Προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης και μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης και μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης και μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1396 ΦΟΡΕΣ

Με στόχο το τουριστικό rebranding του μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος της Μεσαιωνικής Πόλης και την ψηφιακή προβολή και ανάδειξή του με τα πλέον σύγχρονα μέσα, ακόμα και με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, ο δήμος Ρόδου θα υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης σε σχετική πρόσκληση.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Επιτροπή, στη συνεδρίασή της την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου, καλείται να αποφασίσει για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στην πρόσκληση τού προγράμματος «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓAIΟ», στον άξονα προτεραιότητας «1. Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικού δυναμικού», με τίτλο: «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού». Ο τίτλος της πρότασης είναι: «Ψηφιακός οδηγός περιήγησης στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου», προϋπολογισμού 297.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ).


Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης του δήμου Ρόδου, στόχος της πρότασης είναι η ψηφιακή προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου που αποτελεί από το 1988 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με ένα σύνολο καινοτόμων και συνδυαστικών δράσεων για την ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών της πόλης, το τουριστικό rebranding αυτής αλλά και η ανάκτηση τού μέγιστου δυνατού πολλαπλασιαστικού οφέλους, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για την τοπική οικονομία.

Η πρόταση αυτή θα αξιοποιήσει και θα συμπληρώσει τις μέχρι τώρα αντίστοιχες δράσεις που έχουν λάβει χώρα στη Ρόδο αλλά και τη γενικότερη στρατηγική του δήμου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την ανάδειξη και προβολή των Πολιτιστικών πόρων.


Εκτός από τις καινοτόμες δράσεις προβολής θα υλοποιηθεί και ένα διαδραστικό παιχνίδι περιήγησης και ανακάλυψης της Μεσαιωνικής Πόλης το οποίο θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ξενάγησης και πλοήγησης στα σημεία ενδιαφέροντος στις επιλεγμένες περιοχές της πόλης. Μέσω των κινητών τους συσκευών, οι επισκέπτες, θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) που αξιοποιείται και δημιουργεί αφορμές για διάλογο και διάδραση κατά τη διάρκεια της πλοήγησης.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία και προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος προβολής των σημείων ενδιαφέροντος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου .

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εργαλείου στα χέρια των πολιτών με το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στη Ρόδο και να προσεγγίσουν τον μεσαιωνικό αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό της πόλης με σημείο αναφοράς τα ποικίλα μνημεία, μουσεία, κάστρα, χώρους πολιτισμού κ.λπ. Τέλος με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οι συμμετέχοντες, ρωτώντας τον εικονικό ξεναγό – bot θα μαθαίνουν στοιχεία που αφορούν τη μεσαιωνική πόλη και θα συνδέεται το χθες με το σήμερα με έξυπνο και παιγνιώδη τρόπο, κάνοντας τη Ρόδο το τερέν μίας νέας πολιτιστικής εμπειρίας.

Τι περιλαμβάνει το έργο:
-Συλλογή – τεκμηρίωση υλικού.
-Συγγραφή σεναρίων εμπειριών περιήγησης.
- Δημιουργία ψηφιακού υλικού φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση drone, 360 βίντεο.
- Δημιουργία δικτυακού τόπου προβολής


- Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων.
- Δημιουργία app περιήγησης στη Μεσαιωνική Πόλη.
-Διαδραστικό παιχνίδι επιβράβευσης με τεχνολογίες AR και τεχνητής νοημοσύνης με τίτλο: «Ανακαλύψτε τη Μεσαιωνική Πόλη»


- Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας - δημιουργία εικονικών κόσμων.
- Μεταφράσεις κειμένων από τα Ελληνικά σε 3 γλώσσες.
- Εκπαίδευση προσωπικού – πιλοτική λειτουργία.


- Δράσεις δημοσιότητας.
Η διάρκεια του έργου θα είναι 15 μήνες και θα υλοποιηθεί από τον δήμο με ανοιχτό διαγωνισμό άνω των ορίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας