Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και Ένωσης Ξενοδόχων

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ  περιφέρειας και Ένωσης Ξενοδόχων

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και Ένωσης Ξενοδόχων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 767 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination”

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες ανάμεσα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination” για τη βιώσιμη ανάπτυξη του προορισμού μας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Nοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της ΕΞΡ Γιάννης Παπαβασιλείου στα γραφεία της Ένωσης, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστου Μιχαλάκη και μελών της Διοίκησης της ΕΞΡ.


Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο μνημόνιο που υπογράφεται στο πλαίσιο του προγράμματος και όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν υπογραφές μνημονίων και με άλλους τοπικούς φορείς, προς υλοποίηση των όσων προβλέπονται.
Όπως έγινε γνωστό αύριο, ημέρα Πέμπτη, στην Αθήνα θα γίνει η πρώτη πανελλαδική παρουσίαση του προγράμματος “The Rhodes Co Lab” παρουσία πολλών υπουργών αλλά και του προέδρου της TUI, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η συμμετοχή στο Πρόγραμμα και άλλων εταίρων.


Για το μνημόνιο που υπεγράφη, ο πρόεδρος της ΕΞΡ Γιάννης Παπαβασιλείου δήλωσε χθες τα εξής: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να υπογράψουμε με τον περιφερειάρχη μνημόνιο συνεργασίας για το Co-Lab της TUI το οποίο ξεκίνησε φέτος και θα ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία.


Εμείς, οι ξενοδόχοι, συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα, είμαστε χαρούμενοι και υποστηρικτές του, γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαφημίσουμε το νησί μας και να δείξουμε στον κόσμο, ότι σε συνεργασία με το Δημόσιο μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.


Ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες σε ό,τι αφορά ατομικά το κάθε ξενοδοχείο, έχουμε καλύψει σχεδόν το 70% των προϋποθέσεων για να πάρουμε το σήμα του Co-Lab και πιστεύω, ότι πολύ πιο γρήγορα από την πενταετία, θα έχουμε φτάσει σε επίπεδο που θα μπορούμε με υπερηφάνεια να δείξουμε ότι το νησί μας και τα ξενοδοχεία μας έχουν φτάσει στον απόλυτο στόχο που είναι το Σήμα του Co-Lab.
Πιστεύω, ότι οι τοπικοί άρχοντες, το Ελληνικό Δημόσιο θα κάνουν το δικό τους κομμάτι γιατί και εκεί υπάρχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που θα πρέπει να τρέξει και θα πρέπει η περιφέρεια και ο δήμος να έχουν την υποστήριξη τού κράτους και του εθνικού προϋπολογισμού. Ελπίζουμε όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα και το 2030 να είμαστε έτοιμοι να αναδείξουμε ένα νησί που θα είναι μοναδικό στον κόσμο και θα έχει τεράστια απήχηση για το μέλλον του νησιού μας».


Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε τα εξής:
«Στο πρόσωπο τού προέδρου της ΕΞΡ να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Ένωσης και να τα συγχαρώ γιατί αυτό που εμείς πιο οργανωμένα και επίσημα ονομάζουμε Πρόγραμμα βιωσιμότητας και αειφορίας, το “Rhodes Co-Lab” η Ένωση Ξενοδόχων το έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε. Πολλά μέλη της ΕΞΡ έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και εφαρμόζουν πρακτικές αειφορίας στα ξενοδοχεία τους» ενώ αναφερόμενος στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ανέφερε χαρακτηριστικά:


«Εγώ μεγάλωσα ακούγοντας για τον κίνδυνο της μονοκαλλιέργειας, αυτή η κινδυνολογία έπρεπε να αποδειχτεί και ήταν μέσα στο lockdown. Ο πρώτος κλάδος της οικονομίας που επλήγη ήταν ο Τουρισμός γιατί σταμάτησαν οι μετακινήσεις.


Τελικά, όχι μόνο δεν καταστράφηκε αυτός ο τόπος από τη μονοκαλλιέργεια αλλά άνθισε, κέρδισε μερίδιο αγοράς, ανέκαμψε πρώτος από κάθε άλλον και μετά τη λήξη της πανδημίας ξεκίνησε ένα “ράλι” ανόδου. Τελικά ,δεν κινδυνεύεις αν κάνεις μόνο μία δουλειά, κινδυνεύεις αν αυτή τη δουλειά δεν την κάνεις καλά.


Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, που αυτός ο τόπος έχει εξειδικευτεί σε κάτι τόσο καλά, για τον κόσμο για τους νησιώτες, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες».
Μιλώντας για την ΕΞΡ υπογράμμισε, ότι βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση όλων γιατί είναι η Ένωση που έδειξε στα πιο δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια πόσο ψηλά βάζει την έννοια της κοινωνικής ειρήνης με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που εφαρμόζει και έχει επηρεάσει και τις υπόλοιπες στη χώρα.


«Είμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Είμαστε στην πρώτη γραμμή μίας “μάχης” σχεδιάζοντας το αύριο που πιστεύουμε ότι αξίζουμε και τουλάχιστον εμείς θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε.


Στην περιφέρεια έχουν εφαρμοστεί τα καλύτερα σχέδια κυκλικής οικονομίας ή ενεργειακής μετάβασης που έχει να παρουσιάσει σήμερα η Ελλάδα, και αυτά εφαρμόστηκαν σε Αστυπάλαια, Χάλκη και Τήλο. Χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της ίδιας της κοινωνίας, κανένα σχέδιο δεν έχει αξία. Ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Θ’ αλλάξουν τα πράγματα, αλλά πρέπει να δώσεις τη μάχη για ν’ αλλάξουν», τόνισε ο περιφερειάρχης.


Με την ευκαιρία ανακοίνωσε, ότι ένα από τα επόμενα βήματα είναι το σήμα αειφορίας και ο οδηγός εφαρμογής του, που θα παρουσιαστεί στο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου λέγοντας τα εξής:


«Το επόμενο βήμα θα είναι το Σήμα Αειφορίας του Rhodes Co Lab. Η συμφωνία συνεργασίας λέει, ότι θα χτίσουμε μαζί το περιεχόμενό του και τον οδηγό εφαρμογής.
Στο τέλος αυτής της σεζόν θα παρουσιαστεί και θ’ αρχίσουμε να τον εφαρμόζουμε. Ήδη οι πρώτες σκέψεις από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχουν κατατεθεί και πρόκειται για ένα σήμα με τρεις διαβαθμίσεις – επίπεδα.

Η Ρόδος αξίζει να επιβεβαιώνει την Ιστορία της ναυαρχίδας και του τόπου που ξεκίνησε ο ελληνικός Τουρισμός, μαζικός ή μη. Έδωσε ευημερία, βιωτικό επίπεδο… αν πρέπει να μετασχηματιστεί, είμαστε εδώ για να δουλέψουμε με σχέδιο όχι άναρχα και τυχαία. Την Πέμπτη (28.03.2024) με τον πρόεδρο της ΕΞΡ στην Αθήνα θα γίνει η πρώτη πανελλαδική παρουσίαση του Rhodes Co-Lab παρουσία πολλών υπουργών και του προέδρου της TUI».

Γιατί με την TUI;
Με την ευκαιρία, ο περιφερειάρχης απάντησε και στο ερώτημα που τίθεται από πολλούς, γιατί το συγκεκριμένο Πρόγραμμα υλοποιείται μόνο σε συνεργασία με την TUI, λέγοντας τα εξής: «Σε όλα τα πρότζεκτ που έχουμε κάνει, πιστεύουμε, ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι αδήριτη ανάγκη. Θέλουμε να έχουμε πάντα δίπλα μας τους καλύτερους και τους μεγαλύτερους. Στο Rhodes Co-Lab το ίδιο, είμαστε με τον “μεγαλύτερο” της Ευρώπης και σίγουρα κάποιον που στον τόπο μας έχει επενδύσει και κεφάλαια και φήμη και συμβάλει στην οικονομική πορεία του τόπου μας.


Δεν είναι όμως κλειστό πρόγραμμα, είναι όλοι καλοδεχούμενοι, όλη η αγορά και οι φορείς του Τουρισμού είναι καλοδεχούμενοι και οι ανταγωνιστές της TUI, αεροπορικές εταιρείες τουριστικοί οργανισμοί κ.λπ.»


Παράλληλα ανέφερε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλους ιδιωτικούς τουριστικούς φορείς που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, γιατί είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και γιατί η εξέλιξή του, σηματοδοτεί αλλαγές στον παγκόσμιο τουρισμό. «Είναι ανοιχτό το πεδίο σε όλους, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και είμαστε κοντά στο να αρχίσουμε ν’ ανακοινώνουμε και τους άλλους ιδιωτικούς φορείς του Τουρισμού που θα έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο Co Lab. Θα δείτε και άλλους “μεγάλους παίκτες” της αγοράς και της εθνικής και της διεθνούς να είναι κοντά μας», κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου