Εγκρίθηκε η μελέτη σήμανσης για τα έργα ύδρευσης από το Φράγμα Γαδουρά

Εγκρίθηκε η μελέτη σήμανσης για τα έργα ύδρευσης από το Φράγμα Γαδουρά

Εγκρίθηκε η μελέτη σήμανσης για τα έργα ύδρευσης από το Φράγμα Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1029 ΦΟΡΕΣ

Στην ομόφωνη έγκριση της συγκοινωνιακής μελέτης για την εργοταξιακή σήμανση και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης των έργων ύδρευσης από το Φράγμα Γαδουρά που αφορά την κατασκευή του νότιου υδραγωγείου, και του υδραγωγείου Αφάντου και Αρχαγγέλου, προχώρησε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην προχθεσινή του συνεδρίαση.

Η μελέτη περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που θα γίνουν προκειμένου να εκτελεστεί το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο θα υδροδοτήσει το υπόλοιπο μέρος του νησιού από το φράγμα και αφορά τα οδικά τμήματα στα οποία θα πραγματοποιηθούν τα έργα κατά μήκος της Εθνικής οδού Λίνδου- Ρόδου, (Ε.Ο.95) η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα έργα θα περιλαμβάνουν ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων κατά τη χρονική διάρκεια εκτέλεσής τους μέσω της απαιτούμενης εργοταξιακής σήμανσης, ώστε να παρέχεται στους οδηγούς η έγκαιρη και επαρκής πληροφόρησή τους για τη μεταβολή των κανονικών συνθηκών κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις στις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα έργα είναι οι παρακάτω:
1. Τμήμα της Ε.Ο. Λίνδου - Ρόδου (Ε.Ο.95) στο ύψος μεταξύ των οικισμών Θεοτόκου και Λίνδου, με μήκος έργου 2.600μ.

2. Κυκλικός κόμβος επί της Ε.Ο. Λίνδου - Ρόδου στο ύψος του οικισμού Μάσσαρη (Χ.Θ: 2+240)

3. Διασταύρωση Ε.Ο. Λίνδου - Ρόδου στη Χ.Θ. 3+180

4. Τμήμα της Ε.Ο. Λίνδου - Ρόδου (Ε.Ο.95) στο ύψος του οικισμού Κάλαθου (7+030 - 9+350)

Η εκτίμηση του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος του έργου είναι:
• Οι εργασίες στο τμήμα της Ε.Ο. Λίνδου - Ρόδου (Ε.Ο.95) στο ύψος μεταξύ των οικισμών Θεοτόκου και Λίνδου υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε 2,5 μήνες.

• Οι εργασίες στον κυκλικό κόμβο επί της Ε.Ο.95 στο ύψος του οικισμού Μάσσαρι (Χ.Θ: 2+240), υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε 20 ημέρες και στη διασταύρωση Ε.Ο. Λίνδου - Ρόδου στη Χ.Θ. 3+180 σε 15 ημέρες.

• Στον οικισμό της Καλάθου, οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 1,5 μήνες.

Όπως διευκρινίστηκε στη συνεδρίαση, τα έργα θα εκτελεστούν εκτός τουριστικής περιόδου, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εργασίες κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου 2024 έως 15 Οκτωβρίου 2024, εξαιτίας της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης.

Η διάρκεια του έργου σε κάθε θέση, θα ρυθμίζεται και θα επικαιροποιείται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών από τα οποιαδήποτε απρόοπτα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.

1. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Το έργο είναι μακράς διάρκειας και θα λάβει χώρα επί της Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου καθώς και σε διασταυρώσεις με αυτήν. Για την ολοκλήρωση του έργου θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακά μέτρα, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στις παρακάτω παραγράφους.

ΘΕΣΗ 1: Τμήμα στην Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου στο ύψος μεταξύ των οικισμών Θεοτόκου και Λίνδου. Μήκος έργου 2.600μ.
1η φάση: Διέλευση αγωγού από τον κυκλικό κόμβο μεταξύ Ε.Ο. 95 και Επ.Ο. Πυλώνα – Κατταβιάς.
Για την ολοκλήρωση της διέλευσης του αγωγού από τον κυκλικό κόμβο θα υλοποιηθεί σταδιακός αποκλεισμός του κόμβου προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν οι στρέφουσες κινήσεις .

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν:
1. Στένωση Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου από τη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς τον κυκλικό κόμβο και αποκλεισμός δεξιάς λωρίδας εισόδου στον κυκλικό κόμβο και εναλλάξ κυκλοφορία οχημάτων.

2. Αποκλεισμός τμήματος κυκλικού δακτυλίου κόμβου– Διαμόρφωση λωρίδας κυκλοφορίας ώστε να εκτελείται η αριστερή στρέφουσα από νότιο σκέλος Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου προς Επ.Ο. Πυλώνα- Κατταβιάς και

3. Αποκλεισμός τμήματος κυκλικού δακτυλίου – Διαμόρφωση λωρίδας κυκλοφορίας ώστε να εκτελείται η αριστερή στρέφουσα από Επ.Ο. Πυλώνα – Κατταβιάς προς Ρόδο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα παραμένει η εκάστοτε ζώνη έργων. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση αναλάμποντων φανών

2η φάση: Διέλευση αγωγού κατά μήκος της Ε.Ο. 95
Για την ολοκλήρωση του έργου στο τμήμα της Ε.Ο. μεταξύ των οικισμών Θεοτόκου και Λίνδου μήκους 2.600, απαιτείται στένωση της οδού και κατάληψη της μίας λωρίδας κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται ως εξής:
1. Η κατεύθυνση προς Ρόδο θα εξυπηρετείται από το εναπομείναν πλάτος της Ε.Ο.95 (3,50μ.) και

2. η κατεύθυνση προς Λίνδο θα εκτρέπεται μέσω της Επ. Ο. Λάρδου – Λίνδου.

Ο αποκλεισμός θα υλοποιηθεί σε τρία διαφορετικά τμήματα των 900μ προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι παρόδιες χρήσεις καθώς και για την αποφυγή μεγάλου μήκους ζώνης έργων που δημιουργεί μεγαλύτερη όχληση και σύγχυση των οδηγών.

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού κυκλοφορίας και των τριών σταδίων θα πραγματοποιείται παράκαμψη της κυκλοφορίας των οχημάτων με κατεύθυνση προς Λίνδο μέσω της Επαρχιακής οδού Λάρδου - Λίνδου.

Το συνολικό μήκος της παράκαμψης υπολογίζεται ίσο με 14km.

Διευκρινίζεται πως και κατά τα τρία στάδια αποκλεισμού, η κυκλοφορία με κατεύθυνση προς Λίνδο θα εξυπηρετείται μέσω της παράκαμψης. Η κυκλοφορία στο διαθέσιμο κάθε φορά τμήμα της Ε.Ο.95 θα εξυπηρετεί την κατεύθυνση προς Λίνδο μόνο για τους κατοίκους και όσους εργάζονται και πρέπει να εισέλθουν στο τμήμα αυτό για να εξυπηρετηθούν συντομότερα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι κατά τη διάρκεια του έργου στην Ε.Ο. 95 είναι απαραίτητη η εγκάρσια διέλευση για μεταφορά υλικών. Για τον λόγο αυτό, θα υπάρχουν σηματωροί, οι οποίοι θα διακόπτουν την κυκλοφορία ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτό θα συμβαίνει μόνο κατά τις εργάσιμες ώρες.

ΘΕΣΗ 2: Κυκλικός κόμβος επί της Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου στο ύψος του οικισμού Μάσσαρι (Χ.Θ: 2+240)
Για την ολοκλήρωση του έργου στον κυκλικό κόμβο της Ε.Ο.95 που βρίσκεται στην Χ.Θ. 2+240, απαιτείται η διέλευση του αγωγού και εκσκαφή στο σκέλος του κόμβου προς τον οικισμό Μάσσαρι (οδός Μάσσαρι- Χαράκι), συνεπώς θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός της πρόσβασης στο συγκεκριμένο σκέλος του κόμβου .

Η κυκλοφορία προς Μάσσαρι θα πραγματοποιείται μέσω της επόμενης διασταύρωσης (κατεύθυνση προς Λίνδο).

Αντίστοιχα, θα τοποθετηθεί πληροφοριακή εργοταξιακή σήμανση στον οικισμό Μάσσαρι στην πλατεία ώστε να προειδοποιεί για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης πρόσβασης και να δίνεται η εναλλακτική διαδρομή μέσω της Επ.Ο. Μασσάρων.

ΘΕΣΗ 3: Διασταύρωση Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου στη Χ.Θ. 3+180
Κατά την εκτέλεση του έργου, κρίνεται απαραίτητος ο αποκλεισμός της διασταύρωσης της Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου, στην Χ.Θ.3+180 και της Επ.Ο. Μασσάρων.

Ο αποκλεισμός θα επηρεάζει μέρος της Ε.Ο. Λίνδου Ρόδου και θα πραγματοποιείται στένωση στην Επ.Ο. Μασσάρων αλλά το εναπομείναν πλάτος που θα είναι μεγαλύτερο από 5.50μ θα επαρκεί για την ταυτόχρονα αμφίδρομη κυκλοφορία των οχημάτων.

Η πρόσβαση των οχημάτων στον οικισμό των Μασσάρων θα πραγματοποιείται μέσω του κυκλικού κόμβου στην Χ.Θ. 2+240, (κυκλικός κόμβος Μασσάρων).

ΘΕΣΗ 4: Τμήμα της Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου στο ύψος του οικισμού Κάλαθου (Χ.Θ. 7+030- 9+350).
Το έργο στην περιοχή του οικισμού Κάλαθου επί της Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου θα εκτελεστεί σε τρία επιμέρους στάδια, προκειμένου να εξυπηρετούνται στο μέγιστο δυνατό οι παρόδιες χρήσεις.

1ο Στάδιο. Στο πρώτο στάδιο, θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο τμήμα που βρίσκεται πριν την είσοδο του οικισμού Κάλαθου (X.Θ. 7+030 έως 7+380) και έχει συνολικό μήκος περίπου 350μ.

Για την ολοκλήρωση των εργασιών, στη θέση αυτή θα πραγματοποιηθεί στένωση της οδού και κατάληψη της μίας λωρίδας κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται εναλλάξ στο εναπομείναν πλάτος της οδού και η προτεραιότητα θα ρυθμίζεται με φωτεινό σηματοδότη ο οποίος θα τοποθετηθεί εκατέρωθεν της ζώνης έργου.

Το εναπομείναν πλάτος της οδού θα είναι 3,75-4,00μ.
Ο σηματοδότης θα λειτουργεί με φάση πρασίνου 60δλ και κόκκινου αντίστοιχα 60 δλ.

2ο Στάδιο. Στο δεύτερο στάδιο του έργου στο τμήμα της περιοχής της Καλάθου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο τμήμα που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού Κάλαθου (X.Θ. 7+380 έως 7+600) και έχει συνολικό μήκος περίπου 220μ. Για την ολοκλήρωση των εργασιών, στη θέση αυτή θα πραγματοποιηθεί στένωση της οδού και κατάληψη της μίας λωρίδας κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται εναλλάξ στο εναπομείναν πλάτος της οδού, και η προτεραιότητα θα ρυθμίζεται με φωτεινό σηματοδότη, ο οποίος θα τοποθετηθεί εκατέρωθεν της ζώνης έργου. Το εναπομείναν πλάτος της οδού θα είναι 3,75-4,00μ.

Ο σηματοδότης θα λειτουργεί με φάση πρασίνου 30δλ και κόκκινου αντίστοιχα 30δλ.

3ο Στάδιο. Στο τρίτο στάδιο, θα πραγματοποιηθεί στένωση και κατάληψη της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λίνδο στο τμήμα από Χ.Θ.7+600- 8+500.
Για την εξασφάλιση της ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων προτείνεται , η κατεύθυνση προς Λίνδο να διεξάγεται στο εναπομείναν πλάτος της Ε.Ο. Λίνδου- Ρόδου και η αντίθετη κατεύθυνση να πραγματοποιείται μέσω παράκαμψης από την παράπλευρη οδό. Το συνολικό μήκος της παράκαμψης είναι 1200μ. Το συνολικό μήκος του έργου είναι περίπου 900μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κάθετες οδοί που συμβάλλουν στο τμήμα έργου, δεν θα αποκλειστούν καθώς εξυπηρετούν την πρόσβαση προς κατοικίες. Για την εξυπηρέτησή τους θα διαμορφωθούν ειδικές γεφυρώσεις ώστε να μπορούν να διέρχονται τα οχήματα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και πέραν του ωραρίου των ημερήσιων εργασιών.

Ο αποκλεισμός πρόσβασης θα ισχύει και θα παραμένει και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για το λόγο αυτό προτείνεται η τοποθέτηση αναλαμπόντων φανών στην αρχή και στο πέρας του τμήματος το οποίο καταλαμβάνεται επί του οδοστρώματος.

Στις θέσεις που υφίστανται είσοδοι - έξοδοι σε χώρους στάθμευσης θα πραγματοποιείται συνεννόηση του υπεύθυνου του εργοταξίου με τους ενδιαφερόμενους ώστε να παραχωρείται πρόσβαση στο σχετικό χώρο.

4ο στάδιο. Το τέταρτο στάδιο στην περιοχή της Καλάθου περιλαμβάνει τα έργα επί της Ε.Ο.95 μέχρι και τον κυκλικό κόμβο όπου εκκινούν οι εργασίες για το τμήμα 1 προς Λίνδο (Χ.Θ. 8+500- 9+350).

Το συνολικό μήκος του τμήματος είναι περίπου 850μ και για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθεί κατάληψη της λωρίδας κυκλοφορίας της δεξιάς κατεύθυνσης προς Λίνδο.

Εξαιτίας της μη εναλλακτικής λύσης για παράκαμψη προτείνεται η εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων από το εναπομείναν πλάτος της οδού και η ρύθμιση της προτεραιότητας μέσω φωτεινού σηματοδότη.

Για τη μείωση του χρόνου αναμονής κατά τη διάρκεια της κόκκινης ένδειξης προτείνεται το έργο στο συγκεκριμένο τμήμα να υλοποιηθεί σε δύο επιμέρους φάσεις .

Οι χρόνοι σηματοδότησης για το πρώτο τμήμα θα είναι 45 δλ κόκκινο και πράσινο αντίστοιχα και για το δεύτερο τμήμα 70δλ για κάθε ένδειξη.

Στη φάση των έργων στο δεύτερο τμήμα, επηρεάζονται από τις συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι κάθετες οδοί που συμβάλλουν στην Ε.Ο.95. Για τις συγκεκριμένες διόδους προτείνεται να τοποθετηθεί σηματοδότης και να επιτρέπεται μόνον η κατεύθυνση προς την Λίνδο ώστε στον πλησιέστερο κυκλικό κόμβο να εκτελούν αναστροφή και να μπορούν να κινηθούν άμεσα στην αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη