηθούν σκάφη αυτά τα οποία ανήκουν σε εταιρεία Offshore και δεν επιθυμούν τη νόμιμη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα δηλαδή με εγγραφή στο Μητρώο και λήψη ΑΦΜ, όπως δραστηριοποιούνται τα νόμιμα σκάφη.


«Επειδή το υπουργείο γνώριζε, ότι τα έσοδα θα είναι πολύ περιορισμένα έως μηδενικά, με τη θέση σε εφαρμογή της Άδειας εκναύλωσης ορισμένης ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής αναγνωρισμένου σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας, φρόντισε να εφαρμόσει ταυτόχρονα τη δεύτερη άδεια για όλα τα επαγγελματικά σκάφη, τα οποία ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και

εφαρμόζει έναν εξοντωτικό φόρο, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα σκάφος 12 μέτρων για μια εβδομάδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα πληρώσει 920 € και αν πάμε λίγο παραπάνω, σε ένα σκάφος 30 μέτρων με την ίδια παραμονή στην Ελλάδα θα πληρώνει 4630 €, εκτός όλων των άλλων εξόδων!», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Άρα αυτό που έχουμε κάνει είναι να υπερφορολογήσουμε το υπάρχον προϊόν του Yachting δηλαδή όλα τα επαγγελματικά σκάφη που ναυλώνονται εκτός Ελλάδος αλλά θέλουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, για το χατίρι μιας μερίδας ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών, τα οποία δεν θέλουν να λάβουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και δεν επιθυμούν να έχουν φορολογική έδρα ή υποκατάστημα στη χώρα μας». Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.
Πηγή: Real Voice

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου